Yrittäjänä sinun pitää olla selvillä yrityksesi taloudesta eli tuloista ja menoista. Sinun ei tarvitse olla nero numeroissa, mutta tietyt asiat on pidettävä järjestyksessä. Onneksi apunasi on osaavia ammattilaisia.
Yrityksen talous tulee ajankohtaiseksi jo liiketoimintasuunnitelmaa ja siihen liittyviä laskelmia tehdessä. Yleensä yritystoiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa, joten yrittäjänä sinun on tärkeää seurata tuloja ja menoja. On myös pidettävä huolta siitä, että yrityksesi kassassa on rahaa.
Kuinka asettaa omalle tuotteelle tai palvelulle voittoa tuottava ja kilpailukykyinen hinta? Mihin hinnan voi perustaa, jos kokemusta hinnoittelusta ei ole vielä kertynyt? Entä miten hinta pitää ilmoittaa?
Hintatietojen antaminen on osa markkinointia ja yleensä olennainen osa sopimusehtoja. Myydessäsi kuluttajille hinta on ilmoitettava eri tavalla kuin kaupassa toiselle elinkeinonharjoittajalle.
Yrityksesi laskutus pitää panna kuntoon jo ennen toiminnan käynnistämistä. Mitä nopeammin saat rahat asiakkaiden ostamista tuotteista tai palveluista, sitä parempi. Tehokas laskutus auttaa tässä.
Sinun on hyvä seurata yrityksesi tililtä tai taloushallinnon järjestelmästä, että laskut tulevat maksettua. Jos asiakas ei maksa eräpäivään mennessä, tilanteeseen kannattaa reagoida nopeasti. Viime kädessä keinona on perintä.
Myynti – miten myyn yritykseni palveluita
Myynti on olennainen osa yrityksen ja yrittäjän elämää. Aluksi se voi tuntua hankalalta, mutta ei hätää: myyntiä voi opetella siinä missä kaiken muunkin.
Kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua ovat edelleen erittäin heikot, kuitenkin selvästi paremmat kuin vuosi sitten. Näin osoittaa Tilastokeskuksen luottamusindikaattori.