Taloushallinto

Toimiipa yrityksesi millä alalla tahansa, tarvitset taloushallintoa sen menestyksekkääseen pyörittämiseen. Se tarkoittaa vähintään pankkitiliä ja kirjanpitoa.

Taloushallinto on keskeinen osa yritystoimintaa. Se pitää sisällään kaiken, mikä liittyy yrityksen rahaliikenteeseen: esimerkiksi kirjanpidon, osto- ja myyntilaskut sekä palkanlaskennan. Taloushallinto tuottaa tietoa yrityksen taloudesta ennen kaikkea yrittäjälle itselleen mutta myös ulkopuolisille tahoille, kuten rahoittajille.

Hyödynnä jäsenedut

Kirjanpito: yrityksen taloudenhoidon perusasia

Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia, myös mikro- ja pienyritykset, joskin yrityksen koko vaikuttaa velvoitteiden laajuuteen. Siihen perustuu esimerkiksi yrityksen verotus. Kirjanpito on yritystoimintasi taloudellinen ”päiväkirja”. Sen avulla voit tarkastella mennyttä toimintaa ja suunnitella tulevaa.

Kun perustat yrityksen, hyvä kirjanpitäjä tai tilitoimisto on tärkeä yhteistyökumppani heti alusta lähtien. Voit toki hoitaa kirjanpidon itsekin, jos sinulla on siihen tarvittavat taidot. Yleensä on kuitenkin suositeltavaa ja yrityksellesi eduksi, että ulkopuolinen – ja siihen koulutettu ja perehtynyt ammattilainen – hoitaa tämän tärkeän ja monien lakien säätelemän toimen. Tällöin voit keskittyä yritystoimintasi ytimeen eli omien palveluittesi ja tuotteittesi kehittämiseen ja myymiseen.

Lataa itsellesi Yrityksen kirjanpito -opas

Yrityksen pankkipalvelut

Yrityksesi tarvitsee pankkitilin rahaliikennettä varten. Se kannattaa hoitaa heti yrityksen perustamisen jälkeen.

Kun perustat yrityksen, yksi ensimmäisistä toimistasi on avata sille pankkitili. Pankkien verkkosivuilta löydät ohjeet, miten tulee toimia.

Yritystilin avaamista varten tarvitset muun muassa kaupparekisteriotteen, josta selviävät perustamasi yrityksen tiedot. Lisäksi pankki voi edellyttää muita asiakirjoja kuten yhtiöjärjestyksen (osakeyhtiö) ja liiketoimintasuunnitelman.

Myös yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimiyrittäjän kannattaa avata yritystoiminnalle oma tili, koska niin on helpompi pitää omat ja yrityksen rahat erillään.

Pankkipalveluiden laajuus riippuu yrityksestäsi. Tarvitsetko luotollisen tilin? Ketkä kaikki tiliä käyttävät? Pankit tarjoavat yrityksille erilaisia palveluita kuten sähköiset tiliotteet. Mieti, mistä on hyötyä sinun yrityksellesi.

Näitä tietoja tai dokumentteja tarvitset tiliä avatessa:

  • yrityksen Y-tunnus ja liiketoiminnan kuvaus
  • käsitys yrityksesi tulevasta taloudesta – käytännössä liiketoimintasuunnitelma
  • arvio tulevista maksuista
  • korkeintaan kolme kuukautta vanha kaupparekisteriote (tai jos sitä ei vielä ole, yrityksen perustamisilmoitus ja kaupparekisterin diaariotodistus perustamisilmoituksen jättämisestä)
  • jos olet perustanut osakeyhtiön, tarvitset myös yhtiöjärjestyksen sekä hallituksen pöytäkirjan, josta näkyy päätös tilin avaamisesta ja sen käyttäjistä
  • jos olet perustanut avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön, tarvitaan myös yhtiömiesten ilmoitus siitä, ketkä saavat käyttää tiliä
  • henkilöllisyystodistus tai verkossa toimiessasi verkkopankkitunnukset.

Kun yrittäjä maksaa itselleen palkkaa

Yritysmuoto vaikuttaa siihen, kuinka palkanmaksu yrittäjälle itselleen onnistuu. Osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän palkka-asiat ovat erilaisia kuin toiminimiyrittäjän. Toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen varsinaisesti palkkaa, vaan tekee yksityisnostoja.

Palkanmaksu yrittäjälle

Yrityksen talousvaikeudet

Yrityksen maksuvaikeudet alkavat usein kerääntyä vähitellen. Yrityksesi kassavirtaa voi heikentää esimerkiksi tilauskannan väheneminen. Apua kannattaa aina hakea ennemmin liian aikaisin kuin liian myöhään.
Yrityksen maksuvaikeuksiin on olemassa laissa määriteltyjä menettelyjä, jotka on hyvä tietää tarpeen tullen. Vaihtoehtoja ovat yrityssaneeraus, konkurssi ja yksityishenkilön maksukyvyttömyys.

Yrityksen talousvaikeudet

Aiheeseen liittyvät uutiset