Yrityksen perustaminen

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina iso päätös. Yrityksen perustaminen saattaa aluksi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta hyvä ja järjestelmällinen suunnittelu sekä asiantunteva tuki auttavat alkutaipaleella ja vievät yritystäsi eteenpäin myöhemmissäkin vaiheissa.

Jos tiedät, että sinulla on hyvä idea ja kova halu yrittää, olet jo päässyt yrittäjäntaipaleen alkuun.

Perustamisessa ensimmäisenä edessäsi on seitsemän askelta

Yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä asioista on keskittyä liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Pienen yrityksen liiketoimintasuunnitelma voi olla yksinkertainenkin tiivistys, joka kuvaa, miten liikeideaa ryhdytään käytännössä toteuttamaan. Liiketoimintasuunnitelman tulee vakuuttaa sinut itsesi, että yritystoiminta on kannattavaa. Vaikka liiketoimintasuunnitelma ei ole yritystä perustettaessa lain mukaan pakollinen, se kannattaa tehdä – aina. Starttirahaa myöntävät TE-keskukset ja pankit edellyttävät liiketoimintasuunnitelmaa rahoituksen saamiseksi. Liiketoimintasuunnitelman tekemisessä auttaa esimerkiksi Uusyrityskeskus.

Lue lisää liiketoimintasuunnitelman tekemisestä.

Starttiraha auttaa sinua taloudellisesti, kun käynnistät yritystäsi. Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän elannoksi, ja se on veronalaista tuloa. Kun olet tehnyt liiketoimintasuunnitelman ja alat hakea starttirahaa, ota ensimmäiseksi yhteyttä TE-palveluihin. Sieltä saa lisäohjeita ja apua.

Lue lisää starttirahasta

Yksi ensimmäisistä asioista on sopivan yhtiömuodon valinta. Kannattaa tutustua tarkasti eri vaihtoehtoihin ja vertailla, mikä yhtiömuoto olisi toimivin juuri sinulle. Liiketoiminnan koko ja riskit ratkaisevat. Yrityksesi voi olla esimerkiksi osakeyhtiö tai toiminimi. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on monia.

Lue lisää yhtiömuodoista

Yrittäjän alkutaipaleeseen kuuluu yrityksen perustamisilmoituksen tekeminen. Tässä vaiheessa sinulla tulee olla mietittynä esimerkiksi yrityksesi nimi ja määriteltynä toimiala. Perustamisilmoitus tehdään Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Lue lisää: Yrityksen perustamisilmoitus ja nimen valitseminen

Monilla aloilla yritystoiminnan voi käynnistää ilman hankalaa lupaprosessia, mutta joillakin toimialoilla asianmukaiset luvat ovat välttämättömiä. Luvanvaraisia elinkeinoja ovat esimerkiksi päivittäistavarakauppa, ravintolat ja kahvilat, sosiaalialan palvelut, autokorjaamot sekä kauneuden ja terveyden toimiala. Huolehdi myös tarvittavista ilmoituksista. Kun yritystoimintasi on käynnistynyt, sinun pitää ilmoittaa siitä esimerkiksi Verohallinnolle.

Lue lisää: Lupa-asiat ja ilmoitukset

Yksi jos toinenkin yrittäjäksi aikova on saanut kuulla kehotuksen: hanki heti hyvä kirjanpitäjä! Vanha viisaus on yhä pätevä. Ellei ole itse kirjanpidon ammattilainen, kannattaa käyttää aikansa ja tarmonsa yrittämiseen ja ulkoistaa kirjanpito alan ammattilaisen tehtäväksi. Voit etsiä itsellesi luotettavaa kirjanpitäjää esimerkiksi Taloushallintoliiton sivujen kautta.

Lue lisää kirjanpidosta

Uuden yrittäjän aika ja ajatukset täyttyvät helposti asiakkaiden hankkimisesta ja toiminnan käynnistämisen vaatimista käytännön asioista. Sinun on kuitenkin hyvä muistaa, että yrityksesi laskutuksen on oltava kunnossa jo ennen ensimmäistä asiakasta. Mieti, millaisen maksuajan annat, miten pystyt laskuttamaan digitaalisesti, miten arkistoit laskut sekä miten järjestät maksumuistutukset ja perinnän. Voit myös ulkoistaa yrityksesi laskutuksen verkossa toimiville laskutuspalveluille, jotka veloittavat palvelusta muutaman prosentin laskun loppusummasta.

Lue lisää laskutuksesta.

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lue kaikki yrityksen perustamisesta! Oppaasta saat myös neuvoja, miten vältät pahimmat karikot.

Aiheeseen liittyvät uutiset