Eduskuntatalo kuvattu Kiasman edestä.
4.4.2023 10:50
Nyhet

Företagarna: Förväntningar på ny ekonomisk linje syns i valresultatet – ”Inkomsterna och utgifterna i balans, mindre skulder”

Enligt valresultatet förväntar sig väljarna en ny ekonomisk politik, säger Företagarna i Finlands verkställande direktör Mikael Pentikäinen.

Kritiken mot regeringens ekonomiska linje kan ses i att regeringspartierna tappade 17 riksdagsledamöter och närmare sex procentenheter i stöd.

– Förväntningarna på den nya ekonomiska linjen kan ses i Samlingspartiets och Sannfinländarnas vinst. Väljarna vill att inkomsterna och utgifterna ska balanseras och att skulden minskar, säger Pentikäinen. Valresultatet visar tydligt att man vill ha en ändring i den ekonomiska politiken. Nu förväntar man sig åtgärder som stärker tillväxten och sysselsättningen.

Företagarna i Finlands ordförande Petri Salminen fäste också uppmärksamhet vid statsfinanserna i en intervju i tidningen Kauppalehti.

– Då den offentliga ekonomin står på en sund grund bestämmer Finland själv vad pengarna används till. För närvarande använder vi kring tre gånger beloppet av polisväsendets budget på skuldräntor. Då det gäller företagsamhet är en sund offentlig ekonomi viktig för att den är förutsägbar. Med en väldigt skuldsatt offentlig ekonomi funderar företagare oundvikligen på hur skattenivån kommer att se ut de kommande åren, sa Salminen till Kauppalehti.

– I Norden har vi referensländer där överskott är möjligt med lägre skattesats än i Finland. Vi borde också klara det, säger Salminen i Kauppalehti.

Företagarnas beskattning får inte skärpas

Det viktigaste valtemat för företagare var beskattning. Det finns förväntningar på att företagens och företagarnas beskattning ska vara stabil och förutsägbar under valperioden.

– Samlingspartiet och Sannfinländarna lovade att företagens och företagarnas beskattning inte ska skärpas. Företagarna förväntar sig att de håller vad de lovat, säger Företagarnas verkställande direktör Pentikäinen.

– Vi hoppas vi får en regeringsbas som förnyar Finlands arbetsmarknad och på så sätt stärker den ekonomiska tillväxten. Sådana förväntningar finns enligt valresultatet.

– Företagarnas favoritpartier Samlingspartiet och Sannfinländarna vann. Därför kan man anta att Företagarnas agenda borde innebära möjligheter, säger Pentikäinen.

Finlands situation är allvarlig

Företagarna i Finland påminner att Finlands situation är allvarlig.

– Ett krig pågår i Europa. Finlands offentliga ekonomi skuldsätts i snabb takt. Den ekonomiska tillväxten är svag och hundratusentals finländare befinner sig utanför arbetsmarknaden, säger Pentikäinen.

Enligt Pentikäinen behöver vi en förändring nu och nästa regering förväntas vidta målmedvetna åtgärder för att stärka tillväxten och anpassa den offentliga ekonomin.

– Vi måste komma ihåg att Finlands tillväxt är summan av de finländska företagens tillväxt. Därför måste vi satsa stort på att företagare och ägare vågar investera, sysselsätta och få sina företag att växa. Detta förutsätter framför allt ett förutsägbart skattesystem, säger Pentikäinen.