Mitä yrittäjyys on?

Askarruttaako sinua, mitä on yrittäjyys ja mitä yrittäjyys vaatii? Kiinnostaako yrittäjäksi ryhtyminen? Onko sinulla oma bisnesidea, jota palat halusta päästä kokeilemaan? Onko sinulla tuote tai palvelu, jota haluat myydä muille? Houkuttelevatko yrittäjyys ja yrittäjän vapaus?

Jos päädyt vastaamaan kyllä, olet jo ottanut askeleen kohti yrityksen perustamista. Yrittäjänä pääset toteuttamaan omaa visiotasi, kun saat tehdä töitä omaan piikkiisi. Saat päättää omasta tekemisestäsi ja koko yrityksesi toiminnan laajuudesta ja suunnasta.

Yrittäjyys on tapa tehdä työtä ja ansaita elantonsa. Yrityksesi avulla työllistät itsesi ja ehkä myös muita työntekijöitä.

Yrittäjänä sinulla on enemmän sekä vapautta että vastuuta kuin silloin, jos teet töitä toiselle. Sosiaaliturvasi rakentuu toisella tavalla kuin palkkatyössä, ja olet itse vastuussa esimerkiksi yrittäjäeläkkeen maksamisesta.

Kun kysytään mitä on yrittäjyys, moni vastaa, että yrittäjyys on elämäntapa. Ainakin se on aivan omanlaisensa tapa tehdä töitä ja toteuttaa omia ideoitaan –olla oman elämänsä ohjaksissa.

Mitä yrittäjyys vaatii?

Yrittäjällä on oltava toimiva liikeidea. Jotta menestyisit yrittäjänä, sinun on tuotettava jotain sellaista, jota muut haluavat ja tarvitsevat – tuotetta tai palvelua.

Kysymykseen, mitä yrittäjäksi ryhtyminen vaatii, voi vastata lyhyesti ja ytimekkäästi: yrittäjäksi ryhtyminen vaatii sitoutumista. Yrittäjänä oleminen on kokonaisvaltaista. Et pysty irtautumaan töistäsi yhtä helposti kuin ehkä palkkatyöstä. Olet yrittäjä aina, olipa sinulla työaika tai ei.

Tarvitset myös rohkeutta ja sinnikkyyttä. Menestys tulee harvoin helposti: pikavoittoja ei kannata tavoitella. Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii paineensietokykyä. Sinun tulee kestää paineita ja sietää epävarmuutta, sillä yrityksen toiminnassa tulee yleensä väistämättä sekä hyviä että vaikeampia vaiheita.

Yrityksesi tärkein pääoma olet sinä, sillä yrityksesi toiminta on sinun bisnesideasi varassa. Kun lähdet kehittämään toimintaa, joudut testaamaan ideaasi monta kertaa. Kantaako se? Onko tuotteellesi tai palvelullesi kysyntää? Kestätkö ajoittaisen epävarmuuden ja stressin siitä, miten yrityksesi pärjää?

Olet myös itse oma työnantajasi: maksat itsellesi palkkaa ja kannat muutenkin vastuun koko yrityksesi taloudesta. Pankkitilille ei enää napsahda palkka automaattisesti, vaan sinä tuotat kaiken sen taloudellisen menestyksen, jota yrityksesi voi saavuttaa.

Jos palkkaat työntekijöitä, olet vastuussa myös heidän työpaikoistaan. Ponnistelette yhdessä yhteisen päämäärän eteen.

Yrittäjyys vaatii intoa ja paloa, mutta antaa myös ainutlaatuisia onnistumisen kokemuksia, kun liikeidea lähtee lentoon ja kasvaa. Sitä kohti!

Yrittäjyys vai palkkatyö?

Yrittäjyys eroaa palkkatyöstä monin eri tavoin, ja molemmissa on etunsa ja haittansa. Yrittäjän vapauden kääntöpuolena on laajempi vastuu omasta selviämisestä. Kannattaakin puntaroida tarkasti, kumpi sopii sinulle paremmin.

Yrittäjä vs. palkansaaja?

Yrittäjyyden eri muodot

Millainen ansaintamuoto sopii sinulle parhaiten? Oletko ryhtymässä päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi? Vai olisiko keikkatyö tai kevytyrittäjyys sinulle parempi ratkaisu? Sopiiko yrittäjyys elämäntilanteeseesi? Lue lisää!

Yrittäjyys eri elämäntilanteissa

Kevytyrittäjyys

Kiinnostaako kevytyrittäjyys? Se voi sopia sinulle, jos haluat myydä osaamistasi palveluina ja siten kokeilla yrittäjyyttä pienimuotoisesti.

Kevytyrittäjyys

Tiesitkö, että jäsenenä saat kattavan paketin arkea helpottavia työkaluja, kuten asiakirjamallit ja tietopankin käyttöösi?

Liity jäseneksi

Yrittäjyys perustuu osaamiseen

Yrittäjän oma osaaminen on yksi yrityksen tärkeimmistä voimavaroista ja sitä tarvitaan yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa.

Osaamisesta on pidettävä koko ajan huolta ja varmistettava, että se on ajan tasalla. Teknologia ja markkinat muuttuvat nopeasti ja toimialaosaamisen lisäksi yrittäjä tarvitsee muun muassa uuden teknologian, johtamisen tai markkinoinnin osaamista. Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet kouluttaa itseään ja täydentää osaamistaan.

Lataa Yrittäjän osaaminen -opas

Oppaassa kerromme, mitä yrittäjä voi tehdä varmistaakseen oman kehittymisensä.

Aiheeseen liittyvät uutiset