Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Korsu-utflykter, reklamfilmer och management – Inom dessa branscher jobbar årets egenföretagare och unga företagare

Årets egenföretagare och årets unga företagare utsågs under de riksomfattande företagardagarnas gala i Björneborg i lördags.

Till årets egenföretagare valdes Sanni Luomahaara som erbjuder upplevelsebaserade resetjänster och Jani Wallenius som producerar reklamfilmer och digitalt innehåll. Till årets unga företagare utsågs Emmi Lehtomaa som jobbar som manager för Finlands mest kända mediepersoner och influencers på sociala medier.

Prissumman för årets egenföretagare är 5 000 euro per företagare. Priset finansieras av stiftelsen Yksityisyrittäjäin Säätiö. Ledningsgruppen för egenföretagarnätverket vid Företagarna i Finland gjorde beredningen och en jury utsåg pristagarna. Prissumman för årets unga företagare är 20 000 euro. Också det priset möjliggörs via stiftelsen Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Hållbara korsu-utflykter

Årets egenföretagare Sanni Luomahaaras företag Korsuretket Oy erbjuder tjänster inom mat, programverksamhet och upplevelsebastu. Företaget har också restaurang- och möteslokaler i skogsmiljö. Verksamheten finns i Korsukylä som ligger vid sjön Jämijärvi i Satakunda. 

Företagets verksamhet är kopplad till ett turismkoncept som betonar hållbarhet, där den cirkulära ekonomin och det lokala kommer fram på flera sätt. Korsuretket Oy:s by Korsukylä har till exempel huvudsakligen byggts av blocktimmer från närområdet, med lokala krafter och mycket återvunnet material. 

Det lokala utbudet är utgångspunkt i planeringen av menyerna i företagets restaurangtjänster. Ekologiska gårdar i närområdet är särskilt populära och företaget nyttjar skogens gåvor. Maten tillreds för hand, från grunden.

Företagets verksamhet står på en sund grund vilket går hand i hand med hållbarheten i konceptet. Korsuretket Oy valdes till årets turismföretag i Satakunda år 2017 och till Satakunnan Vuoden Maistuva Maaseuto-företag år 2022. 

Korsuretket Oy

Omsättning 2022: 235 0000
Resultat: – 8 000
Grundat: 2013
Hemort: Jämijärvi

Över 3 000 reklamfilmer

Jani Wallenius företag Promedia Finland har under sin drygt 30-åriga historia producerat över 3 000 reklamfilmer, hundra radioreklamer och företagsfilmer, tiotusentals fotografier och otaligt med nyhets- och dokumentärmaterial. Lahtisbaserade Wallenius studerar trenderna inom branschen och anpassar sina tjänster så de passar i tiden. Han testar modigt nytt. 

Promedia Finland står stabilt tack vare långvariga kundrelationer, låga fasta kostnader och stabil likviditet. Företagets hemlighet är ett framgångsrikt genomfört arbete och rekommendationer från nöjda kunder. 

Wallenius förmåga att gripa tag i nya möjligheter och det målmedvetna utvecklingsarbetet har gett resultat och syns både som en mycket lönsam verksamhet inom den kreativa branschen och som mångsidiga produktioner.   

Wallenius har under hela sin företagarkarriär strävat efter att främja småföretagande och att genom arbetspraktik utbilda unga inom mediebranschen.

Promedia Finland

Omsättning 2022: 130 000
Affärsresultat: 70 000
Grundat: 1991
Hemort: Lahtis

Individuell management

Till årets unga företagare valdes 36-åriga Emmi Lehtomaa från Fament Oy.

Fament Oy erbjuder personliga managementtjänster till Finlands kändaste influencers i sociala medier. Företaget hjälper influencers att bygga en framgångsrik business. 

Verksamheten innefattar också bland annat försäljning av podcastproduktioner, tv-arbete, mediesynlighet och olika föreläsningar och anföranden.

Vid Fament studerar man systematiskt nya trender och fenomen inom sociala medier. Därför är man inom företaget ständigt medveten om vad som är den nästa stora trenden inom branschen. 

Då Lehtomaa grundade sitt företag var det kommersiella inom sociala medier relativt nytt. Det fanns inga färdiga modeller eller tillvägagångssätt för branschen. En av företagets hemligheter till framgång har varit Emmi Lehtomaas genuina passion att utveckla en helt ny bransch i Finland.  

– Vi är kända inom branschen för vår kvalitet och Fament är lika starkt som sitt team. Vi kommer även i framtiden att satsa på att de bästa experterna i branschen trivs att arbeta hos oss, säger Emmi Lehtomaa. 

Företaget har sedan starten haft ett växande positivt resultat varje år och ägs fortfarande av dess grundare. 

Fament Oy

Grundat: 2019
Hemort: Helsingfors
Arbetstagare: 4
Omsättning 2022: 1 134 000