Miikka Kotilainen | Puuartisti

Miikka Kotilainen | Puuartisti

”Även om självkänslan först står på noll kan man växa sig stark.”

Träartist Miikka Kotilainen bli snart klar med basturna till Supercells kontor på Busholmen i Helsingfors. – Jag har som mål att min snickarverkstad ska vara världens bästa, säger Kotilainen.

Kotilainen led av allvarliga lässvårigheter i skolan, men det hindrade inte en av hans drömmar från att förverkligas 2020: då valdes Puuartisti till Årets unga företagare i Norra Karelen. Under företagets svindlande tillväxt har han behövt råd av Företagarna i Finland.

När Miikka Kotilainen hämtar lunch på Local Bistro-restaurangen i Joensuu lutar han sig mot en välbekant disk. Bistrons inredning var en av de första stora helheter Kotilainens företag Puuartisti byggde. Plankan som hyvlats av en väderbiten väggstock från en flottarstuga var grov på precis rätt sätt och innehöll en berättelse. Det är sådant trä Kotilainen bygger av.

– Trä med berättelser får tankarna att ströva till det förflutna, till träets olika skeden och växthistoria. Vi låter träet berätta, står det på Puuartistis webbplats som en beskrivning av företagets själ.

Puuartistis andra delägare är Miikkas bror Joona Kotilainen, som också har marknadsföringsbyrån Tovari. Bröderna har kombinerat sitt kunnande och lyckats: den ena kan bygga unika småserier och måttbeställda projekt, den andra kan berätta om dem.

Från lässvårigheter till företagare

Miikka Kotilainen hade det svårt i skolan. Det var svårt att läsa och skriva på finska, för att inte tala om andra språk. Det drog ner självförtroendet och Miikka tänkte när han slutade skolan att han inte duger till någonting. Men efter att ha blivit träartesan i yrkesskola och fått fem års arbetserfarenhet hittade Kotilainen sig på en arbetskraftsutbildning för företagare och i en företagsinkubator.

– Jag och min bror grundade ett företag och jag märkte snabbt att det fanns efterfrågan på en mångsidig snickare. Det är sex år sen nu och i dag har vi sex anställda. Vi har fått mycket synlighet och för tillfället har vi beställningar för ett år framåt, säger Miikka Kotilainen.

Supercells unika rotbastu har intresserat medierna. En dokumentärfilm görs också om projektet. Den ska bli Puuartistis visitkort. ”För världen”, säger Kotilainen.

Årets unga företagare

– Jag blev medlem i Företagarna i Finland direkt när vi grundat företaget, eftersom jag inte kände någon i de kretsarna. I entusiasmen efter min första Get Together med Unga företagare skrev jag på en papperslapp en dröm om att jag och Joona om några år skulle vara Årets unga företagare – och fyra år senare blev drömmen verklighet, berättar Miikka Kotilainen glatt.

Nätverkande har varit viktigt för honom, inte minst för de utmaningar företagets snabba tillväxt fört med sig.

– Jag har tagit risker och jobbat som en galning, och har också upplevt växtverk. Jag har konsulterat andra företagare och använt Företagarna i Finlands rådgivningstjänster till exempel i avtalstekniska frågor. Tröskeln är låg till att kontakta dem, säger Kotilainen.

År 2020 stoppade coronan Puuartistis projekt för några månader. I de största projekten förekom fördröjningar på grund av problemen i den internationella godstrafiken.

– Vi utnyttjade tiden till produktutveckling och till att tillverka unika möbler till försäljning, berättar Kotilainen.

Han besöker bland annat skolor med sin företagarberättelse för att han vill uppmuntra unga.

– Även om självkänslan först står på noll kan man växa sig stark – det är jag ett levande exempel på, säger Miikka Kotilainen.

Inte medlem än? Kom med i Företagarna.

Som medlem i Företagarna får du gratis juridisk rådgivning och värdefulla medlemsförmåner!

Bli medlem