19.12.2021 13:16
Nyhet

Företagarnas Petri Salminen första finländare i ledningen av en europeisk takorganisation

Företagarna i Finlands ordförande Petri Salminen har valts till ledningen av den europeiska takorganisationen för SMF-företagare, SMEunited. Valet genomfördes vid SMEuniteds årsmöte i Bryssel förra veckan.

Företagarna i Finlands ordförande Petri Salminen tävlade om SMEuniteds ordförandeskap med Rumäniens tidigare näringsminister Florin Jianu. Salminen fick 125 röster i omröstningen, närmare 80 procent av rösterna. Jianu fick 31 röster.

Salminens period som ordförande sträcker sig över två år och inleds i början av nästa år. Han fortsätter som ordförande i Företagarna i Finland. 

– I fortsättningen ska SMF-företagandets röst vara starkare och lagstiftningen vettigare i EU. Unionen måste få fart på företagsamheten samt företagande- och ägandefriheten, säger ordförande Salminen. 

40-årige Salminen valdes till Företagarna i Finlands ordförande hösten 2020. Han har varit företagare i två årtionden. Salminens företag Salminen & Tikka Oy erbjuder utvecklings- och rekryteringstjänster för försäljning och ledning. 

Organisation med 12 miljoner SMF-företag 

Till takorganisationen SMEuniteds medlemsorganisationer hör cirka 12 miljoner europeiska SMF-företag. Organisationens påverkande arbete omfattar över 22 miljoner europeiska SMF-företag. SMEuniteds medlemsorganisationer är organisationer som representerar små och medelstora företag i Europeiska unionen.

SMEunited är en organisation för samarbete inom intressebevakning och den stöder och främjar sina medlemsorganisationer i den europeiska intressebevakningen. 

– SMEunited har mycket att göra i förändringen av arbetet och företagsamheten. Under det här årtiondet står Europa inför ökande globala utmaningar. Till exempel utmanas Europas konkurrenskraft av företagens och ekonomins återhämtning från pandemin, digitaliseringen och klimatförändringen, säger Salminen.  

– Lagstiftningen för arbets- och företagsfriheten representerar en tid då människorna huvudsakligen arbetade i fabriker och då ägandet var koncentrerat. Nu arbetar man i mindre företag och globala nätverk, säger Salminen. 

Ett historiskt val för Finland 

Enligt Företagarna i Finlands verkställande direktör Mikael Pentikäinen är valet av Salminen viktigt för Finland och dess SMF-företag.

– En finländare har aldrig lett SMEunited eller dess föregångare. Nu har vi en stark röst inom EU och på det europeiska fältet, säger Pentikäinen. 

– SMEunited är ett viktigt verktyg för Företagarna i Finland då det gäller att påverka inom EU. Företagarna är aktivt verksamma i SMEunited eftersom vi där via kan påverka EU-lagstiftningen som berör företag, tillägger han. 

För närvarande är Salminen viceordförande i SMEunited och ordförande i utskottet för sociala frågor. 

– Lagstiftningen och politiska beslut avseende företagandet fattas allt oftare i EU. Därför måste finländska företagare vara aktivt representerade i beslutsfattandet inom unionen, säger Salminen.  

Redaktionen

toimitus@yrittajat.fi