26.9.2021 11:13
Nyhet

Dermoshop i Korsnäs tilldelades prestigefyllt pris

”Det här är en fin uppskattning”, säger Henry Backlund, grundare och styrelseordförande för Dermoshop.

Dermoshop fick lördagen 25.9. äran att ta emot Företagarna i Finlands riksomfattande företagarpris. Styrelseordförande Henry Backlund och vd Suvi Markko är både stolta och ödmjuka.

– Det har varit en lång resa, vår webbshop, som är en central del av verksamheten, firar i år 25 år, säger Suvi Markko.

Tackar kunderna

Dermoshops historia börjar redan 1983, men då som en syfabrik i Korsnäs. Tajmingen var fel för den verksamheten, men redan 1985 hittade företaget sin styrka i hudvård, som sedan 1988 varit huvudfokus.

Just att Dermoshop, mest känt för varumärket Dermosil, vågat prova nya saker och innovativa sätt att verka är en del av hemligheten bakom framgångarna.

Kundgruppen som var i sikte från start var sjukhus men produkterna tog ännu mera fart bland personalen.

– Sjukskötare började ringa och beställa två flaskor eller kanske fem, så vi tänkte om, säger Henry Backlund.

För att uppfylla efterfrågan utvecklades ett postordersystem, som senare utvecklades till en prisbelönt webbshop.

– Kunderna har varit aktiva med att utveckla hela vårt koncept, det är dem vi ska tacka, säger Henry Backlund.

Suvi Markko säger att Dermoshop i dag har ett bra läge. Företaget har gjort stora investeringar i en toppmodern webbshop. Så sent som i julas investerade bolaget även i en ny tvålfabrik i Korsnäs, där huvudkontoret finns.

Företagarföreningar gläds

Kust-Österbottens Företagare (KÖF) förde fram valet av Dermoshop till moderorganisationen Företagarna i Finland. Mikael Fredman, ordförande för KÖF, säger att Dermoshop mycket väl uppfyller de hårda kriterierna till det prestigefyllda priset.

– Vi är glada över att det gick vägen, det här är en fin bedrift av Dermoshop, säger Mikael Fredman.

Hippi Hovi, vd för KÖF, instämmer i att det är ett tungt pris som Dermoshop tagit hem till Korsnäs.

– Det är stort, på vårt område har det genom historien hänt tre gånger tidigare att företag här tagit hem utmärkelsen, säger Hovi.

Göran Östberg, ordförande för Korsnäs Företagare, en lokalförening inom KÖF, säger att de är oerhört stolta över att ha medlemmar som utvecklats så bra som Dermoshop gjort.

– Korsnäs är en bra bygd, här sitter man inte och väntar på att något ska hända utan tar tag i saker själva, säger Göran Östberg.

– Bra jobbat, Dermoshop, säger Östberg, och får medhåll av Kaj Svels, vice ordförande för KÖF.

Gratulationer från kommun och riksdag

Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs, finns bland de första som gratulerar Dermoshops representanter till den nya bedriften. Båssar överräcker både en blombukett och ett bordsstandar, prydd med Korsnäs kommuns vapenmärke.

– Vi är stolta över att ha företag som Dermoshop i Korsnäs, säger hon.

Christina Båssar säger att förutsättningarna för företagande i Korsnäs är bra.

– Vi uppskattar våra företag och för kommunen är det viktigt att samarbetet fungerar.

Riksdagsledamöterna Anders Norrback, Joakim Strand och Mikko Ollikainen gratulerar också Dermoshop till utmärkelsen.

Mikko Ollikainen lyfter upp den starka företagarandan som finns i bygden.

– Och livskvaliteten förstås, men allt ska jobbas på, finns det inte infrastruktur så finns det inte heller förutsättningar för företagen, säger Ollikainen.

För att företagen ska kunna växa behövs också personal och Joakim Strand lyfter upp arbetskraftsinvandringen.

– Vi måste jobba vidare för att få hit ännu flera vänner, få ut budskapet att livskvalitén här i regionen är otrolig, säger Strand.

– Havsutsikten i Korsnäs slår en metrokö i London när som helst och det här blir ännu tydligare i och med coronakrisen, säger han.

Anders Norrback lyfter fram att en grundförutsättning för företagande på landsbygden är fungerande infrastruktur, som dataförbindelser och det lägre vägnätet.

– Dataförbindelserna fungerar hyfsat bra på många ställen, även om det också finns problem där, men när det gäller vägnätet finns speciellt många utmaningar att ta tag i, säger Norrback.

Presidenten med på firandet

Det prestigefyllda priset delades ut på de nationella företagardagarna i Jyväskylä. Dagarna i sig är bland de viktigaste evenemangen som Företagarna i Finland ordnar, vilket uppmärksammades även av president Sauli Niinistö, som var på plats.

Text: Peter Stolpe

Foto: Linus Lindholm