Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mitä yrittäjyys on?

Askarruttaako sinua, mitä on yrittäjyys ja mitä yrittäjyys vaatii? Kiinnostaako yrittäjäksi ryhtyminen? Onko sinulla oma bisnesidea, jota palat halusta päästä kokeilemaan? Onko sinulla tuote tai palvelu, jota haluat myydä muille? Houkuttelevatko yrittäjyys ja yrittäjän vapaus?

Jos päädyt vastaamaan kyllä, olet jo ottanut askeleen kohti yrityksen perustamista. Yrittäjänä pääset toteuttamaan omaa visiotasi, kun saat tehdä töitä omaan piikkiisi. Saat päättää omasta tekemisestäsi ja koko yrityksesi toiminnan laajuudesta ja suunnasta.

Yrittäjyys on tapa tehdä työtä ja ansaita elantonsa. Yrityksesi avulla työllistät itsesi ja ehkä myös muita työntekijöitä.

Yrittäjänä sinulla on enemmän sekä vapautta että vastuuta kuin silloin, jos teet töitä toiselle. Sosiaaliturvasi rakentuu toisella tavalla kuin palkkatyössä, ja olet itse vastuussa esimerkiksi yrittäjäeläkkeen maksamisesta.

Kun kysytään mitä on yrittäjyys, moni vastaa, että yrittäjyys on elämäntapa. Ainakin se on aivan omanlaisensa tapa tehdä töitä ja toteuttaa omia ideoitaan –olla oman elämänsä ohjaksissa.

Siirry tästä alemmas sivulla kohtiin:

Mitä yrittäjyys vaatii?

Yrittäjällä on oltava toimiva liikeidea. Jotta menestyisit yrittäjänä, sinun on tuotettava jotain sellaista, jota muut haluavat ja tarvitsevat – tuotetta tai palvelua.

Kysymykseen, mitä yrittäjäksi ryhtyminen vaatii, voi vastata lyhyesti ja ytimekkäästi: yrittäjäksi ryhtyminen vaatii sitoutumista. Yrittäjänä oleminen on kokonaisvaltaista. Et pysty irtautumaan töistäsi yhtä helposti kuin ehkä palkkatyöstä. Olet yrittäjä aina, olipa sinulla työaika tai ei.

Tarvitset myös rohkeutta ja sinnikkyyttä. Menestys tulee harvoin helposti: pikavoittoja ei kannata tavoitella. Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii paineensietokykyä. Sinun tulee kestää paineita ja sietää epävarmuutta, sillä yrityksen toiminnassa tulee yleensä väistämättä sekä hyviä että vaikeampia vaiheita.

Yrityksesi tärkein pääoma olet sinä, sillä yrityksesi toiminta on sinun bisnesideasi varassa. Kun lähdet kehittämään toimintaa, joudut testaamaan ideaasi monta kertaa. Kantaako se? Onko tuotteellesi tai palvelullesi kysyntää? Kestätkö ajoittaisen epävarmuuden ja stressin siitä, miten yrityksesi pärjää?

Olet myös itse oma työnantajasi: maksat itsellesi palkkaa ja kannat muutenkin vastuun koko yrityksesi taloudesta. Pankkitilille ei enää napsahda palkka automaattisesti, vaan sinä tuotat kaiken sen taloudellisen menestyksen, jota yrityksesi voi saavuttaa.

Jos palkkaat työntekijöitä, olet vastuussa myös heidän työpaikoistaan. Ponnistelette yhdessä yhteisen päämäärän eteen.

Yrittäjyys vaatii intoa ja paloa, mutta antaa myös ainutlaatuisia onnistumisen kokemuksia, kun liikeidea lähtee lentoon ja kasvaa. Sitä kohti!

Yrittäjyyden eri muodot

Millainen ansaintamuoto sopii sinulle parhaiten? Oletko ryhtymässä päätoimiseksi vai sivutoimiseksi yrittäjäksi? Vai olisiko keikkatyö tai kevytyrittäjyys sinulle parempi ratkaisu? Sopiiko yrittäjyys elämäntilanteeseesi? Lue lisää!

Yrittäjyys eri elämäntilanteissa

Tiesitkö, että jäsenenä saat kattavan paketin arkea helpottavia työkaluja, kuten asiakirjamallit ja tietopankin käyttöösi?

Liity jäseneksi

Yrittäjyys perustuu osaamiseen

Yrittäjän oma osaaminen on yksi yrityksen tärkeimmistä voimavaroista ja sitä tarvitaan yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa.

Osaamisesta on pidettävä koko ajan huolta ja varmistettava, että se on ajan tasalla. Teknologia ja markkinat muuttuvat nopeasti ja toimialaosaamisen lisäksi yrittäjä tarvitsee muun muassa uuden teknologian, johtamisen tai markkinoinnin osaamista. Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet kouluttaa itseään ja täydentää osaamistaan.

Lataa Yrittäjän osaaminen -opas

Oppaassa kerromme, mitä yrittäjä voi tehdä varmistaakseen oman kehittymisensä.

1. Yrittäjän palkka, loma-ajan palkka ja ylityöt

Kun vaihdat palkansaajasta yrittäjäksi, moni asia muuttuu. Vastaat itse esimerkiksi oman palkkasi määrästä ja eläkemaksujenhoitamisesta. Yrittäjyys eroaa palkkatyöstä monin eri tavoin, ja molemmissa on etunsa ja haittansa. Yrittäjän vapauden kääntöpuolena on laajempi vastuu omasta selviämisestä. Kannattaakin puntaroida tarkasti, kumpi sopii sinulle paremmin. Tässä muutoksista tärkeimmät.

Palkansaajana saat säännöllisesti tilillesi nettopalkan, josta on vähennetty verot ja muut pakolliset maksut. Yrittäjänä maksat itsellesi palkkaa sen verran kuin itse päätät ja yrityksesi taloudellinen tilanne antaa myöten. Lisäksi yrityksesi voi maksaa kulukorvauksia ja osinkoja omistajilleen.

Kun yrittäjänä maksat itsellesi –ja mahdollisille työntekijöillesi –palkkaa, sinun tulee huolehtia työnantajan velvollisuuksista. Sekä yrittäjän itsensä että työntekijöiden bruttopalkasta pidätetään:

  • ansiotulovero verokortin osoittaman prosentin mukaan
  • työnantajan sairausvakuutusmaksu Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, maksat myös
  • työntekijöiden tapaturmavakuutusmaksun
  • työeläkemaksun (TyEl) (tästä työntekijän osuus pidätetään hänen palkastaan)
  • työttömyysvakuutusmaksun (työntekijän osuus pidätetään hänen palkastaan)

Työnantajan vastuisiin kuuluu myös ilmoittaa maksetut palkat ja työnantajamaksut tulorekisteriin viiden päivän sisällä palkanmaksupäivästä.

Jos olet toiminimiyrittäjä, et maksa itsellesi palkkaa vaan teet yrityksesi tililtä yksityisnostoja eli -ottoja. Toiminimen verotus on osa henkilökohtaista verotustasi. Maksat yrityksesi tuloksesta ennakkoveroa, joka on määrätty arvioimasi tuloksen perusteella.

Jos et itse ole taitava kirjanpidossa, kannattaa hankkia osaava tilitoimisto tai kirjanpitäjä, joka voi kirjanpidon lisäksi laskea puolestasi palkat ja pakolliset maksut.

Yrittäjä, älä jää ongelmasi kanssa yksin! Neuvontapalvelumme auttaa jäseniä maksutta esim. laki- ja veroasioissa!

Liity jäseneksi

Loma-ajan palkka

Palkansaajana olet nauttinut palkkaa myös loma-ajalla. Yrittäjänä sinun täytyy itse huolehtia, että pystyt maksamaan itsellesi palkkaa myös loman aikana. Loma-ajat on hyvä suunnitella sekä kalenterin että taloudellisen maksukyvyn kannalta: myös yrittäjä tarvitsee lomaa!

Ylityöt

Palkansaajana olet lain mukaan saanut korvauksen ylitöistä, mutta yrittäjänä sinun kannattaa ajatella työtä ja palkkaa kokonaisuutena. Yritä silti pitää työajat kohtuullisina, ettet polta itseäsi loppuun. Yrittäjänä voit toisaalta itse määrätä työaikasi ja tilanteen salliessa pitää vapaata myös perinteisen työpäivän aikana – se on yrittäjän työn hyviä puolia.

