Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Så här jobbade vi för företagarna 2023
2023 var återigen ett år då Företagarna i Finland påverkade mycket.
Det viktigaste målet för Företagarnas påverkansarbete 2023 var regeringsprogrammet. Det påverkas i sin tur naturligt centralt genom val. Ur företagarnas synvinkel är statsminister Petteri Orpos regeringsprogram ganska bra.
Regeringen planerar genomföra arbetsmarknadsreformer som hjälper både små och stora företag. Målet är att sänka tröskeln för sysselsättning och lätta på bördan som de senaste åren lagts på de små arbetsgivarföretagarnas axlar. Dessa har medfört att antalet arbetsgivarföretag har minskat. I en del frågor, som exempelvis att främja lokala avtal, har förslagen lämnat på hälft för att invänta följande regeringar.
Regeringsprogrammet innehåller bra skrivningar om bland annat ökad konkurrens, åtstramning av inhousebolagens verksamhet, utveckling av företagslagstiftningen, tillståndsförfarandet och social- och hälsovårdsreformen.
Enbart regeringsprogrammet räcker inte. Programskrivningarna måste föras in i lagstiftningen för att få genomslag. Därför fortsätter arbetet under hela regeringsperioden. Vi strävar efter att påverka genomförandet av reformerna på ett sätt som underlättar förutsättningarna för företagande i Finland.
Företagande och företag skapar välbefinnande och förutsättningar för att ta hand om alla som bor i Finland. Därför borde främjande av företagande ligga i alla finländares intresse, inte bara i företagarnas.
Företagarföreningen jobbar för företagande lokalt, regionalt, nationellt och inom Europa. Alla påverkningsområden är viktiga eftersom man på alla nivåer påverkar hur man kan driva företag i Finland. Ju fler av oss som engagerar oss, desto starkare hörs företagarnas röst. Tack för att du deltar i Företagarnas påverkansarbete!
Förbättringar i företagarnas vardag genom lagstiftning
I enlighet med våra mål har regeringen förbundit sig till att slopa regelverk och byråkrati som försvårar för företag och att skapa goda förutsättningar för företagsverksamhet och företagande. Regeringen förbinder sig på hela statsrådsnivån till principen ”en in, en ut”. Det innebär att man ser till att skyldigheter underlättas på ett håll då nya bestämmelser föreslås. Under denna regeringsperiod kommer minst 300 regler som försvårar för företag och medborgare att slopas.
Minst 50 procent av regleringen riktad mot företag grundar sig på styrning från EU. Vi är oroade över den enorma ökningen av EU-regleringar. Utöver dessa får det inte skapas ännu fler nationella skyldigheter för företag. Enligt våra mål har regeringen förbundit sig till att slopa den nationella regleringsbördan som byggts på EU-regleringen och som försvårar företagens konkurrenskraft.
Lagstiftaren har möjlighet att använda undantag för mikroföretag
I princip ska lagstiftaren endast utarbeta sådan företagslagstiftning som kan genomföras på ett vettigt sätt också för egenföretagare och mikroföretag. Statsrådet har, enligt våra mål, utarbetat ett test för SMF-företag som stöd för lagstiftaren. I testet kan man, utöver anvisningarna för konsekvensbedömning, hänvisas till att göra mikroundantag om regleringen inte lämpar sig för småföretagare.
Fart på tillståndsprocesserna och investeringarna
I Finland står investeringar för flera miljarder stilla delvis på grund av att plan- och tillståndsprocesserna för projekten är långsamma, eller att beslut som redan fattats har överklagats till förvaltningsdomstolarna. Regeringen har, precis som vi jobbat för, förbundit sig till att förkorta och göra tillstånds- och planbesluten smidigare och att minska antalet onödiga besvär.
Företagssäkerheten förbättras
Ordningsproblem och snatteri belastar särskilt finländska handels- och tjänsteföretag. Enligt våra målsättningar har regeringen nu för avsikt att införa förbud för företagsbesök för att förbättra företags- och arbetssäkerheten. Genom reformen förbättras företags- och arbetssäkerheten och störande beteende i företagens lokaler förebyggs.
Starkt engagemang i genomförandet och utvecklingen av tjänsten Företagarens ekonomihjälp
Vi ansökte och fick statsunderstöd från arbets- och näringsministeriet för bland annat en regional ekonomisk rådgivning för företagare. Tjänsten är avgiftsfri och riktad till SMF-företag. Hundratals småföretag har fått hjälp med ekonomiska frågor genom rådgivningen.
Vi hjälpte bedrägerioffer
Närmare hälften av SMF-företagen har blivit utsatta för bedrägerier eller försök till bedrägerier. Bedrägerier riktade mot företag sker vanligtvis per telefon eller via nätet. Vi hjälper företagare som råkat ut för bedrägerier genom att ge råd hur de ska förfara i ärendet. Samtidigt informerar vi om bedrägerier och ger anvisningar om hur företagare kan undvika dem.
Vi hjälper företag inom avfallshanteringsbranschen
De senaste åren har små transportföretag inom avfallshantering haft svårigheter att klara sig i konkurrensen med de större företagen och de kommunalägda företagen. Orpos regering har, enligt våra mål, förbundit sig till att även SMF-företag ska ha möjlighet att vara verksamma på marknaden. Vi har även hjälpt företagare med olika frågor relaterade till upphandling av avfallshanteringskontrakt.
SMF-företagens ställning beaktas i konsumentskyddslagstiftningen
Under 2023 har flera lagstiftningsförslag som stärker konsumentskyddet antagits inom Europeiska unionen. De handlar bland annat om rätten att reparera varor, konsumenternas gröna omställning, gröna anspråk och produktansvar. Vi har påverkat både Finlands ståndpunkter och EU direkt i samarbete med SMEunited för att SMF-företagens ställning och förmåga att uppfylla kraven i den föreslagna lagstiftningen ska beaktas i beredningsarbetet.
SMF-företagens ställning beaktas i förbudet av produkter som tillverkats genom tvångsarbete inom EU
Under 2023 påverkade vi starkt både Finlands ståndpunkter och Europeiska unionen direkt i samarbete med SMEunited för att SMF-företagarnas begränsade möjligheter att kontrollera långa leveranskedjor och verksamheten hos producenter etablerade i tredjeländer ska beaktas i lagstiftningen och dess sanktioner. Vi säkerställde också att SMF-företagen får nödvändiga anvisningar, råd och stöd för att upptäcka eventuellt tvångsarbete i sina leveranskedjor.
Vi säkerställde att ingen nationell företagsansvarslagstiftning utarbetades
Enligt våra mål fick vi regeringen att förbinda sig till att utveckla företagsansvarslagstiftningen på EU- och OECD-nivå i sitt program. Finland kommer alltså inte att påbörja någon beredning av en nationell och överlappande företagsansvarslagstiftning som endast gäller finländska företag och som kunde äventyra en jämlik konkurrensposition för företagen i Europeiska unionen.
Lagstiftningen om undantagsförhållanden (exempelvis en pandemi) revideras med beaktande av näringslivets behov
Vi bidrog till att regeringen förbinder sig till att genomföra en helhetsöversyn av bestämmelserna om störnings- och krissituationer inom alla förvaltningsområden. Vi bidrog även till att näringslivets aspekter och behov beaktas i reformen av lagen om smittsamma sjukdomar och beredskapslagen.
Möjligheten till förhandsavgörande från konkurrensmyndigheten undersöks
Företag kan inte få en bindande uppfattning av konkurrensmyndigheten om att den planerade verksamheten överensstämmer med konkurrenslagstiftningen. Vi bidrog starkt till att regeringen i sitt regeringsprogram förbinder sig till att utreda möjligheten till förhandsavgörande av konkurrensmyndigheten.
Vi sköter om SMF-företagens ställning i systemet för ett enhetligt patent
EU:s system för ett enhetligt patent trädde i kraft 1.6.2023. Samtidigt inledde den enhetliga patentdomstolen sin verksamhet. Företagarna i Finland säkerställde att SMF-företag får en lägre avgift för den enhetliga patentdomstolens avgifter.
Vi såg till att gränsen mellan företagare och arbetstagare kvarstår oförändrad
Vi arbetade för att den etablerade tydliga uppdelningen mellan anställningsavtalsarbete och företagararbete i Finlands arbets- och socialförsäkringslagstiftning hålls i kraft som nu och att de etablerade förutsättningarna för anställningsförhållande enligt arbetsavtalslagen inte ändras. Det görs inga sådana ändringar i lagstiftningen som skulle leda till att personer som för närvarande arbetar som företagare i fortsättningen skulle klassificeras som anställda.
Vi satte stopp för sänkningen av familjeledighetsersättningen
I regeringsprogrammet finns en notering om en jämnare fördelning av kostnaderna för föräldraskapet mellan båda föräldrarnas arbetsgivare. Engångsbeloppet som betalas till en kvinnlig arbetstagares arbetsgivare skulle sänkas till 1 500 euro. Sänkningen började beredas hösten 2023. Som ett resultat av Företagarna i Finlands påverkansarbete stoppades den beredningen. Målet med förslaget var inbesparningar inom den offentliga sektorn. Företagarna visade att ändringen i själva verket kan ha motsatt effekt.
Vi krävde effektivitet och rättvisa i klimatåtgärderna
Vi vill att åtgärderna för utsläppsminskning ska vara så effektiva som möjligt och samtidigt förbättra både nationalekonomin och företagens konkurrenskraft. Vi har lyft fram företagarnas röst i beredningen och genomförandet av den nationella klimatpolitiken. Vi påverkade till exempel det nationella genomförandet av mekanismen för koldioxidjustering i arbetsgruppen, i utskottet för hållbar utveckling som leds av statsministern och i riksdagsutskottens sakkunnigutfrågningar. Vi påverkade även genom att betona förutsägbarheten i företagens investerings- och verksamhetsmiljö som en förutsättning för genomförandet av en rättvis grön omställning i samband med lagberedningen. Regeringen har i enlighet med våra mål förbundit sig till att göra tillståndsprocesserna i sitt program smidigare för att påskynda investeringarna i klimatet och den cirkulära ekonomin.
Vi hjälpte tusentals företagare via rådgivningstjänsten
Företagarna i Finlands juridiska rådgivning är en uppskattad medlemsförmån och en viktig orsak att gå med i företagarföreningen. För att förbättra kundupplevelsen av rådgivningen har man under året strävat efter att utveckla rådgivningstjänsten enligt erhållen respons för att göra den ännu bättre och mer funktionell. Dessutom utökade vi medlemmarnas utbud av mallar i dokumentbanken.
Under 2023 har rådgivningstjänsten kontaktats närmare 30 000 gånger. NPS (måttet på lojalitets- och rekommendationsgraden) för den insamlade responsen från användarna av rådgivningstjänsten var 81/100 år 2023.
Företagarnas och företagens beskattning stramas inte åt
För Företagarna i Finland är det viktigt att riskerna relaterade till företagandet beaktas i beskattningen av företag och företagare. Företagarna i Finland har starkt bidragit till att företagarnas och företagens beskattning inte stramas åt.
Beskattningen av förvärvsinkomster underlättas
Beskattningen av förvärvsinkomster underlättas för 2024 genom höjning av det maximala avdragsbeloppet för arbetsinkomsten och inkomstgränserna för minskningsprocenterna. Vi anser det viktigt att regeringen fortsätter jobba för att förbättra hushållens köpkraft och incitamenten för att ta emot jobb, genom att minska beskattningen av arbete.
Insättningsgränsen för aktiesparkontot höjs till 100 000 euro
Alla ska ha möjlighet till förmögenhet genom investeringar. Ett aktiesparkonto är ett viktigt verktyg för att stöda medborgarnas investeringar och långsiktiga sparande. Företagarna i Finland har bidragit till att insättningsgränsen för aktiesparkontot fördubblas: insättningsgränsen för aktiesparkontot höjs från 50 000 till 100 000 euro från början av 2024.
Arvsskattens betalningstid förlängs och räntan för betalningstiden sänks
Arvsskattens betalningstid förlängs från två till tio år. Genom ändringen tas inte obetald arvsskatt ut genom utmätning, den skattskyldige försätts inte i konkurs och information om detta förs inte in i skatteskuldsregistret förrän tio år efter den första förfallodagen för skatten.
Inledningsvis föreslogs att en normal dröjsmålsränta debiteras för den förlängda betalningsperioden, alltså referensräntan plus sju procentenheter. Företagarna i Finland bidrog starkt till att dröjsmålsräntan för den förlängda betalningstiden sänks med 3,5 procentenheter.
