31.7.2023 16:51
Nyhet

Skatteförvaltningen rekommenderar att betala skatterna i tid för att undvika räntekostnader

Tisdagen den 1 augusti, har cirka 289 000 personer förfallodagen för kvarskatt. Fastighetsskatten för 1,9 miljoner fastighetsägare förfaller till betalning på måndagen den 7 augusti.

Skatteförvaltningen uppmanar att betala skatterna i tid för att undvika ränta. Dröjsmålsräntan börjar löpa genast dagen efter förfallodagen. Dröjsmålsräntan är 7 procent.

– Även om merparten av finländarna är omsorgsfulla skattebetalare, kan exempelvis betalningen av en kvarskatt som kommit som överraskning dröja en god stund för en del betalare. Till exempel cirka 45 000 finländare har fortfarande inte betalat den kvarskatt vars förfallodag inföll under fjolåret, säger överinspektör Juha Villman från Skatteförvaltningen.

Beloppet av räntorna på för sent betalade skatter var förra året 1,5 miljoner euro större än ett år tidigare. Också antalet personer som betalat för sent ökade: allt som allt betalade 870 000 finländare sina skatter för sent i fjol, vilket är 25 000 personer fler än året innan.

Beställningen av e-faktura hjälper med att komma ihåg

För att inte i misstag glömma att betala kvarskatten och fastighetsskatten rekommenderar Skatteförvaltningen att använda e-fakturan. Det går att ta i bruk e-fakturan i nätbanken när som helst.

– Speciellt om betalningsdagarna infaller under semestern har vi kanske inte betalningen av skatter främst i våra tankar. Genom att ta i bruk e-fakturan skickar Skatteförvaltningen i fortsättningen fakturorna till den egna nätbanken cirka två veckor före förfallodagen, säger Villman.

Om förfallodagen för skatterna infaller i början av augusti och e-fakturan beställs nu, hinner fakturan inte till nätbanken som e-faktura ännu i augusti. E-fakturan ska beställas senast tre veckor före förfallodagen för den kommande fakturan.

Om den ekonomiska situationen är svår går det att ansöka om betalningsarrangemang

Förfallodagarna för att betala både kvarskatter och fastighetsskatter infaller även i år vid olika tidpunkter för olika personer beroende på när personens beskattning slutförs. De egna förfallodagarna och övriga betalningsuppgifterna kan kontrolleras i MinSkatt.

– En del ska betala både kvarskatt och fastighetsskatt i augusti, då det kan finnas mindre med pengar än vanligt på grund av semester och semesterresor. Därför är det bra att komma ihåg att det vid behov går att komma överens om ett betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen, säger Villman.

Betalningsarrangemang kan sökas om betalningssvårigheterna är tillfälliga, personen har skött sina tidigare betalningsarrangemang med Skatteförvaltningen och inte har några skulder i utsökning.

Juha Villman anser att det är bra att kunderna har upptäckt att betalningsarrangemanget är ett sätt att hantera sin ekonomi.

– Det är bra att kunderna ansöker om betalningsarrangemang vid betalningssvårigheter. Skatteskulden är under kontroll när det finns en betalningsplan för den, säger Villman.

Läs mera på Skatteförvaltningens sidor.