30.11.2022 09:51
Nyhet

Tassuasema är Årets företagare i Grankulla

Djurkliniken Tassuasema är Årets företagare 2022 i Grankulla. Omröstningen ordnades av Grankulla Företagare rf. Många Granibor känner klinikens ägare, veterinärerna Inka Falck och Eeva Teräväinen, sedan många år tillbaka.

– Det här känns verkligen trevligt. Alla andra deltagarna i omröstningen är också fina företag. Priset kan aldrig ses som en självklarhet, säger Inka Falck.

Det här är enligt Eeva Teräväinen en erkänsla och ett förtroende för hela personalen. Företaget sysselsätter sju personer utöver ägarna själva. Kliniken har tre veterinärer.

Kunder kommer och går men stämningen på kliniken är ändå mycket lugn när segerintervjun görs. Genast efter intervjun är det dags att ta emot en tandpatient.

– Vi vårdar cirka tre patienter i operationssalen per dag, säger Inka.

På Tassuasema behandlas alla slags djur men hundarna utgör det största kundgruppen. Därefter kommer katter, kaniner, marsvin, smågnagare och illrar. De mest exotiska djuren som fått vård på Tassuasema är pygméigelkottar och sköldpaddor.

– Reptiler och fåglar remitteras i allmänhet till kollegor som är experter på dem, tack och lov finns också sådana, säger Eeva.

Kliniken erbjuder mångsidiga tjänster.

– Vi gör mycket förebyggande arbete såsom vaccineringar och hälsokontroller. De vanligaste sjukdomarna är öroninflammationer, hudinfektioner, akuta magåkommor och hälta. Tandvård såsom borttagning av tandsten görs dagligen, säger de.

Företagare i Grani sedan 2015

Eeva, som är från Grankulla, och Inka, som bor i Kyrkslätt, har varit veterinärer i över 20 år. Största delen av den tiden har de haft med djurägare från Grankulla att göra. År 2015 öppnade de Tassuasema tillsammans och de är nöjda över sitt beslut.

– Vi kom till Grani bland annat för att “vi råkade hitta” en lämplig lokal, i själva verket under en promenad, säger Eeva.

Syftet med mottagningen är att betjäna djurägare som uppskattar individuella och flexibla veterinärtjänster.

– Det innebär att varje familj och deras husdjur utgör en helhet och att vårdbesluten alltid görs tillsammans med ägaren genom att lyssna på deras önskemål. Jag vill sköta om djuret som om det vore mitt eget keldjur. Det är fint att få vara med i djurets liv ända från första vaccineringen till den sista resan, säger Eeva.

Företagarna är nöjda med storleken på sitt företag. De överväger att anställa en fjärde veterinär men vill samtidigt inte gå miste om den hemtrevliga stämningen på kliniken.

Numera erbjuds också mottagning på distans.

– Folk använder sig av den ganska mycket, säger de.

Vad är det bästa med att vara veterinär?

– Den sociala sidan av jobbet och långa kundrelationer. Mångsidigheten: eftersom vi är allmänpraktiserande veterinärer sköter vi alla slags djur, unga och äldre. Det finaste med jobbet är nog att man får vara djurets husläkare och lär sig känna såväl djuret som deras ägare bra, säger Eeva.

– Jag var utbyteselev i Texas i en familj där pappan var veterinär. Jag hade funderat på veterinärsyrket redan tidigare och efter utbytesåret var valet självklart. Jag gillar att vara med djur. De är sköna typer, säger Inka.

Årets företagarpris delas ut den 1.12.2022 i samband med julöppningen i centrum.

Text & foto: Jan Snellman
Översättning: Patricia Heikkilä