Truck with wood, at a Snowy winter Road in Finland in Lapland.
9.3.2022 07:24
Nyhet

Kriget i Ukraina orsakar oro hos företagen

President Vladimir Putins oprovocerade angrepp på Ukraina har redan orsakat stort mänskligt lidande och en ofattbar otrygghet och osäkerhet för många människor. Ofta påverkar militära aggressioner på ett eller annat sätt också många som befinner sig på tryggt avstånd från stridsfälten, så även i detta fall.

Orosmomenten för företagen är många i och med kriget i Ukraina. Flera företag, inom till exempel energi- bank-, gruv- och transportsektorn, har även tagit fram beredskapsplaner.

– Inom den österbottniska industrin har det redan en tid rått material- och komponentbrist och höjda priser. Kriget lättar knappast på situationen utan trissar sannolikt upp bristen och priserna ännu mer, säger Hippi Hovi, verkställande direktör för Kust-Österbottens Företagare.

Alla företag som är beroende av varor och tjänster från andra europeiska länder, som riskerar att utsättas för motåtgärder av Ryssland, behöver se om sitt hus.

Stora problem inom logistikbranschen

Logistiken är nyckeln till mången annan verksamhet. Tillsammans med energiförsörjning är den helt central. Det gäller förstås främst livsmedelsförsörjningen men också till exempel bensin och läkemedel.

Det senaste året har varit utmanande inom logistikbranschen och kriget i Ukraina försvårar situationen rejält. Priset på diesel har stigit sedan december 2020 från cirka 1,30 euro till över två euro litern. Under den senaste veckan steg literpriset med 20-25 cent.

– Situationen är ohållbar. Invasionen har fått priset på råolja, som är en viktig komponent i priset på bensin- och diesel, att stiga kraftigt. Priset på diesel kan stiga med hela 20 cent inatt. Jag hörde just av min svenska kollega att vårt västra grannland redan spräckt gränsen på 2,50 euro, säger Anssi Kujala, verkställande direktör för Finlands Transport och Logistik SKAL rf.

Regeringen förbereder som bäst ibruktagandet av yrkesdiesel. På så vis skulle transportföretagen få skatteåterbäring för varje liter diesel som de har fyllt i sin tank. Systemet är i användning i nio EU-länder.

– Yrkesdieseln hinner inte förhindra konkurser som prishöjningen orsakat men trots det hoppas jag på ett snabbt beslut i ärendet. SKAL föreslår därför, som omedelbar åtgärd, en sänkning av dieselskatten till 33 cent, som är minimigränsen inom EU, säger en bekymrad Kujala.

Världen fördömer Rysslands invasion och stöder Ukraina

Finland och det stora internationella samfundet har snabbt fördömt Putins agerande och uttryckt sitt stöd för Ukraina. Ett snabbt fredsslut efterlyses och krav på att Ryssland upphör med krigshandlingarna framförs.

Företagarna i Finland har sällat sig till skaran och tillsammans med Finlands näringsliv, Centralhandelskammaren och Familjeföretagarnas förbund uttryckt sitt starka stöd för Ukraina och dess befolkning.

– Detta krig, som är rena mardrömmen för de ukrainska familjerna, har redan i onödan skördat många liv bland civilbefolkning och soldater. Kriget kommer även att få allvarliga konsekvenser för välfärden och ekonomin i hela Europa, konstaterar Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland.