Yrittäjäksi ryhtyminen

Yrittäjäksi on monta reittiä. Yksi haluaa napata työn ohjakset omiin käsiinsä ja perustaa yrityksen, toisella välähtää erinomainen liikeidea ja kolmas haluaa jatkaa suvussa kulkevaa liiketoimintaa. Yrityksen perustamisen lisäksi voit myös ostaa jo toiminnassa olevan yrityksen.

Kun ryhdyt yrittäjäksi, liityt suureen, kasvavaan ja merkittävään joukkoon.

Suomessa aloittaa vuosittain kymmeniätuhansia uusia yrityksiä. Patentti-ja rekisterihallituksen tilaston mukaan jopa koronavuonna 2020 Suomeen perustettiin vajaat 38500 yritystä. Niistä suurin osa, noin 20000, oli osakeyhtiöitä ja yksityisiä elinkeinoharjoittajia rekisteröitiin runsaat 16000.

Vuonna 2019 Suomessa oli 292377 yritystä, joista valtaosassa eli 93 prosentissa oli alle 10 työntekijää. Vain 0,2 prosenttia kaikista yrityksistä oli yli 250 henkeä työllistäviä suuryrityksiä.

Yrittäjiä on yhtä monenlaisia kuin on yrittäjiäkin, joita vuonna 2019 Suomessa oli 274000. Yrittäjienenemmistö on 35–64-vuotiaita, mutta moni aloittaa varsin nuorena: vuonna 2019 oli esimerkiksi 25–34-vuotiaita yrittäjiä noin 40000. Osa jatkaa pitkään, ja vuonna 2019 eläkeikäisiä, 65–74-vuotiaita yrittäjiäkin oli vielä lähes 2 000.

Kuinka sitten eteenpäin samalle tielle? Näitä sivulta löydät tietoa yrityksen perustamisesta.

Mitä yrittäjyys on?

Mitä yrittäjyys on?

Yrittäjyys on tapa tehdä työtä ja ansaita elantonsa. Yrityksesi avulla työllistät itsesi ja ehkä myös muita työntekijöitä.

Yrittäjyys vai palkkatyö?

Yrittäjyys eroaa palkkatyöstä monin eri tavoin, ja molemmissa on etunsa ja haittansa. Yrittäjän vapauden kääntöpuolena on laajempi vastuu omasta selviämisestä. Kannattaakin puntaroida tarkasti, kumpi sopii sinulle paremmin.

Yrittäjä vs. palkansaaja?

Yrittäjyyden eri muodot

Millainen ansaintamuoto sopii sinulle parhaiten? Oletko ryhtymässä päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi? Vai olisiko keikkatyö tai kevytyrittäjyys sinulle parempi ratkaisu? Sopiiko yrittäjyys elämäntilanteeseesi? Lue lisää!

Yrittäjyys eri elämäntilanteissa

Kevytyrittäjyys

Kiinnostaako kevytyrittäjyys? Se voi sopia sinulle, jos haluat myydä osaamistasi palveluina ja siten kokeilla yrittäjyyttä pienimuotoisesti.

Kevytyrittäjyys

Selvitä yrittäjyystaitosi Yrittäjätestissä!

Mille aloille tarvitaan yrittäjiä?

Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina iso askel, mutta oman yrityksen perustaminen ei lopulta ole niin vaikeaa kuin usein luullaan. Yrittäjäksi aikovalle on tarjolla useita palveluja, tukea ja rahoitusta

Aloittavan yrityksen rahoitus

Aloittavan yrityksen rahoitus

Miten ja mistä voin hakea yritykselleni rahoitusta? Mistä löytäisin bisnesenkelin? Vaihtoehtoja on useita. Kun haet rahoitusta, tee pohjatyöt hyvin! Lue tästä perustiedot rahoituksen hakemisesta.

Vertaile yritysmuotoja

Tee liiketoimintasuunnitelma

Yrityksen ostaminen ja omistajanvaihdos

Yrityksen ostaminen ja omistajanvaihdos

Nopein tie yrittäjäksi on ostaa jo toiminnassa oleva yritys. Näin saat monta asiaa valmiina. Voit aloittaa liiketoiminnan heti, koska esimerkiksi asiakkaat ja työntekijät ovat jo olemassa.

Arvon määritys

Yrityksen arvoon vaikuttavat yritys itse, sitä ympäröivä maailma, ostaja ja lukemattomat kaikkiin näihin liittyvät tekijät. Ostaja ratkaisee omalla toiminnallaan yrityksen tulevat tuotot, ja siksi yrityksen arvo on aina ostajakohtainen. Arvon määrittämisen avuksi on silti myös yleispäteviä välineitä.

Arvon määritys

Sukupolvenvaihdos

Sukupolvenvaihdos on omistajanvaihdoksen alalaji ja toteutustapa ja siten vaihtoehto ryhtyä yrittäjäksi. Näin pääset jatkamaan jo ennalta tuntemaasi yritystä, ja erilaiset verohuojennukset voivat olla mahdollisia.

Sukupolvenvaihdos
Maijun testikuva

Yrityskauppa – mistä apua?

Yrittäjän uralle aikovalle tai uutta yritystä perustavalle on tarjolla lukuisia joko maksuttomia tai maksullisia palveluja. Saat maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa esimerkiksi Uusyrityskeskuksesta ja sen paikalliskeskuksista.

Yrityskauppa – mistä apua?

Yrityskaupan muistilista

Suunnittelemassa yrityskauppaa? Tässä muistilista asioiden hoitamiseksi!

Yrityskaupan muistilista

Yrityksen talous

Yrityksen talous tulee ajankohtaiseksi jo liiketoimintasuunnitelmaa ja siihen liittyviä laskelmia tehdessä.

Etkö ole vielä jäsen? Liity Yrittäjiin.

Jäsenenä saat avuksesi asiantuntevat lakiosaajamme, laajat verkostomme, hyödylliset palvelumme ja euroja säästävät jäsenetumme.
Liity nyt!