23.11.2023 20:30
Nyhet

Linnea Strand tog emot nedlagda Österbottens Företagarförenings pris för sitt företagande

Linnea Strand från Närpes är historiens första mottagare av Österbottens Företagarförenings stipendie- och understödsfonds pris för mikroföretagare. Kust-Österbottens Företagare förvaltar fonden efter nedlagda Österbottens Företagarförening.

Prissumman på 3 000 euro delades ut av Ingemar Tåg, ordförande för fonden och Hippi Hovi, vd för Kust-Österbottens Företagare. Syftet med erkännandet är att sporra mikroföretag i Österbotten att växa.

Priset kan enligt fondens stadgar ges åt en svenskspråkig mikroföretagare med högst fem anställda på ett område från Karleby till Kristinestad.

Linnea startade sitt företag LivsVinn inom en helt ny bransch och har på några år byggt upp ett helt nytt koncept som fokuserar på hållbarhet och minskande av matsvinn. LivsVinn erbjuder allt ifrån grönsaker, frukter, bageriprodukter och matboxar till hygien- och städartiklar.

Gemensamt för majoriteten av produkterna är att de inte är perfekta och därför säljs till billigare pris. Genom LivsVinns affärsmodell erbjuds företag en inkomstkälla och konsumenter en möjlighet att minska matsvinnet och sina utgifter på samma gång som man gör en god gärning för samhället.

Dessutom LivsVinn i en tillväxtfas och har i slutet av september öppnat en motsvarande affär i Malax.

Linnea säger att det alltid är roligt att få uppskattning för sitt jobb.

– Det är mycket jobb med att vara småföretagare, speciellt när företaget är så litet att man drar hela lasset själv. Därför är det uppmuntrande att någon ser vad man gör.

Det är de lokala utvecklingsbolagen Kosek, Concordia, Vasek, Dynamo Närpes och Kristinestads näringslivscentral som gett förslag till mottagare av priset.