Procenten för överlåtelseskatt sänks
Företagarna i Finland har krävt en sänkning av överlåtelseskatten, särskilt för att återuppliva den stillastående bostadsmarknaden. Att få i gång bostadshandeln hjälper den nödställda byggbranschen och bostadsmarknaden att återhämta sig. Det främjar också arbetskraftens rörlighet. Lagändringen om sänkning av alla överlåtelseskatter träder i kraft vid årsskiftet. Den tillämpas också retroaktivt från 12.10.2023.
Dröjsmålsavgift för beskattning på eget initiativ påförs inte heller på skälig grund
Enligt lagändringen som trädde i kraft i början av 2024 kommer ingen dröjsmålsavgift för beskattningen att påföras i fortsättningen då anmälan har försenats på grund av orsaker som inte beror på den skattskyldige eller om det finns ett annat giltigt skäl eller annan särskild anledning till försummelsen. Företagarna i Finland har länge efterlyst en ändring.
Arbetsrelaterade kostnader för straffprocesser som arbetsgivaren betalar måste justeras så de blir skattefria för arbetstagaren
Enligt högsta förvaltningsdomstolens avgörande från december ansågs rådgivnings- och rättegångskostnaderna i brottmålet som arbetsgivaren betalade för redaktörens del bilda skattepliktig lön för redaktören. Åtal väcktes mot redaktören på grund av en artikel som publicerats i tidningen. Avgörandet är tillämpligt inom alla branscher och stramar åt den nuvarande praxisen. Företagarna i Finland har tagit initiativ i utarbetandet av lagändringsinitiativet och, tillsammans med några andra organisationer, föreslagit en lagändring.
Starkt EU-påverkande i Bryssel
Vi såg till att SMF-företag lades till på prioriteringslistan och arbetsprogrammet för EU:s högsta ledning år 2023. Europeiska kommissionen publicerade i september 2023 ett initiativpaket (SME Relief Package) som stöder SMF-företag.
EU föreslår inrättande av nationella tillsynsmyndigheter för övervakning av betalningstider
Vårt mål uppnåddes då EU-kommissionen lade fram ett förslag om reviderade bestämmelser om betalningstider som en del av stödpaketet för små och medelstora företag. Förslaget publicerades i september. Genom att förnya bestämmelsen strävar man efter att förbättra iakttagandet av de lagstadgade betalningstiderna och tillsynen av detta, för att SMF-företag inte ska hamna i betalningssvårigheter då deras avtalsparter inte betalar sina fakturor i tid.
EU:s regleringsbörda lättas genom att avveckla rapporteringsskyldigheterna
Vi arbetade också hårt under 2023 för att bättre utvärdera och sträva efter att underlätta bördan som EU-regleringen orsakar SMF-företag. Under det gångna året inledde kommissionen ett projekt för att minska rapporteringsbördan. I projektet strävar man efter att avveckla och underlätta rapporteringsbördan som EU-regleringen orsakar företag.
Arbetet med ägarskiften i SMF-företagen fortsätter i EU-institutionerna
Vi bidrog till att diskussionen om SMF-företagens ägarskiften fortsatte i EU-institutionerna även år 2023. Kommissionen har tagit med vår begäran om att på EU-nivå inleda arbetet med ägarskiften i stödpaketet för SMF-företag (SME Relief Package). Kommissionen utarbetar nu en utredning om ägarskiften tillsammans med EU:s nätverk av ambassadörer för SMF-företag.
Det finländska företagandets röst ljuder högt vid de europeiska beslutsfattarborden
Vår ordförande Petri Salminen har arbetat som ordförande för SMEunited, som representerar europeiska SMF-företagsorganisationer. Högnivådialoger, paneldiskussioner och anföranden har genomförts. Dessa bidrog till att vi kunde modifiera EU:s policy om SMF-företag.
Vi drev en lyckad kampanj för en fortsatt mandatperiod för Petri Salminen i SMEunited åren 2024–2025: Salminens ordförandeskap bekräftades i SMEuniteds styrelsemöte i december.
Vi har dessutom också stärkt vår röst i den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, där vår representant har valts till ordförande i organet som behandlar SMF-företagsfrågor (SME Category) för perioden 2023–2025.