2. Yrittäjän eläkevakuutus

Palkansaajan työeläkemaksuista huolehtii työnantaja; ne menevät suoraan palkasta työeläkeyhtiön kassaan. Yrittäjänä sinun tulee itse huolehtia eläketurvastasi ja ottaa yrittäjän eläkevakuutus (YEL), mikäli täytät pakollisen vakuuttamisen edellytykset.

YEL-vakuutus turvaa toimeentulosi vanhuuden ja työkyvyttömyydenvaralta. Se määrää myös perheesi perhe-eläkkeen suuruuden. Kannattaa huomata, että myös Kelan maksamat päivärahat määräytyvät YEL-maksujen mukaan: kyse ei siis ole vain eläkkeestä vaan myös mahdollisen sairaus-ja vanhempainpäivärahan suuruudesta.

Eläkevakuutus on lakisääteinen eli pakollinen, jos

  • olet 18–67-vuotias
  • toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta
  • Yrittäjätoimintaan käyttämäsi työpanoksen arvo eli ns. YEL-työtulosi on vähintään 8 575,45 euroa (vuonna 2023) ja asut Suomessa.

Sinun tulee itse solmia YEL-vakuutussopimus eläkeyhtiön kanssa. Yrittäjien eläkevakuutuksia hoitavat työeläkevakuutusyhtiöt Elo, Ilmarinen, Varma ja Veritas.

YEL-maksu määräytyy työtulosi perusteella. Maksun suuruuteen vaikuttavat ikäsi, mahdollinen aloittavan yrittäjän alennus sekä maksujesi eräkuukausien määrä.

YEL-maksut voi vähentää vakuutusmaksun maksajan verotuksessa tai tämän puolison verotuksessa. Maksun voi maksaa myös yrityksesi.

3. Yrittäjän muut vakuutukset

Yrittäjänä huolehdit itse kaikista vakuutuksistasi. Osa niistä on pakollisia, osa vapaaehtoisia.

Yrittäjän eläkevakuutuksen lisäksi pakollisia vakuutuksia on monilla toimialoilla:

  • Potilasvakuutus on pakollinen terveyden- ja sairaanhoitoalan yrittäjille, esimerkiksi hierojille ja fysioterapeuteille.
  • Jos toimialaan liittyy riski ympäristövahinkoihin, pakollisiin vakuutuksiin kuuluu myös ympäristövahinkovakuutus.
  • Myös liikennevakuutus on pakollinen, jos yrityksen käytössä on ajoneuvoja.
  • Jos palkkaat työntekijöitä, sinun pitää työnantajana huolehtia lakisääteisistä vakuutuksista työntekijöillesi. Esimerkiksi työeläke-, työtapaturma- ja ammattitautivakuutukset ovat pakollisia.

Yritystoimintasi ja työsi luonteesta riippuen saatat tarvita monenlaisia vakuutuksia, jotka turvaavat tarvittaessa yrityksen omaisuutta tai yritystoiminnan keskeytymistä. Ainakin vastuu-ja oikeusturvavakuutusten tarve on syytä pohtia. Myös esimerkiksi yrittäjän työtapaturmavakuutus voi olla syytä ottaa, varsinkin jos työskentelet alalla, jossa tapaturmien riski on suuri.

Nämä vakuutukset ovat vapaaehtoisia, mutta ne voivat olla hyvin tärkeä keino varautuariskeihin. Kun aloitat yritystoimintaa, saat tarjouksia useilta vahinkovakuuttajilta. Kannattaa pohtia oman toiminnan riskit tarkoin, pyytää tarjoukset ja vertailla niitä.

4. Yrittäjän sosiaaliturva sairauden ja työkyvyttömyyden varalta

Palkansaajana saat palkkaa tai Kelan sairauspäivärahaa sellaisiltakin päiviltä, jolloin olet sairaana etkä kykene tekemään töitä. Myös yrittäjänä saat Kelalta 9 arkipäivän ajan YEL-päivärahaa, jonka suuruus määräytyy maksamasi YEL-maksun mukaan. Yhdeksän päivän jälkeensaattarvittaessa sairauspäivärahaa

Työkyvyttömyys tulee todistaa vähintään terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan todistuksella. Sairausloman omavastuuaika on YEL-vakuutetulle 1 arkipäivä.

5. Yrittäjän työttömyysturva

Myös yrittäjänä voit saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos kuulut Yrittäjän Työttömyyskassaan. Työttömyyden alkaessa jäsenyyden on tullut kestää vähintään 15 kuukautta. Työttömyyskorvauksen maksamisen ehto on, että yritystoimintasi on kokonaan loppunut tai oma työllistymisesi yrityksessä on päättynyt. Päivärahaa ei makseta päätoimisen yritystoiminnan aikana. Päivärahaa saadaksesi sinun on ilmoittauduttava työttömäksi TE-toimistoon, jossa tutkitaan yritystoimintasi päättyminen.

Jos et kuulu työttömyyskassaan, voit silti saada Kelan maksamaa peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Sivutoimisen yrittäjäntyöttömyys on tulkinnanvaraisempaa: jos haet työttömyysturvaa, sinun pitää antaa asiasta selvitys TE-toimistolle. Viranomainen tutkii, onko yritystoimintasi este kokoaikatyön vastaanottamiselle. Pienimuotoisen tai lyhytkestoisen yrittäjyyden aikana voidaan maksaa myös soviteltua päivärahaa.

Voit myös perustaa yrityksen työttömänä ollessasi ja saada aluksi työttömyysetuutta. Lue tarkemmin työttöminä yrittäjiksi ryhtyvien päivärahan ehdoista TE-keskusten sivuilta.

6. Työvälineet

Yrittäjänä hankit itse kaikki työvälineesi. Ne ovat osa kuluja, jotka pitää ottaa huomioon tuloslaskelmassa. Osa kuluista on mahdollista vähentää verotuksessa.

7. Yrittäjän työterveys

Yrittäjän on tärkeää huolehtia terveydestään, ja myös yksinyrittäjän voi olla kannattavaa tehdä työterveyssopimus. Työterveyshuoltopalveluita tarjoavat sekä terveyskeskukset että yksityiset lääkäriasemat. Kela korvaa osan työterveyssopimuksen tehneen yrittäjän kuluista. Sen lisäksi kohtuulliset työterveyshuollon kulut voi vähentää yrityksen verotuksessa. Jos olet palkannut yritykseesi työntekijöitä, sinun on järjestettävä vähintään ennaltaehkäisevä työterveyshuolto työsopimussuhteiselle työntekijälle. Halutessasi voit myös tarjota työntekijöillesi tätä laajempia työterveyspalveluita.

Yrittäjäksi –miksipä ei? Yrittäjäksi voi ryhtyä milloin vain, jos on yritysidea, halua ja rohkeutta. Millainen yrittäjyyden muoto sopii parhaiten sinun elämäntilanteeseesi?

Yrittäjyydellä on monet kasvot: joku toimii tyytyväisenä yksinyrittäjänä koko työuransa, toinen taas heti alusta asti kasvuhakuisena startup-yrittäjänä. Kolmas voi olla osa-aikaisesti eläkkeellä ja samalla yrittäjä. Neljäs perustaa sivubisneksen vanhempainvapaalla ja viides toimii sarjayrittäjänä, joka perustaa, ostaa ja myy yrityksiä.

Mahdollisuuksia on valtavasti! Tässä muutamia näkökulmia, joista voi olla apua pohdinnoillesi.

Päätoiminen, sivutoiminen ja kevytyrittäjyys

Päätoiminen yrittäjä

Olet päätoiminen yrittäjä, jos työ yrityksesi hyväksi vie niin suuren osan työajastasi, ettet voisi ottaa vastaan kokoaikatyötätoisen palveluksessa. Oma työpanoksesi on yrityksesi tärkeä resurssi, ja käytät aikaasi ja voimiasi yrityksesi hyväksi. Yrittäjänä maksat itsellesi korvausta tehdystä työstä (yritysmuodosta riippuen se on joko palkkaa, osinkotuloja tai yksityisottoja), tietysti yrityksesi taloustilanteen sallimissa rajoissa.

Päätoimiseen yrittäjyyteen sopii moni yritysmuoto. Se kannattaa valita huolella. Sopiiko sinulle parhaiten esimerkiksi toiminimiyrittäjyys vai osakeyhtiö? Ne ovat kaksi yleisintä yritysmuotoa Suomessa.

