Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Magnus Sundell, Maija Aarnio, Miro Laitinen, Andreas Lindroos.
20.3.2024 08:28
Nyhet

Fennia och Kust-Österbottens Företagare intensifierar samarbetet – Flyttar in under samma tak i Vasa

Fennia och Kust-Österbottens Företagare fördjupar sitt samarbete. Företagarorganisationen har flyttat in i Fennias lokaler på Handelsesplanaden i Vasa.

Fennia och företagarrörelsen har en lång gemensam historia. Allt företagande har upp- och nerförsbackar och försäkringar är en naturlig del av jobbet att minska riskerna.

– Fennia är grundat av företagare, vi har ett gemensamt DNA och kämpar på många sätt för samma saker, säger Andreas Lindroos, ansvarig direktör för företagskunder i västra regionen på Fennia.

Långvarigt samarbete tar nästa steg

Sedan länge tillbaka finns också både lokala, regionala och nationella samarbeten mellan Fennia och företagarorganisationerna. Regionalt har nu ännu ett nytt steg i den långa kedjan tagits. Kust-Österbottens Företagare (KÖF) har flyttat in hos Fennia på Handelsesplanaden i Vasa.

– Vi välkomnar dem och det är naturligt att ha KÖF bland oss, säger Andreas Lindroos.

Magnus Sundell, Miro Laitinen, Andreas Lindroos, Maija Aarnio.

”Många nya idéer kommer att födas”

Lokalen där Kust-Österbottens företagare tidigare fanns ägs av Vasa företagare och ska nu renoveras. I stället blir alltså Fennias kontorslokaler arbetsplatsen för KÖF:s organisationssekreterare Ann-Christin Wik, som under lång tid arbetat med att sköta företagarnas ärenden.

Maija Aarnio, regiondirektör för Kust-Österbottens Företagare, får också kontoret som sin utkikspost. Aarnio ser fram emot ett intensifierat samarbete och att Fennia kommer med på allt fler event som ordnas.

– Många nya idéer kommer att födas, det blir också ännu lättare att prata med varandra när vi möts vid samma kaffebord, säger Maija Aarnio.

Kämpar för smidigare upphandlingar

Maija Aarnio berättar att KÖF har mycket på gång nu. Ett exempel är arbetet som görs för att underlätta för små och medelstora företag att delta i offentliga upphandlingar. Aarnio säger att det förs fina dialoger med bland andra Vasa stad och välfärdsområdet.

– Folk är positiva, nu vill man diskutera och jobba tillsammans, säger Maija Aarnio.

I mitten av en tre-stegs-raket

Mycket fungerar så att det är stora saker som kommer från Företagarna i Finland, som nationell påverkan och EU-val. KÖF sköter den regionala nivån och är språkröret både uppåt och neråt. Lokalföreningarna, som i KÖF:s fall är sju stycken, utgör basen och tar hand om det lokala arbetet.

Den tvåspråkiga regionorganisationen KÖF har cirka 1500 medlemsföretag. Magnus Sundell, ordförande för KÖF, säger att styrelsen i år valt att satsa på medlemsupplevelser. Organisationen jobbar hårt för att medlemmarna ska få ut ännu mera mervärde av medlemskapet, att öka sitt nätverkande och få medlemmar att engagera sig.

– Vi vill också få medlemsantalet att öka på sikt, även om det är en utmaning med företagare som går i pension, blir uppköpta eller slutar som företagare, säger Sundell.

I samma lokaler redan i Helsingfors

Miro Laitinen, chef för Fennias försäljningsgrupp i Vasa, säger att Fennia och Företagarna i Finland sedan tidigare delar samma lokaler i Helsingfors. Genom åren har organisationerna tillsammans också ordnat många gemensamma evenemang och står till exempel bakom de nationella årets företag-utmärkelserna.

Organisationerna jobbar sedan länge också tillsammans för medlemsanskaffningen till FIF. Som en del i det arbetet erbjuder Fennia företagarmedlemmarna förmåner och rabatter som gör att medlemsavgiften till FIF kan vara intjänad redan genom att teckna en enda försäkring.

Text&Foto: Peter Stolpe/Vaasa Insider