Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
12.6.2023
Nätverkande, insikter och eftermiddagskaffe på svenska på Kujo

Nätverkande, insikter och eftermiddagskaffe på svenska på Kujo

För ett par veckor sedan träffades ungefär 1100 personer i det ståtliga Sibeliushuset i Lahtis för att tillsammans höra om aktuella teman inom kommunledning och företagande.

Kommunledningens seminarium, mer känt som Kujo (från finskans Kunnallisjohdon seminaari), innehåller alltid många inlägg med chans till viktiga insikter, men framför allt är Kujo en möjlighet att nätverka och mingla! I Sibeliushusets stora sal serverades lunch och kaffe, och ljudnivån låg på en rejält hög nivå när det pratades vid alla långbord, ståbord och andra mer udda platser som tillfälligt fick tjänstgöra som matbord i vimlet.

Under Kujo lönar det sig alltid att gå fram till första bästa lediga plats och börja höra efter vilka de andra runt bordet är. En diskussion med t.ex. en företagare från Rovaniemi och en livskraftschef från Sjundeå kommer garanterat att innebära någon form av aha-det-fungerar-på-det-sättet-hos-er-upplevelse.

Å andra sidan är Kujo också årets bästa möjlighet att hinna prata ordentligt med kolleger och samarbetspartner från det egna verksamhetsområdet. När alla väl är på plats, och har bara Kujo i kalendrarna, går det att prata med varandra utan att någon har bråttom iväg på andra uppdrag. För att inte tala om kvällen – med stadens mottagning och tillhörande fest – som går att töja ut på tills nästa dag gryr! Vilket också många brukar förstå att göra. Förvånansvärt hurtigt är sedan gänget ändå församlat igen följande morgon för dag två av inlägg, mingel och diskussioner.

Under årets Kujo var ett viktigt tema den gröna omställning som är en nödvändighet på alla fronter. Deltagarna fick också höra hur olika megatrender påverkar kommunerna, hur det är att som utlänning ta sig in på arbetsmarknaden i vårt land, hur vi väljer att bosätta oss just nu och likaså behandlades aktuella frågor kring offentliga upphandlingar.

För första gången ordnade nu Svenska nätverkets styrgrupp Eftermiddagskaffe på svenska, ett arrangemang som gärna får bli årligen återkommande. Under den första seminariedagens kaffepaus kunde den som kände för att nätverka på svenska ta med sig sitt kaffe till ett separat utrymme. I år valde ca tio personer från vitt spridda ställen längs landets kuster att dricka kaffe på svenska. Vi konstaterade att Företagarna i Finlands svenskspråkiga verksamhet behövs, och behöver fortsatta energiinjektioner. Kanske kunde evenemang på svenska ordnas på en ort dit de flesta har ungefär lika lång väg att resa? Och genom mer samarbete mellan olika regioner och orter kan mer material och fler kurser erbjudas på svenska åt alla inom företagarorganisationen.

Lahtis var min tredje Kujo-erfarenhet och den var positiv. Att få uppleva ett Kujo kryddat med årets första varma sommardagar och kunna promenera längs en vacker sjöstrand till och från evenemangsplatsen, försämrade inte heller upplevelsen.

Nästa år är det promenader längs Aura å som gäller – välkommen på Kujo 14–15.5.2024 i Åbo!

Tove Hagström
Projektledare för Tillsammans mot det nya normala – digitalt
Egentliga Finlands Företagare
045 8958 689