Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.10.2022 08:54
Nyhet

Årets egenföretagare i Egentliga Finland främjar bastukultur – Koppare-Hanna erbjuder vårdande upplevelser

Hanna Aro-Heinilä, som på sin bastu i Livonsaari i Nådendal erbjuder olika folkmedicinska behandlingar, anser att bastun utgör grunden i den finländska vård- ja wellnesskulturen. Själv ser hon sig som en kulturarbetare vars uppgift är att skapa upplevelser för kunderna.

Bastubad, massage och våtkoppning har givetvis också positiva hälsoeffekter. Det märker man helt konkret på kunderna efter behandlingen.

– Folk ser så lyckliga ut när de åker hem. 

Även om koppning är en wellnessbehandling, tycker Hanna att hennes jobb går främst ut på att skapa vårdande upplevelser, en slags ritual för kunden. Sjukdomar ska skötas inom hälsovården.

– Jag vill bemöta människor så att de känner sig trygga. Allt är väl här. När man kommer hit slutar man grubbla på världsliga problem och känner frid. 

Bastun är en plats där man kopplar av. Det att mottagningen ligger lite avsides i skärgårdens lugn är bara bra. Mitt i Åbo centrum skulle kunderna kanske boka tider i en allt för tajt tidtabell.

– Visst måste man vilja komma hit. Men många vill, jag har över 200 kunder om året. Det skulle säkert gå betydligt jäktigare till inne i stan, med rastlösa kunder som genast skyndar vidare.

Koppning intresserar

Då Hanna började med koppning för 20 år sedan var det inte alls så populärt som nu. Mängden kunder har varierat med åren, men nu verkar det som om bastubehandlingar åter skulle vara på modet. 

– Tidigare var det mer äldre personer som kom, men för tio år sedan hände något. Plötsligt fick vi en rusning av utländska turister samtidigt som yngre människor fann oss.

Det är just de internationella turisterna som hjälpt Hanna att inse hur fin vår bastukultur är. För oss är bastubad en del av vardagen, och man tänker inte så på själva proceduren. Men för den som badar för första gången är det alltid en holistisk upplevelse. Att kasta bad är nytt, och speciellt spännande är det att kvasta med en ruska. Förutom klassikern, en björkruska, erbjuder Hanna i sin bastu också ruskor av andra trädslag.

–  Vi har allt, till och med enris! Enen kittlar och stimulerar huden på ett helt särskilt sätt, det är lite som akupunktur för hela kroppen. Jag älskar traditionen, suckar Hanna.

Förutom äventyrare besöker flera stamkunder bastun årligen. Hanna påminner att koppning bara görs en till två gånger om året. 

– Jag tycker det är jätteroligt att tänka att jag under femton års tid har en årlig dejt med en kund. Vi uppdaterar varandra om livet mellan behandlingarna.

Egenföretagare, men inte ensamt företagande

Hanna har som egenföretagare inte behövt arbeta ensam. Hennes man Timo, som är timmersnickare, är också företagare. Paret var knappt 20 när de startade sitt första gemensamma företag och köpte en bondgård på Livonsaari.

– Vi köpte en gård på 60 hektar och grundade en gemenskapsby. Vi började med ekologisk åkerodling och kontinuerlig odling av skogen, och delade in området i 20 tomter. Nu har de alla gått åt! 

Hanna har snart arbetat 20 år som företagare. Hon har också erfarenhet av att jobba som löntagare, men rätten att bestämma och friheten att göra själv lockar. Enligt Hanna har paret entreprenörskap som livsstil. 

– Vi vill göra själv. Vi upplever att om man är intresserad och har energi att till exempel lära sig sökmotormarknadsföring, så varför i fridens namn betala någon annan för det.

40-årsgåvan Hanna unnade sig själv berättar mycket om hennes starka företagarmentalitet.

– Jag grundade ett nytt aktiebolag som tillverkar pyrografiarbeten och smycken av ben och horn, skrattar hon. Det var egentligen en hobby, men gnistan tändes då Nådendals stad beställde två större konstverk av henne till en nybyggd skola i Velkua.

– Jag tänkte genast att visst, jag kan också göra det här! Som företagare måste jag inte begränsa mig till min mottagning, säger Hanna. Förutom två egna företag sysselsätts hon av makens timmerhustillverkning där hon sköter marknadsföringen och löneadministrationen.

Mottagningen är dock Hannas ögonsten. Den har hon satsat på under hela sin karriär och utvecklat med passion. 

– Jag trodde nog inte som ung att jag skulle arbeta i ett liknande yrke där man möter människor på ett så personligt plan. Men det har gått jättebra, även om det krävdes mod att starta!

Katja Hautoniemi