Yritysmuodot

Kun olet perustamassa yritystä, pohdi tarkoin, mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten. Olisiko osakeyhtiö toimivin vai sittenkin toiminimi? Tai ehkä avoin tai kommandiittiyhtiö? Päätös on tärkeä, sillä yritysmuodot eroavat toisistaan monin tavoin esimerkiksi verotuksessa.

Erilaisilla yritysmuodoilla on omat etunsa ja hyötynsä, ja yrityksen perustajan kannattaakin pohtia valintaa huolellisesti. Yrityksesi tarpeet ja elinkeinotoiminnan luonne ratkaisevat, mikä muoto on juuri sinun yrityksellesi paras.

Valitsemasi yritysmuoto vaikuttaa moneen asiaan, esimerkiksi verotukseen. Yrityksen tulos verotetaan joko yrityksen omassa verotuksessa (esimerkiksi osakeyhtiö) tai sen omistajan henkilökohtaisessa verotuksessa (esimerkiksi toiminimi).

Oikeaa yritysmuotoa miettiessäsi saat maksutonta neuvontaa vaikkapa uusyrityskeskuksista tai kuntien yrityspalvelupisteistä. Asiantuntijoilta saat arvokkaita käytännön vinkkejä siitä, mitä kannattaa huomioida. Esimerkiksi henkilökohtaisen nettotulon kannalta valitulla yhtiömuodolla voi olla suurikin merkitys. Sopivan yhtiömuodon kartoittaminen kannattaa aloittaa myös tutustumalla Suomen Yrittäjien maksuttomaan Yrityksen perustaminen -oppaaseen.

Hyödynnä jäsenpalvelut

Nainen puhelimessa
Lakineuvonta

Lakineuvonta

Kassahenkilö ja asiakas
Omistajanvaihdosneuvonta

Omistajanvaihdosneuvonta

Toiminimiyrittäjä – oman alansa osaajan valinta

Perustuuko yritysideasi omaan työpanokseesi ja henkilökohtaiseen osaamiseesi? Oletko perustamassa yritystä yksin, etkä tarvitse toiminnan aloittamiseen suuria pääomia? Toiminimiyrittäjyys saattaa olla sinulle sopiva yritysmuoto.

Kenelle sopii: Yrittäjälle, jonka toiminta on pienimuotoista.

Osakeyhtiö – yleinen ja selkeä yritysmuoto

Kun yritystoiminta vaatii investointeja ja yrityksessä on useita omistajia, osakeyhtiö on usein paras valinta yritysmuodoksi. Osakeyhtiö soveltuu monenlaiseen yritystoimintaan ja kaiken kokoisille yrityksille. Se onkin yleisin yritysmuoto Suomessa.

Kenelle sopii: Yrittäjälle, joka haluaa pitää vaihtoehdot avoimina. Osakeyhtiö mahdollistaa monenlaisten järjestelyjen tekemisen.

Avoin yhtiö – kumppaneiden yhteisvastuuta ja luottamusta

Avoimen yhtiön voi perustaa kaksi tai useampi yhtiökumppani. Kaikki yhtiömiehet vastaavat sitoumuksista yhteisvastuullisesti – esimerkiksi yhtiön velka voidaan periä keneltä tahansa yhtiökumppaneista. Tämä vaatii suurta luottamusta, ja avoimen yhtiön perustamista onkin harkittava tarkoin.

Kenelle sopii: Kun haluat jakaa yhtiötoiminnan vastuut yhtiökumppanien kanssa.

Kommandiittiyhtiö – mukana myös sijoittaja

Kommandiittiyhtiössä on vähintään kaksi yhtiömiestä, joista toinen on vastuunalainen ja toinen äänetön yhtiömies. Äänettömältä yhtiömieheltä vaaditaan rahallinen sijoitus yhtiöön, vastuunalaiselta sijoitukseksi riittää oma työpanos.

Kenelle sopii: Yrittäjälle, joka haluaa mukaan sijoittajan.

Osana osuuskuntaa

Voit myydä omaa tuotantoasi tai palveluitasi myös osuuskunnan kautta. Tämä yritysmuoto on vanha, mutta edelleen käypä tapa harjoittaa yritystoimintaa. Osuuskunta perustetaan, jotta jäsenistö voisi käyttää omassa liiketoiminnassaan hyödyksi osuuskunnan tarjoamia palveluita.

Kenelle sopii: esimerkiksi käsityöläiselle

Ryhtyisinkö franchising-yrittäjäksi?

Yrittäjäksi voi ryhtyä myös tunnetun ketjun jäsenenä ja valmiin toimintaidean turvin. Tällaisiin ketjuyrityksiin liittyy termi franchising, ja niissä yksittäinen yrittäjä hoitaa yhtä tai useampaa yksikköä, kuten liikettä, ketjun toimintakonseptin mukaisesti.

Kenelle sopii: kun haluat valmiin konseptin.

Kevytyrittäjyys – matalan kynnyksen ratkaisu

Kevytyrittäjyys tai laskutusyrittäjyys tarkoittaa, että myyt esimerkiksi palveluitasi, mutta laskutuspalvelu hoitaa puolestasi muun muassa laskutuksen. Kevytyrittäjyys ei ole virallinen termi eikä yritysmuoto, mutta sitä käytetään usein. Kevytyrittäjän asema ja velvoitteet voivat vaihdella tilanteen mukaan, joten ne kannattaa tarkistaa tapauskohtaisesti.

Kenelle sopii: Kun haluat kokeilla siipiäsi yrittäjänä.

Yritysmuodon valitseminen

Muista, että yrityksen perustamiseen liittyviä asioita ei tarvitse pohtia yksin. Kun mietit oikeaa muotoa yritystoiminnallesi, kannattaa sparrailla erilaisia vaihtoehtoja jonkun asiantuntevan ihmisen kanssa.

Yritysmuodon valitseminen

Jäsenille

Yhtiömuodon muuttaminen

Kasvoiko liiketoiminta niin, ettei toiminimi yritysmuotona tunnu enää parhaalta ratkaisulta? Kerromme, mitä täytyy ottaa huomioon, kun vaihtaa yritysmuotoa.

Yhtiömuodon muuttaminen

Hyödynnä jäsenedut

Fennia
Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Vakuutukset

Elisa
Liittymät, verkko- ja IT-palvelut

Liittymät ja IT-palvelut

Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Työeläkevakuuttamisen palvelut

Liittymät, verkko- ja IT-palvelut

Hostingpalvelu

Yrittäjä, älä jää ongelmasi kanssa yksin! Neuvontapalvelumme auttaa jäseniä maksutta esim. laki- ja veroasioissa!

Liity jäseneksi