YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
I Pargas följer företagsamhetsfostran eleven från småbarnspedagogiken till andra stadiet
I Pargas har man utvecklat ett helt nytt koncept för företagsamhetsfostran i samarbete med de finskspråkiga skolorna, stadens näringslivstjänster, YES-nätverket och Företagarna. Företagsamhetsfostran följer eleven på en obruten stig från småbarnspedagogiken till andra stadiets studier.
Staden och skolan har samarbetat inom företagsamhetsfostran redan länge. Get the Deal-företagstävlingen kommer ursprungligen från Pargas och skolklasserna besöker regelbundet Företagsbyn.
– Nytt är viljan att göra det här på vårt eget sätt, säger Pargas stads företagsutvecklare John Forsman. – I programmet tränar eleverna på så mycket mer än bara entreprenörskap. Fokus är på företagsamhet i största allmänhet och på det att alla hittar sin plats i livet och vet hur man utnyttjar sina styrkor.
I skärgårdsstaden är regionens livskraft ett viktigt tema. Även om tyngdpunkten i företagsamhetsfostran inte direkt är på livskraft, är det ett viktigt stråk i helheten.
– Samhället byggs långt på företagsamt tänk. Inom det här programmet kan vi nå också de allra minsta eleverna med företagsamhetsfostran, säger Merja Huvila, rektor för Koivuhaan koulu-skolan och ledare för stadens team för företagsamhetsfostran.
Pargas företagarstig ska inte vara en engångsföreteelse, utan bli en del av verksamhetskulturen i skärgårdsstaden.
– Från och med nu kommer varje sjätte- och åttondeklassare att delta i stigen, säger Huvila och fortsätter med att berätta att när pilotprojektet i Pargas är färdigt, kan också andra skolor ta del av företagarstigens material.
Åldern styr innehållet
Företagarstigen leder eleverna till entreprenörskap och lär dem färdigheter som behövs för företagsamhet. Eftersom stigen täcker elevens hela skolgång från småbarnspedagogiken till andra stadiet, har teman och innehåll anpassats till deltagarnas ålder.
För första- och andraklassarna handlar företagsamhetsfostran om att identifiera sina egna styrkor och att lära känna olika yrken. Drömyrken är också på tapeten.
– Företagande är väldigt mångsidigt som fenomen och innefattar sådana färdigheter som att slutföra sitt eget arbete och arbeta långsiktigt, säger Huvila.
Ju större eleverna är, desto närmare kommer man själva företagaryrket.
– På högstadiet får det redan stor vikt.
Sjätte- och åttondeklassarna bekantar sig med företag genom intervjuer. Eftersom syftet är att samtidigt öva sig på ett företagsamt arbetssätt, förbereder eleverna företagsbesöken själva och sätter sig in i bolaget och dess verksamhet i förväg.
– Hållbar utveckling är det bärande temat i programmet och barnen kommer också att utmana bolagen i hurdana åtgärder de planerar inom hållbarhet, berättar Huvila och säger att eleverna har tillgång till en bred uppsättning kvistiga klimatfrågor i studiematerialet.
– Vi tycker att det kan vara bra för företagen att fundera på dessa saker. Ansvar ska inte bara vara prat, funderar Huvila.
Alla företagen har tackat ja
Huvila och Forsman upplever att hållbarhetstemat lockar firmor. Alla bolag som nu frågats med har tackat ja.
– Eleverna är faktiskt potentiella blivande arbetstagare, och vi tror att företagen kan på det här sättet nappa åt sig bra sommararbetare. Det har varit jätteenkelt att få med företag, säger Huvila.
Företagen representerar en rad olika branscher och är också olika stora.
– Det gör det extra intressant för eleverna. Hållbarhet får helt andra former i en cementfabrik än på en gympasal eller en bowlinghall.
För att inte alla skolor ska kontakta samma företag, har bolagen delats upp bland skolorna enligt området där de är verksamma.
– Till exempel kontaktar Ulkosaariston koulu företagen i Korpo. Vårt mål är att varje klass bekantar sig med minst två företag.
Både Forsman och Huvila gläder sig åt att så många lokala firmor vill stötta unga och deras framtid på detta sätt.
– Vem vet, kanske vi får någon att brinna för en viss bransch och till och med starta eget, ler Huvila, som själv vuxit upp i en företagarfamilj.
Inforuta:
Pargas team för företagsamhetsfostran belönades i januari 2023 med utmärkelsen Egentliga Finlands YES Agentti 2022. YES Agentti-utmärkelsen tilldelas av YES Egentliga Finland och Egentliga Finlands Företagare tillsammans med det riksomfattande YES-nätverket.
Bildtext: John Forsman och Merja Huvila är glada över att så många lokala firmor vill stötta unga och deras framtid.