Jäsenille

Rahoitus

Miten ja mistä voin hakea yritykselleni rahoitusta? Mistä löytäisin bisnesenkelin? Vaihtoehtoja on useita. Kun haet rahoitusta, tee pohjatyöt hyvin! Lue tästä perustiedot rahoituksen hakemisesta.

Yrittäjä tarvitsee rahaa heti yrityksen käynnistysvaiheessa, mutta myös käyttöpääomaksi toiminnan aikana ja mahdollisiin myöhempiin investointeihin tai toiminnan kehittämiseen.

Voit rahoittaa yrityksesi toimintaa sekä omalla että vieraalla pääomalla. Yrityksesi oman ja vieraan pääoman väliseen sopivaan suhteeseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä tilanteet vaihtelevat eri yrityksissä ja toimialoilla.

Yrityksesi oma rahoitus eli oma pääoma tarkoittaa yritykseen sijoittamaasi pääomaa, johon voi rahan lisäksi kuulua esimerkiksi kiinteistö tai kalusto. Yrityksesi tuottamat tulot kartuttavat pääomaa.

Yrityksen kasvu edellyttää lähes aina myös ulkopuolista rahoitusta eli vierasta pääomaa.

Ulkopuolista rahoitusta ovat muun muassa pankkilainat sekä rahoitus- ja vakuutusyhtiöiden ja Finnveran lainat. Lainojen lisäksi rahoitusta voit hakea joukkorahoittajilta ja pääomasijoittajilta. Ulkopuolisen rahoituksen saaminen edellyttää, että olet sijoittanut omaa pääomaa yritykseesi. Voit rahoittaa yrityksesi toimintaa myös hakemalla avustuksia ja tukia. Ensin pitää kuitenkin tehdä suunnitelma rahoituksen hakemiseksi.

Hyödynnä jäsenedut

Rahoituksen hakeminen alkaa hyvästä suunnittelusta

Ensimmäinen askel rahoituksen hakemisessa on perusteellinen liiketoimintasuunnitelma. Mitä konkreettisemmalla tasolla suunnitelma on, sitä parempi. Etenkin aloittavan yrittäjän on selvitettävä, keitä ovat tulevan yrityksen asiakkaat ja miten heidät tavoittaa. Suunnitelmassa on hyvä kertoa myös omasta taustasta, koulutuksesta ja kokemuksesta.

Ulkopuolista rahoitusta hakiessasi tarvitset liiketoimintasuunnitelman lisäksi rahoituslaskelman (rahoitussuunnitelman) ja kannattavuuslaskelman.

Rahoituslaskelma auttaa sinua katsomaan pitemmälle yrityksesi tulevaisuuteen. Sen avulla sinun on helpompi varautua tulevaisuudessa tehtäviin päätöksiin ja hankintoihin. Ulkopuoliset rahoittajat saavat laskelmasta tärkeää tietoa rahoituspäätöksensä tueksi.

Kannattavuuslaskelman avulla näet konkreettisesti, kuinka paljon yrityksesi tulee myydä, millä hinnalla ja minä aikana, jotta toiminta on kannattavaa. Ennakolta tehtyä kannattavuuslaskelmaa kutsutaan myös budjetiksi eli tulo- ja menoarvioksi.

Mistä voin etsiä ulkopuolista rahoitusta?

Ulkopuolisen rahoituksen laaja kirjo ulottuu pankkilainoista aina pörssilistautumiseen ja julkisiin tukiin asti. Sinulla on valittavanasi useita eri rahoituslähteitä:

Vain jäsenille

Jäsenenä saat enemmän sisältöä

Kirjaudu sisään

Kirjaudu sisään ja ota käyttöösi Yrittäjien jäsensisällöt.

Etkö ole vielä jäsen?

Yrittäjien jäsenenä saat enemmän sisältöä käyttöösi rahanarvoisten jäsenetujen ja työkalujen lisäksi. Liity jäseneksi jo tänään!