Företagarnas intressebevakning inom de nya välfärdsområdena och de livskraftiga kommunerna
Vi tog aktivt ställning till AN2024-reformen där arbetskraftstjänsterna överförs från staten till kommunerna från början av år 2025. Reformen får inte innebära att arbetskraftspolitiken betonas på bekostnad av näringslivspolitiken. Inte heller utvecklingsbolagen får hamna vid sidan av reformen. Det är på samma sätt viktigt att beakta de privata arbetskraftstjänsternas roll som en del av reformen. Under 2023 genomförde vi diskussionstillställningar om temat på olika håll i Finland. Vi fortsätter påverkandet så att reformen genomförs så gynnsamt som möjligt för SMF-företagen.
Vi tog en aktiv roll i utförandet av principprogrammet för företagsamhet
Statsrådet publicerade våren 2022 ett principprogram för företagsamhet. Vi var med och påverkade programmets innehåll. Vi betonade redan i beredningsskedet för programmet att till exempel möjligheterna som berör arbetsplatsavtal ska ökas, företagares nystart ska tryggas, bestämmelser för företag ska bli smidigare och administrationen ska bli ännu mer kundorienterad. Dessutom framförde vi att staten måste satsa på arbetskraftsinvandring och att företag ska uppmuntras till att utveckla kompetensen.
Vi bad Konkurrens- och konsumentverket att undersöka fiffel med inhousebolag
Tillsammans med Finlands näringsliv, Centralhandelskammaren och Familjeföretagarnas förbund lämnade vi en begäran om utredning till KKV i november 2022. Vi vill att det utreds om aktörerna inom den offentliga sektorn bryter mot upphandlingslagen då de utan konkurrensutsättning köper tjänster från inhousebolag som de äger. Som ett resultat av åtgärdsbegäran beslöt KKV att börja utreda verksamhetens laglighet. I maj 2023 beslöts att överlämna behandlingen av ärendet till marknadsdomstolen. Vi följer aktivt med situationen och fortsätter det nära samarbetet med KKV.
Vi var med och inrättade riksdagsledamöternas grupp för entreprenörskap i riksdagen
I december 2022 inrättade vi riksdagsledamöternas grupp för entreprenörskap i riksdagen. Det skedde på initiativ av företagarföreningen och riksdagsledamöterna. Kring 80 riksdagsledamöter är med i gruppen. Under 2023 tillförde Företagarna i Finland sakkunskap och förde fram budskap och behov som rör entreprenörskap i gruppen.”
Ett eget utsett företag till varje riksdagsledamot
Efter riksdagsvalet våren 2023 inleddes ett nära samarbete med de nya riksdagsledamöterna. Ett av de viktigaste målen med intressebevakningen är att utse ett eget företag till varje riksdagsledamot. Valet av de utvalda företagarna skedde i nära samarbete med region- och branschföreningarna. Under året ordnade Företagarna flera utbildningar för de utsedda företagen. Under utbildningarna intervjuades även nya riksdagsledamöter.
Vi förbättrade företagarnas beredskapskunskaper med hjälp av beredskapsövningen ”Tilanne päällä”
Ett nytt evenemang vi ordnade i augusti var beredskapsövningen ”Tilanne päällä”. Tillsammans med Reservofficersskolan behandlades företagens beredskap och förmåga att agera i undantagssituationer. Evenmanget pågick i två dagar.
Vi effektiviserade samarbetet med kommundirektörerna genom att ordna Kommundirektörernas Företagarakademi
Under 2023 fortsatte vi med Kommundirektörernas Företagarakademi som grundades 2022. I varje kurs deltar 10–12 kommundirektörer från kommuner av olika storlek. Akademin består av tre moduler varav en hålls i Bryssel. Den andra kursen avslutades under våren 2023 och den tredje startade hösten 2023.
Vi ska genomföra en tillväxt- och internationaliseringspilot tillsammans med VTT
Vi beslöt att tillsammans med Teknologiska forskningscentralen VTT stöda internationaliseringen av SMF-företag. Den första piloten i projektet ska starta i Norra Karelen. Där samlar vi en grupp företag, som strävar efter internationalisering, i ett skogsmaskinkluster.
Livskraftsbarometern samlade in över 4 800 svar
Organisationen lanserade en ny undersökning som mäter landskapens livskraft, Företagarnas Livskraftsbarometer. Enkäten besvarades av 4 800 företagare runt om i Finland våren 2023. Barometern används som ett redskap för näringslivspolitiken och landskapens livskraft följs upp med hjälp av den.
