Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Isabella Asplund är årets unga företagare i Kust-Österbotten

Isabella Asplund, som skapat både Köttdisken i Malax och Fiskdisken i Vasa, har utnämnts till årets unga företagare av Kust-Österbottens Företagare.

Isabellas grundade sitt första företag, Köttdisken, i Malax år 2014. Företaget blev snabbt väletablerat och lyckades genom en smart och aktiv marknadsföring bygga upp ett starkt varumärke.

Köttdisken är en kött- och fiskbutik som erbjuder råvaror och delikatesser från närområdet och vällagad färdigmat lagad från grunden. Företaget är känt i nejden för sin höga kvalitet och goda service. Utbudet har breddats och utvecklats tack vare kundernas efterfrågan. Idag står den färdiglagade maten såsom olika röror, sallader, take away och catering för en stor del av Köttdiskens försäljning. 

– Alla rätter som vi serverar lagas här i köket av våra egna kockar. Hjärtat ska vara med i det man gör; då blir allting gott, säger Isabella.

Isabella, som är tradenom och kock till utbildningen, berättar att steget att bli företagare egentligen inte var så stort eftersom det funnits företagare i familjen sedan tidigare och som jordbrukardotter har Asplund alltid haft en nära relation till råvaror och matlagning.

– Jag var förbryllad över det snäva utbudet av kött och fisk i mataffärerna. Det  var svårt att få tag i de råvaror jag ville tillreda och äta. Därför bestämde jag mig för att öppna Köttdisken i Malax med ett koncept som bygger på lokala råvaror och nära samarbete med lokala producenter och leverantörer, berättar Isabella.

Köttdisken visade redan från början en stark tillväxt. Den gav Isabella mod att öppna en andra butik i Fiskets hus på Fiskstranden i Vasa år 2019. Med Fiskdisken såg hon en också en möjlighet att bredda konceptet ytterligare med delikatessbutik, café och lunchrestaurang. De båda företagen samarbetar och utvecklar ständigt nya produkter tillsammans med samma grundidé: det ska vara enkelt att äta riktigt god mat!

Utmärkelsen årets unga företagare i Kust-Österbotten kom som en överraskning för Asplund.

– Det var oväntat men väldigt roligt att bli utnämnd till årets unga företagare. Jag skulle ändå aldrig ha klarat av det här utan personalen och min familj. Kundernas engagemang har också betytt mycket för utvecklandet av verksamheten, säger Isabella.

Fördomsfri och kreativ företagare

– Isabella är en ung och fördomsfri företagare som startade eget företag inom en bransch som var ny för henne, säger Magnus Sundell, ordförande för styrgruppen för de unga företagarnas nätverk inom Kust-Österbottens Företagare.

Hippi Hovi, verkställande direktör för Kust-Österbottens Företagare, lyfter fram Isabellas vilja att ständigt utveckla nya produkter och tjänster. Hon har till exempel varit steget före pandemin när det gäller att utveckla corona-anpassade koncept.

Isabellas företag erbjuder jobb åt cirka 15 heltidsanställda personer.

Årets Unga Företagare kan var högst 35 år. Företaget måste ha verkat i minst tre år innan utmärkelsen. Företagaren kan även tillhöra en yngre generation, som efter ägar- eller generationsväxlingen drivit företaget i minst tre år. Om företaget har andra delägare, bör den nominerade/de nominerade äga minst 50% av aktierna. Företagaren kan antingen vara ensamföretagare eller ha anställda. Hen måste ha potential att utvecklas och en god ekonomi.

Priset, samt prissumman från Yksityisyrittäjäin säätiö, delades ut på Kvarken Talks evenemanget lördagen den 18.6 i Villa Sandviken i Vasa.