24.5.2022 13:00
Nyhet

K-köpmannen Timo Vormisto satsar på lokalproducerat i sortimentet: ” Det är sällan jag sagt nej tack till en företagare som har erbjudit oss sina produkter till försäljning.”

Förra sommaren lanserade Egentliga Finlands Företagare en ny medlemsförmån med målet att uppmuntra företagare i Egentliga Finland att stöda varandra och göra sina uppköp hos en köpman – i en affär som drivs av en annan företagare. Det handlar alltså om en medlemsförmån av typen ”från en företagare till en annan”. K-köpman Timo Vormisto är en av dem som erbjuder K-medlemsförmånen.

I K-Market på Puolalagatan är det full rulle. Klockan är ungefär två på eftermiddagen och i dörren till affären är det livlig trafik. Kundkretsen är varierande men just nu är de allra flesta inne i affären ungdomar med ryggsäckar på ryggarna. Det är tydligt att eleverna i de närbelägna skolorna är bekanta med butiken och ofta kommer dit. I sortimentet ingår mycket som går snabbt att sätta i munnen – allt från mer hälsosamma mellanmål till mer traditionella delikatesser.

– Här i butiken i Åbo centrum ligger tonvikten på snabba uppköp. Många kommer in för att köpa matsäck eller ett litet mellanmål efter skolan eller jobbet. Att posten finns i butiken gör också att fler besöker butiken, konstaterar Vormisto.

Det här är inget som förvånar, för postens paketautomat i lokalen är imponerande till sin storlek. Den har så många som 400 luckor och är enligt Vormisto en av de största i området. Närbutikernas tjänster har blivit mer mångsidiga under årens lopp, och konkurrensen inom branschen är hårdare än förr. Kunderna har också lärt sig att fråga efter nya produkter, och det här är något som Vormisto alltid har velat reagera på.

– Mitt mål är att i alla mina fyra affärer ha ett så brett sortiment som utrymmena bara tillåter. När det gäller nyheter försöker vi alltid vara förutseende och så fort som möjligt ta in nya produkter i sortimentet.

Vormisto har varit köpman sedan år 2008 och att främja det lokala och lokalt producerade produkter har alltid varit viktigt för Vormisto.

– Det är sällan jag sagt nej till en företagare som kommit in för att erbjuda sina produkter till försäljning. En gång var det en person som erbjöd rabarber från sin egen gård till försäljning. Också den rabarbern hittade sin väg till vår grönsaksavdelning. Själv har jag just nu inte tillräckligt med tid för att leta rätt på producenter, så jag uppmuntrar företagare att modigt ta kontakt och erbjuda sina produkter åt oss, säger Vormisto.

Stölder ger förluster på 15 000 euro

Redan som liten pojke drömde Vormisto om en karriär som företagare och köpman. Vormistos pappa arbetade i hela 40 år för Kesko och Vormisto stod vid sin pappas sida och växte in i K-gruppens värderingar och verksamhetssätt. När Vormisto var 14 år gammal fick han sommarjobb vid Citymarket i Västra centrum och redan då sa han åt sina arbetskompisar att han tänker bli köpman.

Nu har han samlat på sig erfarenheter av att vara köpman i snart 15 år. Fortfarande trivs han med de möjligheter företagandet ger och med de utmanande och intressanta uppgifter som arbetet innebär.

Att vara köpman är ändå inte bara en källa till glädje. Mest huvudbry orsakar butiksstölderna, som har visat sig vara ett rätt så stort problem, speciellt i affärerna inne i stan.

Tills vidare har stölder inte lett till hotfulla eller våldsamma situationer i Vormistos butiker. Egentliga Finlands Företagare tog i april ställning till den terror som seriesnattare utsätter K-köpmännen för (K-kauppiaiden kokemaan sarjanäpistelijöiden aiheuttamaan terroriin). Företagarorganisationen kräver bl.a. att rättsväsendet ska ta till kraftigare tag mot brottslig verksamhet och fullt ut använda sig av frihetsberövande som straffmetod.

– Förra året uppgick förlusten på grund av stölder till över 15 000 euro bara i affären på Puolalagatan. Situationen har blivit fullständigt okontrollerbar under de senaste åren, säger Vormisto.

Liten omsättning bland de anställda

Det är som sagt ungdomarna som dominerar bland kunderna i K-Market på Puolalagatan på onsdagseftermiddagen och också Vormistos personal är ungdomlig. De anställda är på gott humör och bemöter kunderna på ett säkert och sakkunnigt sätt.

Till sommaren anställer Vormisto några sommarjobbare utöver de fast anställda medarbetarna. På frågan om effekter av den brist på arbetskraft som anses vara allmän i vårt land kan Vormisto inte svara utifrån egna erfarenheter.

– Som tur är har vi en mycket liten omsättning bland våra medarbetare, så jag har inte behövt leta efter personal. Vi har ett bra gäng, och det här skulle inte lyckas utan ordentliga medarbetare.

Av erfarenhet har Vormisto lärt sig att ge medarbetarna ansvar och att göra sig av med onödig stress. Nuförtiden går köpmannens arbetstid mest åt till andra uppgifter i butiken än att sköta kassan.

– Den största delen av min arbetsdag går åt till att sköta olika personalärenden, och till att planerna och genomföra nysatsningar. Varje dag för också med sig en ny utmaning som ska redas ut, påpekar Vormisto.

När det gäller framtiden och möjligheten att driva nya butiker säger sig Vormisto hålla ögonen öppna.

– Via olika nätverk hittade jag i tiderna också de här butikerna och platserna. Det är också nätverkandet som är en av de viktigaste orsakerna till att jag är medlem i Företagarna.