Vi bidrog till inrättandet av samarbetsorgan för företagare inom välfärdsområdena
Vi bidrog till att välfärdsområdena tog i bruk samarbetsforum för företagare och välfärdsområden. I samarbetsorganet kan regionen, företag och föreningar föra en öppen diskussion om bland annat tjänsteproduktionen inom välfärdsområdet och utmaningarna som det står inför, framtida behov, utvecklingen av tjänsteproduktionen och ibruktagandet av servicesedlar.
Vi tog aktivt ställning till reformen av upphandlingslagen
Vi tog aktivt ställning till reformen av upphandlingslagen och det nya regeringsprogrammet. Vi formulerade ett eget förslag om hur lagen ska uppdateras. Vi bidrog till att den riksomfattande kostnadsberäkningsmodellen ska tas i bruk i social- och hälsovårdstjänsterna inom välfärdsområdena. Skrivningen infördes i regeringsprogrammet och ett projekt för genomförandet av detta inleddes i finansministeriet i början av 2024.
Vi bidrog till att SMF-företag ska kunna producera social- och hälsovårdstjänster
Vi har kraftfullt påverkat att även SMF-företag ska ha möjlighet att producera social- och hälsovårdstjänster inom välfärdsområdena. Vi har främjat ärendet på riksnivå, i påverkandet av välfärdsområdena och även i diskussionen om sänkningen av FPA-ersättningar.
Vi arbetade för en ökning av servicesedlar för att förkorta vårdköerna
År 2021 offentliggjorde vi utredningen om servicesedlar och under 2022 och 2023 förde vi budskapet om servicesedlarna vidare till regeringen i olika begäranden om utlåtande. Vi har dessutom påverkat en ökad användning av servicesedlar så att detta skrivs in i välfärdsområdenas strategier.
Vi påskyndade konsekvensbedömningen för företag i kommunerna
Vi publicerade en handbok om bedömning av konsekvenser för företag i januari 2022. Ett nytryck av boken och en svenskspråkig översättning gjordes 2023. Boken utarbetades i samarbete med regionföreningarna och kommunerna. Efter publiceringen av handboken har bedömningen av konsekvenserna för företag ökat i många kommuner.
Vi erbjöd upphandlingsrådgivning för företag
Vi fortsatte vår upphandlingsrådgivning även år 2023. Med hjälp av upphandlingsrådgivningen vägledde vi upphandlingsenheter att genomföra upphandlingar så att även SMF-företag kan delta i dem. Dessutom delade vi ut information åt SMF-företag om offentliga upphandlingar och uppmuntrade dem att delta i anbudsbegäran.
Vi erbjuder värdefulla medlemsförmåner för våra medlemmar
Vi erbjuder värdefulla medlemsförmåner som vi ständigt utvecklar till våra medlemsföretag. Den populäraste av Företagarnas medlemsförmåner är medlemsföretagens avgiftsfria juridiska rådgivning.
Tidigare hjälp vid ekonomiska svårigheter
Företagarnas tjänst Ekonomihjälpen omfattar numera hela landet. Den hjälper företagare att i ett så tidigt skede som möjligt klara sig ur ekonomiska svårigheter. Tusentals företag får varje år hjälp via tjänsten. Vi deltog i projektet i samarbete med arbets- och näringsministeriet och NTM-centralen.
Vi lade fram 130 förslag till normavvecklingar
Vi bad våra medlemmar om förslag på onödiga normer som medför olägenheter för företag och företagare. Vi lade fram 130 förslag på normer som ska avvecklas och hjälpte på så sätt Petteri Orpos regering i sitt mål att avveckla 300 normer. Vi överlämnade våra förslag till statsminister Orpo och finansminister Riikka Purra. Vi fortsätter samla in normer.
Vår kommunikation hjälper företagare att hålla sig uppdaterade
Företagarnas nyhetsbrev informerar medlemsföretagen om aktuella lagändringar, nyheter och tips för att effektivisera affärsverksamheten. Ämnen finns även på webbsidornas nyhetssektioner, i podcastserier, medlemstidningar och sociala medier.
Vi tryggar tillgången till grundläggande banktjänster
Vårt krav att trygga företagens rätt till grundläggande banktjänster besvarades och finansministeriet inledde våren 2023 ett projekt som utreder om företag och föreningar får banktjänster på ett tillräckligt bra sätt. Samtidigt bedömde ministeriet om tjänsterna är rimligt prissatta ur kundens synvinkel. Arbetet utgör en del av projektet där behoven att ändra kreditinstitutlagstiftningen bedöms.
Slutresultatet av projektet är att en promemoria för bedömning är klar i slutet av detta år. Den ska grunda sig på finansministeriets expertutlåtande. Därefter fattar ministeriet beslut om behovet av eventuella lagändringar.
Vi stärker SMF-företagens roll i återuppbyggnaden av Ukraina
Även om kriget fortfarande pågår planerar vi tillsammans med finländska myndigheter och andra aktörer inom näringslivet hur vi kan hjälpa till att återuppbygga Ukraina. Vi strävar efter att säkerställa att SMF-företag kan delta fullt ut i den framtida återuppbyggnaden och ansöka om både finländsk och internationell finansiering för återuppbyggnadsprojekt, även om dessa är stora och förutsätter erfarenhet av den internationella marknaden.
Vi stöder SMF-företag i tillgången till hållbar finansiering
Finansiärerna omfördelar kapital i hållbara investeringar. Detta inverkar direkt på SMF-företagens tillgång till finansiering och prissättning. Investerare och finansiärer behöver information om företagens hållbara utveckling för att kunna göra informerade bedömningar och finansieringsbeslut. Taxonomiska hållbarhetskriterier har blivit lika viktiga för beslutsfattarna som de ekonomiska kriterierna. De kräver nya tillvägagångssätt från företagens sida, för att säkerställa tillgången till kapital. Vi deltar i utarbetandet och utvecklingen av rapporteringsramar som beaktar SMF-företagens resurser på EU-nivå och nationellt.
Vi erbjöd information genom undersökningar
Vi gör årligen flera enkätundersökningar. I enkäterna 2023 betonades effekterna av Rysslands anfallskrig och den snabbt stigande inflationen. Även räntornas påverkan följdes regelbundet upp genom Företagargallupen. Den traditionella SMF-företagsbarometern kartlade också krisernas effekter och företagens perspektiv.
Dessutom samarbetade vi forskningsinriktat om behovet av ytterligare bestämmelser för att bekämpa skuldproblem på marknaden och praxisen relaterad till finansieringen av småföretag.
Livskraftsbarometern som vi genomförde 2023 kartlägger finländska företagares syn på livskraften i sitt eget landskap. Studien publicerades på en separat webbplats. Lösningen möjliggör granskning och jämförelse av resultaten för olika landskap och olika frågor.
Vi lyfte fram ägarskiften och erbjöd praktiskt stöd
Vi genomförde för andra gången en ägarskiftesvecka som erbjöd evenemang och information till köpare, säljare, efterträdare och sakkunniga runt om i Finland. Under veckan erbjöds 24 olika evenemang på tio olika orter och på distans på nätet. Evenemangen besöktes av närmare tvåtusen deltagare. Med hjälp av sociala medier och digital marknadsföring av ägarskiftesveckan nådde vi hundratals tittare.
Vi deltog i projektet för landsbygdsföretagens ägarskiftestjänster. I projektet genomfördes bl.a. söktjänsten omistajanvaihdospalvelut.fi med vars hjälp företagare hittar en lista över tjänsteleverantörer som tillhandahåller ägarskiftestjänster.
Vi deltog även i projektet Kasvua Puutuotealalle Omistajanvaihdoksilla (Tillväxt inom trävarubranschen genom ägarskiften). I projektet nådde vi hundratals företagare inom trävarubranschen runt om i Finland. Dessutom deltog vi i styrgrupperna för de landskapsmässiga ägarskiftesprojekten för att stödja och vägleda framskridandet av projekten.
Vi stärkte den digitala synligheten kring ägarskiften genom att öka utbudet på webbsidorna yrittäjät.fi och ov-foorumi.fi.
Ökat intresse för företagandet bland unga
Vi stärkte betydelsen av företagsamhetsfostran på alla utbildningsstadier och bland beslutsfattarna. Vi ordnade dessutom fortbildning för lärare som stöder företagsamhetsundervisning, vilket möjliggjordes genom stiftelsen Yksityisyrittäjäin säätiö.
