19.12.2021 13:21
Nyhet

Ivan Ore – Årets företagare med utländsk bakgrund – bytte bransch från ingenjör på Nokia till kafferostare

Ivan Ore från Peru är tacksam för lärdomarna från Nokia och för kundernas stöd.

Årets företagare med utländsk bakgrund, Ivan Ore, stökar runt på sitt café Cafetoria i Tölö. Det är nästan alltid är fullsatt med kunder. Företagets hemort och därmed även företagarorganisationens lokalförening finns i Lojo, i fruns hemtrakter, där Cafetoria rostar sitt eget peruanska kaffe.

– Det här är ett fint erkännande. Jag kan inte riktigt greppa allt detta, säger Ore.

Erkännandet ”Årets företagare med utländsk bakgrund” delades nu ut för tredje gången. Det fanns 42 kandidater. I år utsågs vinnaren av en jury som bestod av ordföranden i Företagarna i Finlands nätverk för inflyttade företagare Ali Girayvinnaren år 2020 Ioan Canta, Arbetspensionsbolaget Elos kontaktchef Marko Hara och Företagarna i Finlands ordförande Petri Salminen. Arbetspensionsbolaget Elo belönade vinnaren med 5 000 euro.

Juryn var särskilt imponerad av att Ore har bytt bransch för att följa sina drömmar och för att ha utökat sin företagsverksamhet. Förutom rosteriet i Lojo och caféet i Tölö har han även ett café i Esbo i anslutning till Aalto universitetet. Ore har sju anställda och de har olika nationaliteter. Ore och hans fru Mia Nikander anser att det är viktigt att kaffeodlarna får en rättvis ersättning för sitt kaffe.

Kafferostning med lärdomar från Nokia

Ore kom till Finland som studerande år 1999, då Nokia behövde ingenjörer och då arbetsutsikterna var goda.

Den egna importen av kaffe inleddes år 2002 och rosteriet startades år 2006.

– Vi hade inte för avsikt att rosta kaffet själva, men då fanns det fanns ännu ingen marknad för den här typen av verksamhet. Jag var naiv och hade inte just några företagarfärdigheter alls, berättar Ore.

Kafferosteriet var länge en bisyssla. Ore tog emot ett frivilligt uppsägningspaket från Nokia först år 2010.

– Jag hade tur som inte blev uppsagd utan fick jobba kvar ett år tack vare paketet från Nokia. Jag får fortfarande royaltyer på vissa av mina uppfinningar från tiden på Nokia.

Ore har använt sig av lärdomarna och de grundläggande värderingarna från Nokia i sitt kaffeföretag. Till de hör bland annat kontinuerligt lärande och utveckling.

Ores Cafetoria har legat i framkant på marknaden för små rosterier och kompetensen har utökats på vägen. Ore har även varit tvungen att undervisa om ekologiskt kaffe, något som till en början kändes främmande.

Sitt första café, Cafetoria i Tölö, grundade Ore år 2012 som ett showroom för kaffe och tillbehör för kaffeframställning. Cafetoria har därefter rankats som ett av Helsingfors bästa caféer.

– Det var magiskt att första gången se kunderna köpa vårt kaffe i förpackningar som jag själv designat. Till en början visste vi inte mycket om att driva ett café, men vi har ett väldigt personligt och kundorienterat förhållningssätt. Våra kunder uppskattar våra rötter och vår historia.

Hunger efter tillväxt

Coronatiden har varit jobbig trots att Cafetoria sist och slutligen har klarat sig bra. Kunderna var rädda att komma till caféet och företagarna var emellanåt rädda för att själva bli smittade via kunderna.

– Det var en skrämmande tid. Det kunde lätt ha blivit slutet på det hela. Till all lycka ville kunderna stöda oss och köpte via nätet och kom även till caféet på snabba uppköp.

Ore, som haft en lång och banbrytande karriär inom kaffebranschen, vågar redan blicka lite mot framtiden. Han har aldrig fått erbjudande om företagsköp men är eventuellt öppen för tanken på ett partnerskap. Hans och fruns tid och möjlighet att utöka företaget är begränsade.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi