Yrityksen ostaminen

Yrityksen ostaminen on yksi hyvä vaihtoehto, jos haluat ryhtyä yrittäjäksi. Ostamalla jo toiminnassa olevan yrityksen saat monta asiaa valmiina, eikä sinun tarvitse huolehtia esimerkiksi kaikista perustamisvaiheista.

Yrityksen ostaminen on monella tavalla kätevä tapa ryhtyä yrittäjäksi, sillä valmiin yrityksen mukana tulee usein esimerkiksi sopivia tuotantolaitteitta, tunnettuutta ja asiakaskuntaa. Yritysostot ovat hyödyllisiä myös kansantalouden ja työllisyyden kannalta. Kun esimerkiksi ikääntyvä yrittäjä luopuu liiketoiminnastaan, jatkava uusi yrittäjä voi turvata työpaikat sekä osaamisen ja asiakassuhteiden säilymisen.

Vuoden 2021 Pk-yritysbarometrin mukaan noin 85 000 yritystä on vaihtamassa omistajaa Suomessa seuraavan viiden vuoden kuluessa. Noin joka kolmannessa Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä on suunnitteilla omistajanvaihdos lähivuosina.

Saat tietoa yrityksen ostamisesta oman alueesi kehitysyhtiöltä ja uusyrityskeskuksesta. Rahoituksen suhteen saat tietoa esimerkiksi Finnverasta, pankeilta tai lukuisista kauppapaikoista ja palveluista.

Tutustu koulutustarjontaan

Maksuton
Maksuton jäsenille

Miten löydän myytävän yrityksen?

Jos harkitset yrityksen ostamista, sinun kannattaa olla yhteydessä omalla paikkakunnallasi tai sen lähellä toimivaan Suomen Yrittäjien aluejärjestöön. Aluejärjestöissä toimii omistajanvaihdoskoordinaattoreita, jotka osaavat vinkata myytävänä olevista yrityksistä.

Myytävänä olevia yrityksiä löydät myös eri palveluista. Yksi näistä on Yrityspörssi.fi. Muita kauppapaikkoja ovat esimerkiksi Yrityskaupat.net ja Firmakauppa.fi. Lisäksi verkosta löytyy hakukoneiden avulla useita muita kauppa- ja välityspaikkoja sekä maksuttomia ja maksullisia palveluja.

Miten löydän yritystään myyvän yrittäjän?

Voit tutkia edellä mainittuja kauppa- ja välityspaikkoja ja selvittää, tarvittaisiinko omalla paikkakunnallasi jollekin yritykselle jatkajaa. Sinun kannattaa kertoa avoimesti aikeistasi esimerkiksi tuttavapiirissäsi, sillä mahdollisuuksia saattaa aueta yllättävänkin läheltä. Esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekemän tutkimuksen mukaan 60 prosentissa yrityskaupoista ostaja ja myyjä tuntevat toisensa ennakolta, ja peräti 80 prosentissa tapauksisista he toimivat samalla tai naapuripaikkakunnalla. Voit myös itse olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavaan yritykseen, jossa omistajanvaihdos saattaa olla ajankohtainen asia.

Miten tiedän, mikä on oikea hinta yrityksestä?

Se on hinta, jolla myyjä on valmis luopumaan, jonka ostaja on valmis maksamaan ja rahoittaja valmis rahoittamaan. Hyvin moni asia vaikuttaa ostettavan yrityksen hintaan. On syytä kiinnittää erityistä huomiota, että lopullinen hinta voi poiketa yrityksen verotuksellisesta käyvästä arvosta, millä on usein veroseuraamuksia. Löydät hakukoneiden avulla verkosta arviointia helpottavia laskureita ja konsultointia tarjoavia palveluja.

Mitä yrityskaupan kauppatavat tarkoittavat?

Karkeasti ottaen on kaksi tapaa tehdä yrityskauppa:

  1. myymällä liiketoiminta,
  2. myymällä osakkeet tai yhtiöosuudet.

Valittu tapa voi vaikuttaa siihen, kuka on myyjänä, millaiset vastuut siirtyvät ostajalle ja millaisia veroseuraamuksia kaupalla on.

Miten arvo määritetään?

Ostettavan yrityksen arvon määrittäminen on aina tapauskohtaista, ja siihen vaikuttavat hyvin monet tekijät. Yrityksen arvo on aina ostajakohtainen, koska ostaja tekee yrityksen tulevaisuuden ja sen arvon. Verotuksessa yrityksen käypä arvo määritetään substanssi- ja tuottoarvomenetelmien avulla. Yrityksen arvon määrittämisessä on järkevää tukeutua ammattilaisen apuun, mutta on hyvä, jos perehdyt itsekin asiaan kunnolla.

Arvon määritys

Jäsenille

Miten rahoitan yrityskaupan?

Vain harva yrityskauppa syntyy niin, että ostaja maksaa koko kauppasumman omista varoistaan. Lähes aina yritysostoon tarvitaan lainarahaa. Sinun kannattaa kysyä rahoitusmahdollisuuksia pankeista ja Finnverasta. Muista pyytää rahoitustarjouksia useammasta kuin yhdestä pankista.

Rahoitus

Miten sukupolvenvaihdos tapahtuu?

Sukupolvenvaihdos on omistajanvaihdoksen alalaji ja toteutustapa ja siten vaihtoehto ryhtyä yrittäjäksi. Kun yritykselle löytyy jatkaja lähipiiristä, voittajia on usein monta: sukupolvenvaihdos on hyödyksi niin luopujalle, aloittajalle kuin itse yrityksellekin. Paras lopputulos syntyy hyvällä suunnittelulla ja avoimella puhumisella.

Verotus yrityskaupoissa, omistajanvaihdoksissa ja sukupolvenvaihdoksissa

Verot myyntivoitosta maksaa se, jonka omaisuus on myyty. Toiminimen kauppa on aina liiketoimintakauppa, jolloin myyjänä on yrittäjä itse. Muissa yritysmuodoissa myyjänä voi olla joko yhtiö tai yrittäjä itse riippuen kauppatavasta ja omistajarakenteesta. Tällöin myös veroseuraamukset voivat kohdistua joko yhtiölle tai yrittäjälle itselleen.

Ostajan tulee miettiä, onko tarkoituksenmukaisempaa ostaa yrityksen liiketoiminta vai yhtiön osakkeet tai yhtiöosuudet. Valittu tapa on merkityksellinen kaupassa siirtyvien vastuiden ja veroseuraamusten kannalta, eikä siten ole aina yhdentekevää kumpi toteutustavoista valitaan.

Millaista asiantuntija-apua on tarjolla?

Kaikkeen oman yritystoiminnan aloittamiseen liittyvää tietoa löydät maksutta tietoa esimerkiksi yrityksen perustamista käsittelevästä oppaastamme, Suomen Uusyrityskeskusten sivuilta, valtion erityisrahoitusyhtiöstä Finnverasta ja Suomi.fi-sivustolta

Omin päin tehdyt yrityskaupat ovat riski, ja siksi sinun kannattaa vakavasti harkita alan asiantuntijoiden avun hyödyntämistä. Ammattilaisen käyttäminen varmistaa yrityskaupan onnistumisen ilman jälkipyykkejä ja on kaikkien osapuolten – ostajan, myyjän ja rahoittajan – eduksi.

Yrityskauppaa suunnittelevan on kuitenkin hyvä varmistaa, että käytettävällä asiantuntijalla on kokemusta nimenomaan omistajavaihdoksista ja resursseja viedä yrityskauppa onnistuneesti läpi. Perheen sisällä tehtäviin sukupolvenvaihdoksiin tarvitaan usein erilaista osaamista kuin myytäessä yritystä ulkopuoliselle. On hyvä tarkistaa, kumpaa erikoisalaa asiantuntija enemmän edustaa.

Yrityskauppa – mistä apua?

Yrittäjän uralle aikovalle tai uutta yritystä perustavalle on tarjolla lukuisia joko maksuttomia tai maksullisia palveluja. Saat maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa esimerkiksi Uusyrityskeskuksesta ja sen paikalliskeskuksista.

Yrityskauppa – mistä apua?

Yrityskaupan muistilista

Suunnittelemassa yrityskauppaa? Tässä muistilista asioiden hoitamiseksi!

Yrityskaupan muistilista

Oman alueen omistajavaihdoksen asiantuntijaan saat yhteyden aluejärjestön kautta

Yrittäjien toimialajärjestöillä on yhteydet omistajanvaihdoksen asiantuntijoihin.

Yrittäjien jäsenet voivat hyödyntää neuvontapalvelua myös omistajanvaihdosasioissa

Ikoni kahdesta henkilöstä

Neuvontapalvelu

Jäsenpalveluna maksuton lakineuvonta ja asiantuntija-apu
Arkisin klo 8–18
Mies käärii hihat

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lue kaikki yrityksen perustamisesta! Oppaasta saat myös neuvoja, miten vältät pahimmat karikot.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi