27.9.2021 10:59
Nyhet

Upplevelseproducenterna Pete Poskiparta och Heikki Närvänen är årets egenföretagare

Priserna för ”Årets egenföretagare” delades ut för tredje gången i år. Syftet med priserna är att betona egenföretagarnas viktiga roll i samhället och att öka uppskattningen för egenföretagarna. Företagarna i Finland och Yksityisyrittäjäin säätiö delade ut priserna på galafesten under de riksomfattande företagardagarna i Jyväskylä sista helgen i september. Pristagarna tog emot en prissumma på 5 000 euro var av stiftelsen Yksityisyrittäjäin säätiö.

Mentalisten Pete Poskiparta har systematiskt siktat på en internationell karriär

Landets enda internationellt prisbelönta mentalist Pete Poskiparta är även känd som trollkonstnär och illusionist. År 2019 tilldelades Poskiparta Dunninger Memorial Award-priset och fyra år senare tog han emot priset som årets trollkonstnär.

– Jag har ägnat 30 år av mitt liv till att planera och förevisa underverk. Jag har fått uppträda runtom i världen på ställen som London, Las Vegas, Chicago, Boston och Stockholm och jag har fortbildat mig hos världens främsta trollkonstnärer och mentalister, säger Poskiparta.

Poskiparta har som viceordförande för Suomen Taikurit ry och ordförande för Esiintyvät Taiteilijat ry varit med och förbättrat verksamhetsförutsättningarna för utövare inom de kreativa branscherna.

Pete Poskiparta Ky

Omsättning: 166 000

Vinst: 80 000

Heikki Närvänen utvecklar ständigt nya vilda idéer

Heikki Närvänen har med sitt företag Amazing City byggt ett exceptionellt produktpaket kring upplevelser. Han har fört traditionella Escape Room-spel till nya omgivningar, som till exempel nöjesfältet Särkänniemi.

Finlands första takpromenad – Roof Walk Finlayson Area – är numera en av de mest kända turismprodukterna i Tammerfors och den är planerad av Heikki Närvänen.

Amazing City har under coronatiden utvecklat nya produkter som tagit restriktionerna i beaktande. Heikki Närvänen är enligt prisjuryn ett ypperligt exempel på en företagare som ständigt utvecklar innovativa produkter och bygger nya nätverk.

Samarbetet med ortens andra företag är omfattande. Sommaren 2020 använde Amazing City hela 21 underleverantörer under en enda dag. Detta är enligt juryn ett magnifikt exempel på hur en egenföretagare indirekt kan anställa andra företagare.

Amazing City Oy

Omsättning: 220 000

Vinst: 27 000

Bild Tero Takalo-Eskola

Tidningens redaktion