Jäsenille

Eläke

Työeläkkeesi yritystoimintasi osalta maksetaan sinulle YEL-vakuutuksen perusteella. Vakuutukseen sisältyy myös omaisillesi turvaa tuova perhe-eläke vakuutetun kuoleman varalta. Eläkkeesi suuruuteen vaikuttaa vakuutettu työtulon taso. Tämä vaikuttaa lisäksi laajalti kaikkeen lakisääteisen toimeentuloturvasi tasoon.

YEL-järjestelmään osallistuminen on sinulle yrittäjänä pakollista, jos työtulosi eli työpanoksesi arvo yltää vähintään vahvistetun työtulon alarajaan, joka vuonna 2023 on 8 575,45 euroa vuodessa. Sosiaali- ja terveysministeriö tarkistaa alarajan vuosittain indeksillä.

Jos työeläke jää syystä tai toisesta pieneksi, kansan- ja takuueläkejärjestelmä tuo lisäturvaa. Työeläke kertyy kaikista työurasi aikaisista eläkevakuutetuista tuloista, joten jos olet työsuhteessa ennen tai jälkeen yrittäjäuran tai sen kanssa samaan aikaan, sekin kerryttää maksettavaa työeläkettä.

Lisäturvaa tulevaisuuden varalle voit hankkia esimerkiksi sijoittamalla, kun olet hoitanut pakolliset maksut ja elämiseen menevät kulut.

Kuka on vakuuttamisvelvollinen?

YEL:ssä yrittäjänä pidetään liikkeen- tai ammatinharjoittajaa, eli niin kutsuttua toiminimiyrittäjää, avoimen yhtiön yhtiömiestä, kommandiittiyhtiön vastuunalaista yhtiömiestä sekä osakeyhtiön johtavassa asemassa olevaa osakasta, joka itse omistaa osakkeista yli 30 prosenttia tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia. Johtavalla asemalla tarkoitetaan toimitusjohtajuutta, hallituksen jäsenyyttä tai muuta vastaavaa asemaa tai tosiasiallista määräämisvaltaa yrityksessä.

Vain jäsenille

Jäsenenä saat enemmän sisältöä

Kirjaudu sisään

Kirjaudu sisään ja ota käyttöösi Yrittäjien jäsensisällöt.

Etkö ole vielä jäsen?

Yrittäjien jäsenenä saat enemmän sisältöä käyttöösi rahanarvoisten jäsenetujen ja työkalujen lisäksi. Liity jäseneksi jo tänään!