6.2.2023 18:05
Nyhet

Här är årets bästa lokalföreningar i Företagarna i Finland

Juuan Yrittäjät, Isokyrön Yrittäjät, Ulvilan Yrittäjät och Borgå Företagare utsågs till Företagarna i Finlands bästa lokala föreningar år 2022. Finlands transport och logistik SKAL utsågs till årets branschorganisation 2022.

Företagarna i Finland har 377 lokalföreningar och 61 branschorganisationer. Vinnarna utsågs bland dessa. Priserna delades ut under företagarorganisationens Vaikuttajafoorumi i Villmanstrand fredagen den 3 februari 2023.

Företagarorganisationens bästa lokala föreningar utsågs i fyra kategorier utgående från medlemsantal: 1–99, 100–200, 201–499 och över 500 medlemsföretag.

Synlighet och nya medlemmar

Juuan Yrittäjät från Norra Karelen utsågs till bästa förening med under 100 medlemmar. Juuan Yrittäjät har lyckats öka sitt medlemsantal. Föreningen har en driftig styrelse som aktivt kommunicerar med sina medlemmar. Föreningen får bra synlighet i den lokala tidningen. Juuan Yrittäjäts kommunpåverkan har främjat förutsättningarna för företagandet. Pohjois-Karjalan Yrittäjät delade också ut priset för årets Företagarkommun till Juuka år 2022.

– Om några månader har jag varit företagare i 30 år. Det här känns som den bästa stunden under hela min företagarkarriär, säger Juuan Yrittäjäts styrelseordförande Jouni Porokka efter prisutdelningen.

Stark gemenskap

Bland föreningarna med 100–200 medlemsföretag utsågs Isonkyrön Yrittäjät från Södra Österbotten till bästa lokalförening. Föreningens styrelse arbetar starkt med gemensamma mål och uppskattas för det. Gemenskapen i föreningen har haft en positiv inverkan på medlemsutvecklingen. Nuori Yrittäjyys Kyrönmaa-projektet som regionens företagarföreningar drivit har sporrat företagsamheten. Projektet är ett utmärkt exempel på ett lyckat samarbete och en effektiv verksamhetsmodell riktad till unga.

– Vi vill uppmuntra alla till det som är viktigast för oss: att öka gemenskapen och deltagandet, säger Isonkyrön Yrittäjäts styrelseordförande Johanna Perttilä om det mottagna erkännandet.

Nya koncept

I kategorin 201–499 medlemmar utsågs Ulvilan Yrittäjät från Satakunta till bästa lokalförening. Den utvecklar kontinuerligt sin verksamhet och konceptualiserar nya verksamhetsmodeller.
Ulvilan Yrittäjät är en exemplarisk aktör i många avseenden: styrelsearbetet, kommunikationen, medlemsanskaffningen och framför allt uppföljningen av medlemserfarenheter.

– Tro på era drömmar, njut av resans gång och vänta inte på att komma fram. Vi har arbetat för det här och för att förbättra vårt eget arbete varje år, konstaterade Ulvilan Yrittäjäts styrelseordförande Krista-Carola Mäkinen och styrelsemedlemmarna, som tog emot priset tillsammans.

Fruktbart kommunpåverkande

I kategorin större föreningar, alltså föreningar med minst 500 medlemsföretag, utsågs Porvoon Yrittäjät – Borgå Företagare från Nyland till bästa lokalförening. Den tvåspråkiga föreningen har gjort ett omfattande, kvalitativt och pålitligt arbete för sina företagare under flera år. Verksamheten utvecklas ständigt. Föreningen har utfört fruktbar kommunpåverkan. Tillsammans med staden har man framgångsrikt till exempel förbättrat resultaten i Företagarnas Kommunbarometer. Föreningen ger också värdefull respons till regionföreningarna och Företagarnas centralbyrå och delar information om sina framgångar.

– Vi har ett bra samarbete med staden och vi kommer garanterat att fira det här! Det här betyder verkligen mycket för oss, säger Borgå Företagares förra ordförande Patrik Björkman.

Hedersomnämnande till Nokian Yrittäjät

Nokian Yrittäjät från Birkaland fick Företagarna i Finlands hedersomnämnande. Företagarföreningen fick omnämnande för ett starkt, synligt och effektivt påverkansarbete och en positiv medlemsutveckling. Nokian Yrittäjät hör till kategorin 201–499 medlemsföretag.

– Vi har jätteroligt tillsammans. Vi kallar det för megahäng, skrattar Nokian Yrittäjäts styrelseordförande Päivi Koskinen.

SKAL årets branschorganisation

Finlands Transport och Logistik SKAL rf utsågs till årets branschorganisation i Företagarna i Finland. SKAL har haft en effektiv och resultatrik intressebevakning till följd av kraftigt stigande bränslekostnader bl.a. på grund av kriget i Ukraina. SKAL påverkade starkt lättandet av distributionsskyldigheten, bränslestödet till transportföretag och inledandet av beredningen av yrkesdiesel. Organisationen kommunicerar aktivt och synligt både med media och sina medlemmar. Organisationen har ett mångsidigt tjänsteutbud för sina medlemmar. Verksamheten utvecklas ständigt. Branschorganisationen har ett nära samarbete med Företagarna i Finland.

Fennia, Elo och Finnvera utsåg Nylands Företagare till årets regionala föreningssamarbetspartner.