Kannattavuuslaskelma

Kannattavuuslaskelma on tärkeä työkalu jokaiselle yrittäjälle. Sen avulla hahmotat, kuinka kannattavaa liiketoimintasi on ja saatko maksettua itsellesi palkkaa.

Kannattavuuslaskelma on yrittäjälle tärkeä ennakoinnin työkalu. Sen tekeminen ei ole vaikeaa, kun perehdyt ja annat itsellesi aikaa. Kannattavuuslaskelma pitää tehdä aina yritystä perustettaessa, yritystoiminnan laajentuessa tai kun tuodaan uusia tuotteita tai palveluita markkinoille.

Laskelma auttaa sinua hahmottamaan, mitä kaikkia kuluja yritystoimintaan liittyy ja minkä suuruisella kokonaismyynnillä kulut katetaan, jotta toiminta on kannattavaa ja pääset toivottuun tulokseen. Ennakolta tehtyä kannattavuuslaskelmaa kutsutaan myös budjetiksi eli tulo-ja menoarvioksi.

Laskelmaan kirjataan kaikki menot ja arvioidut tulot.

Menoja ovat muun muassa:

  • Kiinteät kulut eli kaikki sellaiset kulut, jotka on pakko maksaa, vaikka myyntiä ei olisi lainkaan. Näitä ovat esimerkiksi palkat, toimitilan vuokra, sähkö, vesi, vakuutukset ja YEL-maksu eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu. Ota mukaan myös markkinointikulut, kuten esimerkiksi nettisivujen perustamiskulut ja digimarkkinointi.
  • Muuttuvat kustannukset, jotka vaihtelevat tuotannon ja myynnin määrän mukaan. Niitä ovat esimerkiksi raaka-aineet ja materiaalit.
  • Verot
  • Lainan tai muun rahoituksen kulut

Etuja ja alennuksia jäsenille!

Hyödynnä kumppaneidemme edut ja säästä esim. bensasta, hotelleista ja vakuutuksista.

Liity jäseneksi

Arvioi kulut mieluummin yläkanttiinkuin liian alhaisiksi. Asiat eivät näet mene aina suunnitelmien mukaan, esimerkiksi raaka-aineiden kustannukset voivat nousta tai työväline hajota. Kun tiedossasi on kaikki kulut, voit arvioida kuinka paljon, millä hinnalla ja minä aikana yrityksesi pitää myydä, jotta toiminta on kannattavaa.

Myyntitarvetta arvioidessa kokonaismyynti kannattaa jaotella tunti-, päivä-tai kuukausilaskutustavoitteiksi. Tämä helpottaa sinua näkemään, miten realistinen oma arviosi on. Laskelman tekemiseen on tarjolla monenlaisia malleja. Sinun kannattaa etsiä juuri omalle yrityksellesi sopiva.

Hyödynnä jäsenedut

Fennia
Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Vakuutukset

Elisa
Liittymät, verkko- ja IT-palvelut

Liittymät ja IT-palvelut

Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Työeläkevakuuttamisen palvelut

Uusyrityskeskuksen maksuton neuvonta

Uusyrityskeskus auttaa sinua. Voit varata ajan maksuttomaan neuvontaan.

Siirry Uusyrityskeskuksen sivulle

Starttiraha

Starttiraha on tarkoitettu aloittavalle yrittäjälle, ja se auttaa sinua pärjäämään taloudellisesti käynnistäessäsi yritystoimintaasi.

Starttiraha

Kehitä taitojasi Yrittäjien koulutuksissa

Maksuton jäsenille

Aiheeseen liittyvät uutiset