5.5.2024 20:58
Nyhet

Vart fjärde SMF-företag planerar att erbjuda sommarjobb

Företagarna i Finlands rådgivare har under de senaste veckorna svarat på många frågor angående sommarjobb och anställningsvillkor för sommaranställda. Speciellt arbetsvillkoren, löneavtalen, uppdragsavtal och eventuella tillägg och övertidsersättningar har intresserat de små- och medelstora arbetsgivarföretagen.

– Arbetstiderna och lönerna är återkommande frågor varje vår. Vi ger företagarna råd om vad som ska ingå i arbetsavtalen, vad arbetsgivaren och arbetstagaren kan komma överens om och vad som bör tas i beaktande då man anställer en ung oerfaren arbetstagare, berättar juristen och Företagarna i Finlands sakkunnige Atte Rytkönen-Sandberg.

Tydlig koppling mellan rekrytering och företagens arbetsgivarimage

Sommarjobben är en win-win situation för företagen. Näringslivet får personal de behöver för att jobbet ska löpa under semestrarna, men dessutom ger de möjlighet för unga människor att lära känna arbetsplatserna. Sommarjobben fungerar också som en utmärkt inkörsport till permanenta anställningar.

Företagarna i Finland råder sina medlemmar att genomföra rekryteringsprocessen noggrant.

Enligt Rytkönen-Sandberg är det viktigt att alltid göra ett skriftligt anställningsavtal, där de viktigaste centrala villkoren för anställningsförhållandet ingår.

Det finns en koppling mellan rekrytering och företagens arbetsgivarimage.

– Företagen har mycket att vinna på om de ger en god bild av sig själva åt alla arbetssökanden. Det är därför viktigt att informera även de som inte blir utvalda. De som inte väljs denna gång kan i framtiden utgöra en viktig resurs för företaget, säger Rytkönen-Sandberg

Företagen inom industri och handel anställer flest sommarjobbare

Antalet företag som planerar att anställa sommarjobbare har ökat en aning bland de små- och medelstora företagen. Förra året angav 24 procent att de tänker erbjuda sommarjobb medan siffran i år är 26 procent.

Det största antalet sommarjobb för unga erbjuds av företag inom industrin och handeln.

Företagarens ålder korrelerar med intresset för att anställa sommarjobbare; ju yngre företagare desto vanligare är det med sommarjobbare. Störst är intresset alltså bland företagare i åldersgrupperna 18–39 år.

Även storleken på företaget har betydelse. Ju fler som jobbar i företaget, desto fler sommarjobb har företaget att erbjuda.

Tio tips för företag som anställer sommarjobbare:  

  1. Kartlägg behovet av sommarjobbare i god tid.
  2. Fundera på olika kanaler för rekrytering.
  3. Bemöt alla som söker likvärdigt.
  4. Svara på varje ansökan på något sätt.
  5. Ha realistiska krav på arbetsmängden.
  6. Bekanta dig med arbetslagstiftningen och bestämmelserna i bindande arbetsavtal.  
  7. Kontrollera om kollektivavtalen har skilda bestämmelser för unga arbetssökanden och arbetstagare.
  8. Gör alltid ett skriftligt arbetsavtal. 
  9. Satsa på tydliga instruktioner och vägledning under hela arbetsperioden.
  10. Skriv ett arbetsintyg efter avslutat sommarjobb. Erbjud dig att rekommendera personen om du varit nöjd med arbetsinsatsen.