1.3.2022 18:22
Nyhet

Näringslivsorganisationerna fördömer kraftigt Rysslands angrepp mot Ukraina – ”Kriget har redan skördat många mänskoliv i onödan”

Företagarna i Finland, Finlands näringsliv, Centralhandelskammaren och Familjeföretagens förbund uttrycker sitt starka stöd till Ukraina och dess befolkning.

– Vi är djupt chockade över denna attack mot ett självständigt och suveränt europeiskt land och dess befolkning. Det är en attack mot hela Europa, mot allt det vi tror på, som demokrati, frihet och mänsklighet, säger Minna Vanhala-Harmanen, vd för Familjeföretagens förbund.

– Detta krig, som är rena mardrömmen för de ukrainska familjerna, har redan i onödan skördat många liv bland civilbefolkning och soldater. Kriget kommer även att få allvarliga konsekvenser för välfärden och ekonomin i hela Europa, konstaterar Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland.

Enligt Jyri Häkämies, Finlands näringslivs vd, är det av yttersta vikt att Europeiska unionen enhetligt förbinder sig att hjälpa Ukraina.

– De ekonomiska sanktioner som Europeiska unionen inför mot Ryssland måste vara välriktade och effektiva, säger Häkämies.

Juho Romakkaniemi, vd för Centralhandelskammaren, önskar att Ukraina lyckas försvarar sig framgångsrikt och att de internationella sanktionerna leder till att Vladimir Putin snarast avslutar krigshandlingarna i landet.

– Rysslands aggression måste stoppas, säger Romakkaniemi.

Näringslivsorganisationernas gemensamma ställningstagande på engelska kan du läsa här.