Yrityksen perustamisilmoitus ja nimen valitseminen

Uusien yritysten on pääsääntöisesti ilmoittauduttava kaupparekisteriin.

Osakeyhtiöiden, kommandiittiyhtiöiden, avoimien yhtiöiden ja osuuskuntien on aina ilmoittauduttava kaupparekisteriin. Yksityisten elinkeinonharjoittajien (toiminimiyrittäjien) on useimmissa tilanteissa tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on lain mukaan ilmoitettava kaupparekisteriin, jos:

  • elinkeinonharjoittajan on kirjanpitolain nojalla ilmoitettava tilinpäätös rekisteröitäväksi, tai;
  • elinkeinonharjoittajalla on asuinpaikka Euroopan talousalueen ulkopuolella.

Tutustu koulutustarjontaan

Maksuton
Maksuton

Miten valitsen yritykselleni nimen?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta yrityksellä niitä voi olla vain yksi. Nimen miettimiseen on hyvä käyttää aikaa ja vaivaa. Listaa ehdokkaita, kysy kavereilta, hylkää ja myllytä, makustele vaihtoehtoja.

Moni toiminimiyrittäjä nimeää yrityksensä itsensä mukaan, ja joillain toimialoilla yrityksen henkilöityminen onkin plussaa. Toisaalta, kun toiminta kasvaa ja yritykselle tarvitaan lisää näkyvyyttä ja markkinoita, hieman pidemmälle viety ajattelu kannattaa. Iskevä nimi herättää jo paljon enemmän kiinnostusta: Klapi & Halko jää varmasti paremmin mieleen kuin Toiminimi Timo Holopaisen Polttopuukuljetus.

Jos yritystä jossain vaiheessa yritetään myydä, vahva henkilöityminen tai paikkasidonnaisuus — Toiminimi Erkki Tattari tai Puolangan putki — vähentävät sen houkuttelevuutta.

Mieti, voitko käyttää yrityksen nimeä markkinoinnin ja brändäyksen välineenä sitä hieman väännellen. Jos yritys tähyää kansainvälisille markkinoille, kannattaa tarkistaa, mitä eri sanat tarkoittavat eri kielillä. Samalla kun rekisteröit nimen, kannattaa varata myös verkko-osoite ja sosiaalisen median tunnukset firman nimelle.

Yrityksellä ei voi tietenkään olla samaa tai liian samankaltaista nimeä kuin muilla yrityksillä. Mitä kekseliäämpi toiminimi on, sitä voimakkaamman suojan se saa. Kekseliäs toiminimi erottuu muista rekisteröidyistä toiminimistä ja jää paremmin asiakkaiden mieleen.

Vaikka yrityksen perustaminen siintäisi vasta vuosien päässä, voit varata nimen käyttöösi jo etukäteen.
Yrityksen nimeä ei kannata ottaa käyttöön ennen kuin se on hyväksytty. Nimeä ei välttämättä hyväksytä sellaisenaan, vaan sitä voi vielä joutua muokkaamaan tai muuttamaan kokonaan. Älä siis painata sitä esimerkiksi kyltteihin tai lomakkeisiin ennen kuin se on rekisteröity kaupparekisteriin.

Verkkotunnus yrityksellesi

Suomalaisten verkkotunnusten (jotka päättyvät maatunnukseen .fi) rekisteröinnistä huolehtii Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Verkkotunnuksen myöntämiselle on eri edellytykset kuin toiminimen rekisteröinnille. Voit tarkistaa etukäteen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin palvelusta, onko haluamasi verkkotunnus vapaana.

Verkkosivujen rakentaminen

Verkkosivut ovat yrityksesi tärkein käyntikortti, joten ne kannattaa laittaa pystyyn heti alussa. Osaava voi tehdä sivut itse, mutta muuten kannattaa etsiä hyvä kumppani, joka auttaa niin verkkosivujen kuin verkkokaupan toteutuksessa.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi