Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Betalningsanmärkningarna försvinner inom en månad från och med december

Betalningsanmärkningarna försvinner i fortsättningen inom en månad efter att skulden blivit betald. Dessutom förlänger nya betalningsanmärkningar i fortsättningen inte lagringstiden av tidigare anmärkningar, utan de behandlas autonomt. Ändringarna, som träder i kraft 1.12.2022, gäller anmärkningar för såväl privatpersoner som företag.

– Den här lagändringen är bra och önskad, säger Tiina Toivonen, chef för lagstiftningsärenden i Företagarna i Finland. Betalningsanmärkningar begränsar många företagares liv orimligt mycket och vi har redan i åratal efterlyst att betalningsanmärkningarna skall avföras.

Betalningsanmärkningen försvinner inte utan begäran. Företagaren med betalningsanmärkningen måste själv begära att anmärkningen skall avföras då skulden är betald. Om företagaren klarar av att betala bort sin skuld i till exempel december, lönar det sig för hen att be att fordringsägaren kontaktar kreditupplysningsföretaget som måste ta bort betalningsanmärkningen ur registret inom en månad, säger Toivonen.

En betalningsanmärkning kan till exempel försvåra möjligheten att få ett lån eller ett försäkringsavtal. Tidigare har betalningsanmärkningarna synts i kreditregistret i minst två år. Ändringarna förbättrar möjligheterna för privatpersoner och företag att gå vidare i livet då det tillfälliga betalningssvårigheterna inte i åratal spökar i kreditregistret, fortsätter Toivonen.

Tiotusentals företag lider av betalningsanmärkningar

Det händer ofta att företagets betalningssvårigheter hopar sig småningom. En minskning av orderstocken till exempel eller förändringar i konkurrensomgivningen kan försvaga ditt företags kassaflöde.

Det lönar sig alltid att söka hjälp, hellre för tidigt än för sent. Man kan exempelvis inleda företagssaneringen redan då insolvensen bara är ett hot som inte än har förverkligats.

I slutet av år 2020 hade cirka 43 000 företag betalningssvårigheter. Antalet personer med minst en betalningsanmärkning uppgick i slutet av år 2020 till 392 000.