Jutta Larm | Xemax Oy

”Den juridiska rådgivningen är en otroligt fin tjänst!”

Jutta Larms iver för företagande började redan när hon var liten. Nu har hon redan erfarenhet av flera branscher. I företagandets vändningar har hon litat på hjälpen och tjänsterna hon fått av Företagarna i Finland.

Den stora publiken känner Jutta Larm från FitFarm. Men det är få som vet att karriären började redan när hon var barn. I högstadieåldern hyrde hon ett glassförsäljningsställe för en sommar på sin hemort Virdois.

– Jag hade jobbat i kiosk tidigare somrar och räknade att jag förtjänade tre gånger mer som företagare än om jag skulle ha fortsatt som anställd. Det fick en wow-effekt.

– Företagsamheten kommer från min pappa som fortfarande har en frisersalong fast han fyller 80 i år, berättar Larm.

Jutta Larm har hunnit med många branscher som företagare och hon har också haft svåra stunder, men har ändå orkat fortsätta.

– Det bästa i företagarens karaktär är att orka försöka trots allt, summerar hon. Jutta Larm anser det viktigt att företagarna har en organisation som står på deras sida. Därför är hon medlem i Företagarna i Finland.

– Ibland har jag blivit ombedd att gå med i politiken och verka för företagarnas intressen, men det är nog inget för mig. Jag upplever det viktigt att någon annan talar med min mun. Företagare har i stort sett samma behov och synsätt och någon måste föra budskapet till beslutsfattarna. Det är svårt att göra det ensam. Det går bättre i en större grupp, förklarar hon.

– Jag ser det kanske också som en hederssak att företagare drar åt samma håll, fortsätter Larm.

Företagarorganisationen har också varit till hjälp och nytta för henne.

– Den juridiska rådgivningen är en otroligt fin tjänst. Den har vi använt när vi haft juridiska behov. Närmast i fråga om arbetsavtal och anställningsförhållanden.

En dröm håller på att bli verklighet

Jutta Larms nyaste projekt har fått spaltutrymme redan i god tid innan verksamheten börjat. Vi talar om Kuru Resort i Rantasalmi. Den ursprungliga tanken var att bygga centret i Ylöjärvi, men projektet kullkastades.

– Vi hade redan kommit långt, men NTM-centralens överklagande satte stopp för det. När jag kom på fötter efter motgången tänkte jag att allt har en mening.

Och vi fick snabbt en ny möjlighet som granne till Hotel & Spa Resort Järvisydän.

– Ägaren tog kontakt och sa att Järvisydäns finaste plats var reserverad för oss. Vår dröm blev sann. Nu är jag faktiskt tacksam mot NTM-centralen för att den torpederade projektet.

– I huvudbyggnaden finns restaurang, avslappningsrum och ett dayspa. Det här är en betydande ekonomisk investering, men den skrämmer inte. Jag vet åtminstone varför jag stiger upp för att jobba på morgnarna, säger Larm.

Coronakrisen har i Xemax märkts framför allt i att gymmen fick stänga.

– Alldeles i början märkte man att konsumenterna spenderade mindre. Våren 2021 var gymmen stängda enligt lagen, vilket naturligt nog hade en enorm effekt på gymcoachningen, berättar Larm.

Inte medlem än? Kom med i Företagarna.

Som medlem i Företagarna får du gratis juridisk rådgivning och värdefulla medlemsförmåner!

Bli medlem