Concept of a clear isolated piggy bank three-quarters full of Euro coins - clipping path provided
26.9.2023 13:13
Nyhet

Detta bör du veta om beräkningen av FöPL-inkomsten – Viktigt meddelande från experterna till företagarna    

Företagarnas experter påminner om att räknaren som används för FöPL-inkomsten endast är ett hjälpmedel, inget att lita för mycket på.

Granskningen av FöPL-inkomsten har väckt diskussion bland företagarna om hur FöPL-inkomsten ska beräknas. Granskningen är en följd av ändringen av FöPL-lagen. Ett hjälpmedel som pensionsbolagen använder är beräkningstjänsten som Pensionsskyddscentralen PSC offentliggjorde hösten 2022.

Företagarna i Finland har tidigare kritiserat räknaren för att exempelvis företagarens arbetsinsats i företaget helt har glömts bort i beräkningstjänsten. 

– Det verkar som resultatet från räknaren är lagenlig endast om man har turen på sin sida, sade Harri Hellstén förra hösten.

I sin nya blogg (på finska) tar Företagarnas chef för arbetsmarknadsfrågor Harri Hellstén och Företagarnas direktör Janne Makkula närmare upp utmaningarna med räknaren.

 ”Tjänsten är (också enligt PSC:s egen uppfattning) endast ett hjälpmedel för bedömningen av värdet på arbetsinsatsen. Fastställandet av inkomsten ligger alltid på arbetspensionsförsäkrarens ansvar och ska alltid ta alla kända faktorer som inverkar på bedömningen i beaktande vid fastställandet av inkomsten”, skriver experterna.

Vi har tidigare berättat om den pågående granskningsprocessen av FöPL-inkomsterna bland annat här. I granskningen av FöPL-inkomsterna använder pensionsbolagen slutresultatet från beräkningstjänsten som grund för rekommendationen som skickas till företagarna. Slutresultatet från räknaren grundar sig på företagsverksamhetens tidigare omsättning och branschens genomsnittliga omsättnings- och löneuppgifter. Uppgifterna kompletteras med uppgifter från skattemyndigheten.

”Det är mycket viktigt att både företagarna och anställda vid pensionsbolagen som utför FöPL-inkomstgranskningar förstår att slutresultatet från räknaren inte är företagarens lagenliga FöPL-inkomst för pension. Inkomsten ska, enligt lagen, motsvara lönen som man borde betala en utomstående person för att denna ska utföra samma arbete i företaget som företagaren själv”, skriver Makkula och Hellstén i sin blogg.

Anvisningar för granskningen av FöPL-inkomsten för företagare

Pensionsförsäkraren har lagenlig skyldighet att höra företagarens ställningstagande till sin egen FöPL-inkomst. Makkula och Hellstén påpekar att uppgifter om företagarens arbetsinsats inte framgår direkt av företagsverksamhetens omsättning eller andra nyckeltal.

”Därför är det viktigt att företagaren reagerar på den föreslagna inkomsten och ger information till pensionsbolaget om sin personliga och företagsmässiga situation. Då företagaren fått förslaget från pensionsbolaget kan hen ge ytterligare uppgifter till pensionsbolaget om faktorer som påverkar det ekonomiska värdet av arbetsinsatsen. Efter det ska pensionsbolaget bedöma vilken inverkan de nya uppgifterna från företagaren har på inkomsten”, skriver de i bloggen.

Pensionsförsäkraren har en lagenlig skyldighet att höra företagarens ställningstagande till sin egen FöPL-inkomst.

Vi har även tidigare berättat om en företagare som fick ett ”godtyckligt” förslag på FöPL-inkomsten från pensionsförsäkringsbolaget. I det fallet hade man i fastställandet av företagarens bransch och omsättning använt ett företag i vars styrelse företagaren suttit i några år utan ägarandel, arvode eller annan ersättning. Dessutom hade företagaren lämnat styrelsen tidigare i år.

Företagarna i Finland har även uppmärksammats om fall där omsättningen i alla de företag som företagaren, utgående från personbeteckning, identifierats vara delaktig i, på något sätt beaktats i beräkningstjänsten och dess rekommendation.  

”FöPL-försäkringen ska i sig beakta all verksamhet där företagaren, enligt lagen, är i företagarställning. Dock krävs ett tillräckligt personligt ansvar eller ledande ställning och ägarskap i företaget för att inneha företagarställning. Vidare ska personen faktiskt arbeta i företagsverksamheten för att uppfylla villkoren och för att verksamheten ska kunna beaktas i FöPL-försäkringen”, skriver Företagarnas experter i sin blogg.

Duon påminner om att FöPL-inkomstförslaget och det eventuella beslutet utgående från förslaget är lagstridiga om sådan verksamhet som inte omfattas av försäkringen har beaktats i dessa.