Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.3.2023 09:21
Nyhet

Företagarna i Finland mäter nu landskapens företagarvänlighet

Företagarna i Finland ska nu mäta hur väl landskapen lyckats främja företagsamheten. Organisationen kartlägger företagarnas synpunkter på hur företagarvänligt deras landskap är, om det når framgång och vilka utvecklingsbehov som finns. Detta sker genom undersökningen Livskraftsbarometern. Enkäten kan besvaras mellan 1 och 31 mars 2023.I undersökningen efterfrågas företagarnas åsikter om till exempel landskapets trafikförbindelser, planläggning, samarbete med läroanstalter, tillgång till kompetent arbetskraft och utbud av företagsrådgivningstjänster. Man är också nyfiken på hur företagarna ser på samarbetet mellan regionens olika aktörer och på den gemensamma synen på utvecklingen av den egna regionen.

– Vi frågar om sånt som är nödvändigt för landskapets livskraft, säger Tanja Matikainen, chef för kommun- och näringslivsärenden på Företagarna i Finland. Resultatet från undersökningen är ett viktigt verktyg för utvecklingen av samarbetet mellan företagarna och landskapen och för att komma överens om konkreta förnyelseåtgärder. Enkäten ger viktig information till beslutsfattarna, och till förvaltningen som stöd i beslutsfattandet.

Syftet med Livskraftsbarometern är att stärka dialogen mellan företagarna och landskapet och att skapa företagarvänliga landskap i Finland.

Undersökningen genomförs av Taloustutkimus på uppdrag av Företagarna i Finland.

Företagarnas nya barometer genomförs turvis vartannat år med Företagarnas Kommunbarometer som mäter kommunernas företagarvänlighet.

Resultatet publiceras den 24 maj 2023 vid Företagarna i Finlands Kommunledningsseminarium. Vid evenemanget offentliggörs även landskapen med störst framgång.

Svaren behandlas anonymt.

Chef för kommun- och näringslivsärenden Tanja Matikainen, tel. 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi, Företagarna i Finland