Starttiraha

Starttiraha turvaa aloittavan yrittäjän ensiaskeleita. Näin haet starttirahaa.

Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle, ja se auttaa sinua pärjäämään taloudellisesti käynnistäessäsi yritystoimintaasi.

Starttirahaa on mahdollista saada yritystoiminnan ensimmäisille 6–12 kuukaudelle. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen, ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Starttiraha on veronalaista tuloa.

Starttiraha on mainio apu alkuun, mutta se ei ole summana suuri ja sitä saa vain rajallisen ajan. On tärkeä ymmärtää, että starttiraha ei kuulu yrityksen varsinaisiin rahoituslähteisiin, vaan se on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän toimeentulo toiminnan käynnistämisen ajaksi.

Starttiraha on harkinnanvarainen tuki. Rahaa myönnettäessä otetaan huomioon muun muassa alan kilpailutilanne ja uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnalla.

Kehitä taitojasi Yrittäjien koulutuksissa

Maksuton
Maksuton
Maksuton jäsenille

Mistä starttiraha haetaan?

Starttirahaa haetaan työ-ja elinkeinotoimistosta eli TE-palveluista, ja sen myöntää joko TE-toimisto tai kunnan työllisyyspalvelu, jos asuinkuntasi on mukana työllisyyden kuntakokeilussa. Kuntakokeilu on voimassa ajalla 1.3.2021–30.6.2023.

Ota joka tapauksessa yhteyttä oman alueesi TE-toimistoon, kun suunnittelet yrityksen perustamista ja pohdit starttirahaa. TE-toimistosta saat vinkkejä, miten hakemuksen ja yrityksen perustamisen kanssa kannattaa edetä sekä tietoa esimerkiksi yrittäjyyskursseista. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa, sillä starttirahaa ei myönnetä, jos päätoiminen yritystoiminta on jo käynnistynyt. Jos kuitenkin laajennat sivutoimisesta yrittäjän työstä päätoimiseksi yrittäjäksi, voit olla oikeutettu starttirahaan.

Sinun kannattaa hyödyntää TE-palvelujen tarjoama apu. Pääset keskustelemaan asiantuntijan kanssavalmiuksistasi yrittäjäksi ryhtymiseen, liikeideastasi, suunnittelemastasi yritystoiminnasta, alasi kilpailutilanteesta ja tuen tarpeesta yritystoiminnan alussa.

Miten starttiraha haetaan?

Starttirahan hakeminen vaatii aikaa ja saattaa vaikuttaa hieman työläältä. Muista kuitenkin, että jokainen askel on tärkeä yritystoimintasi onnistumisen kannalta. Saadaksesi starttirahaa muista nämä:

 • Tee hyvä ja huolellinen liiketoimintasuunnitelma, jossa on realistinen budjetti. Liiketoimintasuunnitelma on yritystoiminnan peruskivi, jota ilman et voi saada starttirahaa.
 • Tee selkeä rahoituslaskelma.
 • Tilaa verovelkatodistus Verohallinnolta.
 • Toimita TE-palveluihin:
  • rahoitussuunnitelma ja mahdollinen rahoitustarjous tai -lupaus (mikäli ulkopuolisen rahoituksen saanti on tarpeen toiminnan aloittamiselle)
  • verovelkatodistus
  • kannattavuus-ja myyntilaskelma
 • Aloita yritystoiminta vasta myönteisen starttirahapäätöksen saamisen jälkeen. Varmista TE-palveluista etukäteen, mikä katsotaan yritystoiminnan aloittamiseksi.
 • Siirry päätoimiseksi yrittäjäksi. Saatat olla oikeutettu starttirahaan myös, jos olet sivutoiminen yrittäjä ja laajentamassa toiminnan päätoimiseksi.
 • Sinun on osoitettava, että ymmärrät, mitä yrittäjyys on. Tämä onnistuu, kun käyt yrittäjyyskurssin tai osoitat aiemmilla yrittäjyysopinnoilla tai kokemuksella, että sinulla on riittävästi tietoa. Yrittäjyyskursseja voit tiedustella TE-palveluista.
 • Starttiraha maksetaan hakemuksen perusteella jälkikäteen kuukausittain. Muista hakea sitä TE-palveluista.

Ole ajoissa hakemusten kanssa

Varaa hakemiseen riittävästi aikaa ja valmistele kaikki yllä mainitut materiaalit huolellisesti hakemusta varten. Esimerkiksi starttirahan myöntämiseen usein vaaditut yrittäjyyskurssit saattavat kestää viikosta kolmeen kuukauteen.

Myös liiketoimintasuunnitelman hiominen ja rahoituslaskelmien tekeminen vievät aikaa. Liiketoimintasuunnitelman teossa sinua auttavat muun muassa Uusyrityskeskukset.

Etuja ja alennuksia jäsenille!

Hyödynnä kumppaneidemme edut ja säästä esim. bensasta, hotelleista ja vakuutuksista.

Liity jäseneksi

Muista, että et joudu miettimään tätä kaikkea yksin!

Uusyrityskeskukset ja TE-palvelut tarjoavat maksutta henkilökohtaista apua ja neuvoja.

Mies käärii hihat

Yrittäjän ensimmäinen vuosi

Hyödyllistä tietoa yrityksen perustamisesta ja yrityksen ensimmäisestä vuodesta löydät oppaistamme.

Aiheeseen liittyvät uutiset