Miikka Kotilainen | Puuartisti

”Vaikka itsetunto olisi ihan nollassa, siitäkin voi kasvaa vahvaksi.”

Puuartisti Miikka Kotilainen viimeistelee Helsingin Jätkäsaareen tulevia Supercellin saunoja. – Tavoitteeni on, että puusepänverstaani on maailman paras, Kotilainen sanoo. Vakavista lukivaikeuksista koulussa kärsineen Kotilaisen yksi unelma toteutui 2020, kun Puuartisti valittiin Pohjois-Karjalan Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Yrittäjien neuvot ovat tulleet tarpeeseen huiman kasvun keskellä.
Kun Miikka Kotilainen kipaisee hakemassa lounasruokaa joensuulaisesta Local Bistro -ravintolasta, hän nojaa tutun tuntuiseen ravintolantiskiin. Bistron sisustus oli yksi ensimmäisistä isoista kokonaisuuksista, jonka Kotilaisen yritys Puuartisti rakensi. Säänpieksemästä uittotuvan seinähirrestä höylätty lankku oli juuri oikealla tavalla rosoista ja kätki sisäänsä tarinan. Sellaisista puista Kotilainen rakentaa.

– Tarinapuut saavat mielen vaeltamaan menneeseen, puun vaiheisiin ja kasvuhistoriaan. Annetaan puun kertoa, kuvaillaan Puuartistin verkkosivuilla yrityksen sielua.

Puuartistin toinen osakas on Miikan veli Joona Kotilainen, joka pyörittää markkinointitoimisto Tovaria. Veljekset ovat lyöneet osaamisensa yhteen ja onnistuneet: toinen osaa rakentaa uniikkeja piensarjoja ja mittatilausprojekteja, toinen puolestaan kertoa niistä.

Lukivaikeuksien kautta yrittäjäksi

Miikka Kotilaisella oli koulussa vaikeaa. Lukeminen ja kirjoittaminen eivät tahtoneet sujua suomeksi, saati muilla kielillä. Siinä rytäkässä itsetunto katosi, ja Miikka arveli koulusta lähtiessään, ettei hänestä ole mihinkään. Ammattikoulusta puuartesaanin paperit ja työelämästä viiden vuoden työkokemus matkassaan Kotilainen löysi kuitenkin itsensä yrittäjille suunnatusta työvoimakoulutuksesta ja yrityshautomosta.

– Perustimme veljen kanssa yrityksen, ja pian huomasin, että monipuoliselle tekijälle on kysyntää. Siitä on nyt kuusi vuotta, ja nyt meillä on kuusi työntekijää. Olemme saaneet paljon näkyvyyttä, ja tällä hetkellä tilauskirja on täynnä vuodeksi eteenpäin, Miikka Kotilainen kertoo.

Supercellin ainutlaatuinen juurakkosauna on kiinnostanut mediaa. Projektista on tekeillä myös dokumenttielokuva, josta tulee Puuartistin käyntikortti. ”Maailmalle”, Kotilainen sanoo.

Vuoden Nuoret Yrittäjät

– Liityin heti yrityksen perustettuamme Yrittäjiin, koska en tuntenut niistä piireistä ketään. Ensimmäisen Nuorten yrittäjien Get Together -tapahtuman jälkihuumassa kirjoitin paperilapulle haaveen, että muutaman vuoden päästä me olemme Joonan kanssa Vuoden Nuoria Yrittäjiä – ja neljä vuotta myöhemmin se toteutuikin, Miikka Kotilainen kertoo iloisena.

Hänelle verkostoituminen on ollut tärkeää, eikä vähiten yrityksen nopean kasvun tuomien haasteiden vuoksi.

– Olen ottanut riskejä ja tehnyt hulluna töitä, ja kasvukipuja on ollut. Olen konsultoinut muita yrittäjiä ja käyttänyt Yrittäjien neuvontapalveluita esimerkiksi sopimusteknisissä asioissa. Sinne voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, Kotilainen sanoo.

Vuoden 2020 puolella korona seisautti muutamaksi kuukaudeksi Puuartistin projektit. Suurimmissa projekteissa tuli viivästyksiä kansainvälisen tavaraliikenteen heikkenemisen vuoksi.

– Käytimme ajan hyödyksi tekemällä tuotekehitystä ja valmistamalla uniikkihuonekaluja myyntiin, Kotilainen kertoo.

Hän itse kertoo yrittäjätarinaansa muun muassa kouluissa, koska haluaa kannustaa nuoria.

– Vaikka itsetunto olisi ihan nollassa, siitäkin voi kasvaa vahvaksi – olen siitä elävä esimerkki, Miikka Kotilainen sanoo.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi