Taloushallinto

Toimiipa yrityksesi millä alalla tahansa, tarvitset taloushallintoa sen menestyksekkääseen pyörittämiseen. Se tarkoittaa vähintään pankkitiliä ja kirjanpitoa.

Taloushallinto on keskeinen osa yritystoimintaa. Se pitää sisällään kaiken, mikä liittyy yrityksen rahaliikenteeseen: esimerkiksi kirjanpidon, osto- ja myyntilaskut sekä palkanlaskennan.

Kirjanpito: yrityksen taloudenhoidon perusasia

Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia, myös mikro- ja pienyritykset, joskin yrityksen koko vaikuttaa velvoitteiden laajuuteen. Siihen perustuu esimerkiksi yrityksen verotus. Kirjanpito on yritystoimintasi taloudellinen ”päiväkirja”. Sen avulla voit tarkastella mennyttä toimintaa ja suunnitella tulevaa.

Kun perustat yrityksen, hyvä kirjanpitäjä tai tilitoimisto on tärkeä yhteistyökumppani heti alusta lähtien. Voit toki hoitaa kirjanpidon itsekin, jos sinulla on siihen tarvittavat taidot. Yleensä on kuitenkin suositeltavaa ja yrityksellesi eduksi, että ulkopuolinen – ja siihen koulutettu ja perehtynyt ammattilainen – hoitaa tämän tärkeän ja monien lakien säätelemän toimen. Tällöin voit keskittyä yritystoimintasi ytimeen eli omien palveluittesi ja tuotteittesi kehittämiseen ja myymiseen.

Lue lisää yrityksen kirjanpidosta

Lataa itsellesi Yrityksen kirjanpito -opas

Yrityksen pankkipalvelut

Yksi ensimmäisiä tehtäviä yritystä perustettaessa on avata yritykselle pankkitili. Ilman sitä rahaliikenne ei onnistu. Tarvitset tilin avaamiseen muun muassa kaupparekisteriotteen. Myös yksityisen elinkeinotoiminnan harjoittajan kannattaa avata yritystoiminnalle erillinen tili.

Palkanmaksu yrittäjälle

Yritysmuoto vaikuttaa siihen, kuinka palkanmaksu yrittäjälle itselleen onnistuu. Osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän palkka-asiat ovat erilaisia kuin toiminimiyrittäjän. Toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen varsinaisesti palkkaa, vaan tekee yksityisnostoja.