Det riksomfattande forumet för företagsamhetsfostran ordnade i februari 2023 ett diskussionstillfälle i Lilla parlamentet tillsammans med riksdagsledamöter och företagare. Representanter från så gott som alla riksdagspartier deltog i evenemanget som lyfte företagsamhetsfostran.
Vi fick in främjandet av läroavtalsutbildningen i regeringsprogrammet
Företagarna i Finlands förslag om läroavtalsutbildning infördes i regeringsprogrammet som skrivningar om att främja användningen av utbildningsavtal och läroavtalsutbildning.
Betydelsen av resultat ökar i finansieringen av yrkesutbildningen
Företagarna i Finlands förslag om att öka betydelsen av resultat och särskilt sysselsättning i yrkesutbildningens finansieringsmodeller infördes i regeringsprogrammet. På så sätt återgår man till finansieringsstrukturen som man kom överens om i samband med reformen av yrkesskolan.
Vi påverkade företagssamarbetet i högskolornas finansieringsmodell
Vi deltog i arbetsgruppen som reformerade styrningen och statsfinansieringen för högskolorna under ledning av undervisnings- och kulturministeriet. Där påverkade vi detaljerna i högskolornas finansieringsmodell. Vi ansåg det särskilt viktigt att betydelsen av företagssamarbetet i högskolorna ökar. Den nya finansieringsmodellen stärker betydelsen av FoU-finansieringen för internationell konkurrens och företagsfinansiering. Företagarna i Finland var också nöjda över att sysselsättningsuppföljningen av utexaminerade kvarstod som ett finansieringskriterium.
FUI-finansieringsmålet med i regeringsprogrammet
Företagarna i Finlands mål för riksdagsvalprogrammet, att i enlighet med FUI-finansieringslagen öka investeringarna i den offentliga forsknings- och utvecklingsverksamheten med minst 200 miljoner euro per år, genomfördes i Orpos regeringsprogram och i besluten i regeringens budgetförhandlingar. Ett särskilt bra beslut ur företagarnas synvinkel var att Business Finlands FoU-verksamhet ska finansieras med 92 miljoner euro per år, för att ge fler incitament för företagens FoU-kostnader.
SMF-företagens digitalisering och digitala ekonomi
Företagarna i Finland bidrog återigen till utvecklingen av företagens digitala ekonomi i styrgruppen för projektet Yrityksen digitalous (Företagets digitala ekonomi). Vi var med och såg till att även SMF-företag får nödvändigt stöd och vägledning då Finland går mot en realtidsekonomi. Projektet gick framåt med stormsteg på ett år och slutförs under 2024. Flera av Företagarna i Finlands digitala mål i riksdagsvalprogrammet hamnade också i Orpos regeringsprogram.
Utveckling av företagarnas kompetens
Vår grundläggande uppgift är utvecklingen av företagarnas kompetens och konkurrenskraft. Detta genomförs genom kvalitativa evenemang och utbildningar.
De riksomfattande företagardagarna, Egenföretagardagen, Kommunledningsseminariet, webbinarier och webbkurser fungerar som verktyg för utvecklingen av kompetensen.
Digitala inlärningslösningar
Utbudet av webbkurser i Företagarakademin ökade till tio kurser. Nytt innehåll var bl.a. försäljningskurser och material relaterat till praktisk juridik. Webbinarieutbudet förblev omfattande och de AI-relaterade utbildningarna som genomfördes i slutet av året visade sig vara mycket populära.
Vi samlade närmare 10 000 företagare
De riksomfattande företagardagarna lockade 1 200 företagare och personer intresserade av företagande till Björneborg. Evenemanget prisades för sitt utmärkta seminarieprogram och för möjligheten att nätverka med företagarkollegor.
Ett av Finlands största påverkansmöten för kommunal-, regional- och näringslivspolitiken hölls i Lahtis i maj. I evenemanget deltog kring 1 100 personer runt om i Finland. Under seminariet publicerades den nya ”Företagarnas livskraftsbarometer”.
Totalt träffades cirka 10 000 företagare och samhälleliga påverkare i kompetensutvecklingsmiljön som Företagarna i Finland erbjöd.