YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

23.7.2024 16:03
Nyhet

EU:s momsdirektiv ökar egenföretagarnas ekonomiska börda

Ändringen av EU:s momsdirektiv kommer att påverka momsbeskattningen. Små företag kan, från och med år 2025, inte längre få lättnad vid den nedre skattelättnadsgränsen. I fortsättningen måste även de företag som omfattats av den lägre tröskeln för skattelättnader för företag, betala full moms.

Lättnaden har varit tillgänglig för företag med en omsättning på mindre än 30 000 euro. De har fått en partiell befrielse från moms när deras omsättning har varit mer än 15 000 euro men mindre än 30 000 euro. Företag kan fortfarande ansöka om lättnaden för 2024.

– Det lägre tröskelvärdet har varit särskilt fördelaktigt för företag vars omsättningsskatt har överstigit den avdragsgilla skatten på deras inköp. Ofta är det fråga om arbetsintensiva företag som huvudsakligen säljer direkt till konsumenterna, säger Jukka-Pekka Hellman, skatteexpert på Företagarna i Finland.

En del egenföretagare drabbas av skatteklyfta

En till reform kommer också att träda i kraft från början av 2025. Tröskeln för momsskyldighet kommer att höjas från 15 000 euro till 20 000 euro. Detta innebär att ett företag inte längre kommer att vara momsskyldigt om dess omsättning inte överstiger 20 000 euro. Företaget kommer fortfarande att kunna registrera sig för moms på frivillig bas.

När den nedre skiktgränsen höjs till 20 000 euro och lättnaden vid den nedre skiktgränsen avskaffas kommer företag med en omsättning på mellan 20 000 och 30 000 euro att drabbas av en skatteklyfta. Det finns cirka 32 000 sådana företag.

– Nära den övre gränsen på 30 000 euro är skattehöjningen mycket måttlig, eftersom företag nära den övre gränsen i dagsläget endast har fått tillbaka en liten del av den skatt de betalat i form av lättnader. För företag med en omsättning strax över 20 000 euro och med lite skatt att dra av blir skattehöjningen i princip störst. Mycket beror alltså också på hur stora de momspliktiga inköpen, det vill säga skatteavdragen är, säger Hellman.

När ett företag väl är momsregistrerat kan det göra avdrag genom sina periodiska momsdeklarationer.

De värsta skattehöjningarna undviks

Enligt nuvarande praxis måste företagare registrera sig för moms när deras omsättning för räkenskapsåret överstiger 15 000 euro, en gräns som varit i kraft sedan början av 2021. Ett företag kan ha blivit momsskyldigt retroaktivt om gränsen överskridits mitt under ett räkenskapsår. I och med ändringen, som träder i kraft i början av 2025, avskaffas skyldigheten att i efterhand registrera sitt företag som beskattningsbart. Skattskyldigheten inträder först från och med den tidpunkt då omsättningen överstiger den nedre gränsen för mervärdesskatt.

Utan höjningen av momströskeln till 20 000 euro skulle de största skattehöjningarna ha drabbat de cirka 18 000 företag med en omsättning på mellan 15 000 och 20 000 euro.

– Höjningen av tröskeln innebär att dessa företag i princip kommer att vara momsbefriade i framtiden. Även om detta lyckligtvis innebär att de värsta höjningarna undviks, tycker jag det är mycket olyckligt att det lägre tröskelvärdet, som tyvärr kommer att förbli lågt, innebär att tiotusentals företag kommer att beskattas hårdare, tillägger Hellman.

För att kompensera avskaffandet av lättnad vid den nedre gränsen har Företagarna i Finland hävdat att momsgränsen för små verksamheter borde ha höjts till 30 000 euro. Detta skulle ha förhindrat att företagen beskattas hårdare.

– Av administrativa skäl har Skatteförvaltningen också föreslagit en höjning av momsgränsen till 25 000 euro, vilket också skulle ha varit en mer önskvärd gräns med tanke på kompensationen för avskaffandet av lättnaderna, påpekar Hellman.

Ingen anledning till brådska

I fortsättningen kommer gränsbeloppet för mindre verksamheter att bestämmas utifrån omsättningen under innevarande och föregående kalenderår. Då kommer omsättningen 2024 att avgöra om ett företag kan lämna momsregistret 2025. Om omsättningen 2024 är mindre än 20 000 euro och företaget räknar med en omsättning på mindre än 20 000 euro år 2025, kan det välja att avregistrera sig från momsregistret.

– Företag bör dock inte fatta förhastade beslut om att avregistrera sig, eftersom enbart omsättningen inte alltid avgör om ett företag ska vara momsregistrerat eller inte. Detta är frågor som ska övervägas från fall till fall. Genom att avregistrera sig förlorar man också rätten att dra av skatten på sina inköp, säger Hellman.

Enligt honom har företag vars skatt på inköp överstiger skatten på försäljning i princip nytta av att vara skattskyldiga och kan därför ha nytta av att momsregistrera sig.

Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om nyttan och fördelarna med medlemskapet här!