YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.6.2024 13:13
Nyhet

Företagarnas ordförande Salminen: Finländarna röstade för stabilitet i EU-valet

Utifrån valresultatet är säkerhet, stabilitet och konkurrenskraft i Europa teman som finländarna anser att det nya EU-parlamentet bör fokusera på. Finlands resultat visar att exempelvis hållbarhetsfrågorna inte har glömts bort, det finns en vilja att främja dessa mål genom att bygga upp en konkurrenskraftig och investeringsvänlig miljö.

– Finländarna röstade för en politik som ger stabilitet i Europa. Överraskningarna var Li Anderssons sensationellt goda valresultat och det svaga stödet för Sannfinländarna. Låt oss hoppas att detta inte försvagar den finska regeringens handlingsförmåga, kommenterar Petri Salminen, ordförande för Företagarna i Finland.

– Avgörande för Europas och företagens framtid är att man under den kommande perioden förstår vikten av entreprenörskap som en skapare av säkerhet, stabilitet och välstånd, fortsätter Salminen, som också är ordförande för SMEunited, den europeiska paraplyorganisationen för små och medelstora företag.

Extremhögerns valresultat kan leda till ett maktvakuum i utvecklingen av EU

Finland har många erfarna representanter i det kommande Europaparlamentet. Tio av dem har ministererfarenhet och sex har varit ordförande för sitt parti.

– Elva av de invalda är dock nya och kommer att behöva tid för att lära känna parlamentets arbetssätt. Det är viktigt att de redan från början söker ansvarsfyllda uppgifter i sina grupper så att det finns finländare i de viktigaste lagstiftningsutskotten, säger Mira-Maria Danisman, chef för Företagarna i Finlands företagarkontor i EU.

Enligt Danisman var prognoserna för ett bra valresultat för extremhögern korrekta, åtminstone i Tyskland, Österrike och Frankrike. Resultaten har också direkta konsekvenser för den nationella politiken.

– Det är en utmaning att de politiska mandaten i de två stora EU-länderna Tyskland och Frankrike undergrävs. Det kan uppstå ett maktvakuum i utvecklingen av EU och leda till ett Europa på drift, konstaterar Danisman.

Även om extremhögern gjorde bra ifrån sig i vissa medlemsländer verkar de tre största koalitionsgrupperna i Europaparlamentet förra mandatperioden (EPP, SD och Renew Europe) behålla sina positioner som de tre största grupperna. Situationen kan förändras i takt med att grupperna i Europaparlamentet börjar organisera sig.

Samlingspartiet och Vänsterförbundet jublar och många drar en suck av lättnad

Samlingspartiet vann valet, med fyra mandat och nästan 25 procent av rösterna. Den sittande EU-parlamentarikern Henna Virkkunen fick förnyat förtroende. Nya invalda är Mika Aaltola, Pekka Toveri och Aura Salla.

Vänsterförbundet stod för den största skrällen och går från ett till tre mandat i parlamentet. Partiet ökar med 10,4 procent jämfört med valet 2019. Partiordförande Li Andersson blev valets röstdrottning med nästan 248 000 röster. Partikamraterna Merja Kyllönen och Jussi Saramo gör Andersson sällskap i Bryssel.

Valkvällens andra skräll var att Sannfinländarna tappade både röster och mandat. Det blir riksdagsledamot Sebastian Tynkkynen som ensam får representera partiet, som tappade hela 6,2 procent av rösterna.

Centern behåller sina två mandat i Europaparlamentet trots att partiet backar något jämfört med tidigare val. Europaparlamentariker Elsi Katainen blev omvald och får sällskap i Bryssel av partiets tidigare ordförande Katri Kulmuni.

Flera opinionsmätningar inför valet visade att De Gröna riskerade att förlora två av sina tre mandat. Partiet tappade endast ett mandat och representeras i det nya EU-parlamentet av två tidigare ordföranden: Ville Niinistö och Maria Ohisalo.

SDP får också behålla sina två mandat. Eero Heinäluoma som ställde upp för omval blev SDP:s röstmagnet med över 96 000 röster och får sällskap i det nya Europaparlamentet av tidigare ministern Maria Guzenina.

Opinionsmätningarna hade fel också då det gällde Svenska folkpartiet. Veckan innan valet visade mätningarna att SFP blir utan mandat. SFP lyckades bra i valet och partiordförande Anna-Maja Henriksson blir partiets representant i Bryssel.

Valdeltagandet lägre än i senaste EU-val

Valdeltagandet i Finland landade på 42,4 procent. Det är 0,3 procentenheter lägre än i valet 2019. Valdeltagandet var högst i Grankulla (68,2 procent) och lägst i Ilomants (28,9 procent).

Medelåldern för de invalda parlamentarikerna är 49 år. Fem av dem är under 40 år.

Den yngsta ledamoten är 35-årige sannfinländaren Sebastian Tynkkynen medan 68-åriga Eero Heinäluoma från SDP är äldst.

Av Finlands femton invalda EU-parlamentariker är nio kvinnor och sex män. I valet 2019 valdes sex kvinnor och sju män till EU-parlamentet. Förändringar under mandatperioden gjorde att den finländska gruppen senare fick kvinnlig majoritet.