Yrityksen perustaminen

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina iso päätös. Yrityksen perustaminen saattaa aluksi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta hyvä ja järjestelmällinen suunnittelu sekä asiantunteva tuki auttavat alkutaipaleella ja vievät yritystäsi eteenpäin myöhemmissäkin vaiheissa.

Jos tiedät, että sinulla on hyvä idea ja kova halu yrittää, olet jo päässyt yrittäjäntaipaleen alkuun. Perustamisessa ensimmäisenä edessäsi on seitsemän askelta:

1. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen

Yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä asioista on keskittyä liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Pienen yrityksen liiketoimintasuunnitelma voi olla yksinkertainenkin tiivistys, joka kuvaa, miten liikeideaa ryhdytään käytännössä toteuttamaan. Liiketoimintasuunnitelman tulee vakuuttaa sinut itsesi, että yritystoiminta on kannattavaa. Vaikka liiketoimintasuunnitelma ei ole yritystä perustettaessa lain mukaan pakollinen, se kannattaa tehdä – aina. Starttirahaa myöntävät TE-keskukset ja pankit edellyttävät liiketoimintasuunnitelmaa rahoituksen saamiseksi. Liiketoimintasuunnitelman tekemisessä auttaa esimerkiksi Uusyrityskeskus.

2. Starttirahan hakeminen

Starttiraha auttaa sinua taloudellisesti, kun käynnistät yritystäsi. Starttiraha on tarkoitettu yrittäjän elannoksi, ja se on veronalaista tuloa. Kun olet tehnyt liiketoimintasuunnitelman ja alat hakea starttirahaa, ota ensimmäiseksi yhteyttä TE-palveluihin. Sieltä saa lisäohjeita ja apua.

3. Valitse oikea yhtiömuoto

Yksi ensimmäisistä asioista on sopivan yhtiömuodon valinta. Kannattaa tutustua tarkasti eri vaihtoehtoihin ja vertailla, mikä yhtiömuoto olisi toimivin juuri sinulle. Liiketoiminnan koko ja riskit ratkaisevat. Yrityksesi voi olla esimerkiksi osakeyhtiö tai toiminimi. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on monia.

4. Yrityksen perustamisilmoitus

Yrittäjän alkutaipaleeseen kuuluu yrityksen perustamisilmoituksen tekeminen. Tässä vaiheessa sinulla tulee olla mietittynä esimerkiksi yrityksesi nimi ja määriteltynä toimiala. Perustamisilmoitus tehdään Patentti- ja rekisterihallitukseen.

5. Yrittäjän lupa-asiat ja ilmoitukset

Monilla aloilla yritystoiminnan voi käynnistää ilman hankalaa lupaprosessia, mutta joillakin toimialoilla asianmukaiset luvat ovat välttämättömiä. Luvanvaraisia elinkeinoja ovat esimerkiksi päivittäistavarakauppa, ravintolat ja kahvilat, sosiaalialan palvelut, autokorjaamot sekä kauneuden ja terveyden toimiala. Huolehdi myös tarvittavista ilmoituksista. Kun yritystoimintasi on käynnistynyt, sinun pitää ilmoittaa siitä esimerkiksi Verohallinnolle.

6. Yrityksen kirjanpito

Yksi jos toinenkin yrittäjäksi aikova on saanut kuulla kehotuksen: hanki heti hyvä kirjanpitäjä! Vanha viisaus on yhä pätevä. Ellei ole itse kirjanpidon ammattilainen, kannattaa käyttää aikansa ja tarmonsa yrittämiseen ja ulkoistaa kirjanpito alan ammattilaisen tehtäväksi. Voit etsiä itsellesi luotettavaa kirjanpitäjää esimerkiksi Taloushallintoliiton sivujen kautta.

7. Laskutus

Uuden yrittäjän aika ja ajatukset täyttyvät helposti asiakkaiden hankkimisesta ja toiminnan käynnistämisen vaatimista käytännön asioista. Sinun on kuitenkin hyvä muistaa, että yrityksesi laskutuksen on oltava kunnossa jo ennen ensimmäistä asiakasta. Mieti, millaisen maksuajan annat, miten pystyt laskuttamaan digitaalisesti, miten arkistoit laskut sekä miten järjestät maksumuistutukset ja perinnän. Voit myös ulkoistaa yrityksesi laskutuksen verkossa toimiville laskutuspalveluille, jotka veloittavat palvelusta muutaman prosentin laskun loppusummasta.

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lue kaikki yrityksen perustamisesta! Oppaasta saat myös neuvoja, miten vältät pahimmat karikot.

Yrityksen perustaminen -opas

Turvaa yrittämiseen

Yrittäjän ammattitaitoon kuuluu yritystoimintaan liittyvien riskien tunnistaminen, hyväksyminen ja niihin varautuminen.

Lue lisää yritystoiminnan turvaamisesta

Hyödynnä jäsenedut

Uutisia perustetuista yrityksistä

Yrittäjä, älä jää ongelmasi kanssa yksin! Neuvontapalvelumme auttaa jäseniä maksutta esim. laki- ja veroasioissa!

Liity jäseneksi