Många företagare har svårt att hålla sommarledigt

Många anställda ser fram emot sommarens välbehövliga semester. Ledighet under de varma månaderna är däremot inte någon självklarhet för alla.

En färsk undersökning som Företagarna i Finland har gjort visar att under hälften av alla företagare, fyrtiosju procent, upplever att de kan ta ut tillräckligt med semester i år. Andelen har vuxit en aning under det senaste året.

Att jobba på sommaren när de flesta går på semester, är verkligheten för många av Finlands småföretagare. Av de tillfrågade meddelar fjorton procent att det inte alls kommer att vara lediga i sommar medan elva procent tar ut en semestervecka.

Ungefär hälften, femtiotvå procent, av de tillfrågade företagarna tar en semester på två veckor. Endast tjugosex procent av företagarna kan vara lediga i minst fyra veckor. Andelen har minskat med fem procent jämfört med förra året.

Uppgifterna framgår ur en undersökning gjord av Kantar Public för Företagarna i Finland. Enkäten besvarades av 1041 företagare. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt bägge hållen. Svaren samlades in mellan den 18 och 28 april i år.

Svårt att ta ledigt under sommarsäsongen

Många företagare kämpar med personalbrist. Företagarna är tvungna att själva överlappa bortfallet. På sommaren då det finns sommargäster kan de inte välja att hålla stängt på grund av bristen på vikarier.

Det kan också helt ur ett ekonomiskt perspektiv vara svårt att ta en rejäl semester. Många företagare, speciellt inom restaurang- och turismbranscherna, anser att de inte kan fira semester mitt under högsäsongen. För många är sommaren helt avgörande för företagets framgång.

Möjligheten att kunna ta ut semester hänger också ihop med hur stort företag man har. I företag med över 10 anställda är semestrarna längst. Svårast är det för personer som driver mikroföretag och egenföretagare att vara lediga. De kortaste semestrarna hålls bland service- och byggföretagare.

Krafterna kan ta slut om man inte får vila ut

Att Finlands småföretagare inte tar ut semester kan vara gynnsamt för att hålla i gång ekonomin på kort sikt – inte minst när kris följer på ny kris. På längre sikt är det däremot viktigt att även företagare kan ha semester.

Grundtanken med semester är att få tid att koppla av, samla kraft och energi för att kunna fortsätta prestera på en hög nivå över tid.

– Det är oroväckande att företagare inte lyckas ha semester eftersom det är viktigt med tanke på välmåendet, men också med tanke på att man borde kunna utveckla företaget. Att ta ut lite ledig tid bör därför vara något för alla företagare att sträva efter,säger Petri Salminen, ordförande för Företagarna i Finland.