Sivutoiminen yrittäjä

Sivutoiminen yrittäjä käyttää pääosan työajastaan johonkin muuhun kuin yritystoimintaan, esimerkiksi opiskeluun. Sivutoimiseen yrittäjyyteen voi sopia esimerkiksi ammatinharjoittaminen joko niin, että rekisteröit oman toiminimen tai hyödynnät laskutuspalvelua. Tällainen toimintatapa on kevyt pyörittää ja kulut sivutoimisesta toiminnasta ovat pienet. Toisaalta kaikki muutkin yritysmuodot ovat mahdollisia.

Sivutuloja voi ansaita myös freelancerina. On tärkeää huomata, että myös freelancer tulkitaan usein yrittäjäksi, koska hänellä on useita asiakkaita ja hän laskuttaa palveluistaan. Joskus freelancer voidaan tulkita myös palkkaa saavaksi työntekijäksi, jos hän työskentelee työsopimuksella. Rajanveto saattaa joskus olla hankalaa, ja esimerkiksi verottajan tai TE-viranomaisen tulkinta kannattaa tarkistaa tapauskohtaisesti, ettei ajaudu hankaluuksiin esimerkiksi työttömyysturvan osalta.

Työsi luonteesta ja elämäntilanteestasi sekä omista tarpeistasi riippuu, mikä muoto on sinulle sopivin. Joillakin aloilla keikka- tai freelance-työ on olennainen työllistymisen tapa. Niitä voi tehdä joko päätyönä tai sivuhommina.

Yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuudella on merkitystä tilanteessa, jossa haet työttömyysturvaa: päätoimisena yrittäjänä sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, mutta sivutoimisena yrittäjänä voi olla.

Yrittäjyys ja elämäntilanne

Yrittäjäksi voi ryhtyä monissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Vapaus yrittää kuuluu kaikille! Tässä vinkkejä sinulle, joka pohdit, sopiiko yrittäjyys elämäntilanteeseesi. Etenkin sivutoimisena yrittäjänä voit joutua pohtimaan yrittäjyyden yhteensovittamista muihin ansiotuloihin tai tukiin.

Voit ryhtyä yrittäjäksi, vaikka et vielä olisi täysi-ikäinen: toiminimiyrityksen voi perustaa alaikäisenäkin. Alle 18-vuotias tosin tarvitsee huoltajaltaan suostumuksen ja allekirjoituksen yrityksen perustamisilmoitukseen, joka toimitetaan kaupparekisteriin.

Alaikäinen voi tietyin edellytyksin olla osakkaana myös osakeyhtiössä. Hän voi merkitä osakkeita ja allekirjoittaa perustamissopimuksen maksamalla merkintähinnan omilla työansioillaan. Myös lahjaksi saatujen osakkeiden nojalla voi olla tietyin edellytyksin osakas.

Lue lisää alaikäisen oikeuksista osakeyhtiössä patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta

Jos olet 13–28-vuotias, voit perustaa myös 4H-yrityksen vaikka kesäksi. Tällöin liityt mukaan 4H-järjestöön ja saat sieltä monenlaista tukea ja apua sivutoimiseen yrittäjyyteen.

Jos olet täysi-ikäinen opiskelija, voit olla sivutoiminen yrittäjä opintojesi ohella. Yritysmuodon voit valita vapaasti. Toiminnan laajuudesta ja yhtiökumppaneiden määrästä riippuu, mikä yritysmuoto sopii sinulle parhaiten. Esimerkiksi kevytyrittäjyys tai toiminimiyrittäjyys voi olla sopiva yhtiömuoto toimintatapa yrittäjälle, jolla liikevaihto on aluksi pientä.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Lue lisää nuorten yrittäjyydestä

Jos jo alun perin on selvää, että toiminta laajentuu ja vaatii esimerkiksi ulkopuolista rahoitusta, voi olla parasta perustaa osakeyhtiö. Jos olet perustamassa yritystä esimerkiksi opiskelijakavereidesi kanssa, vaihtoehtoina ovat osakeyhtiön lisäksi myös avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö.

Lue lisää yhtiömuodoista

Tulosi vaikuttavat opintotukeesi, olitpa sitten yrittäjä tai palkkatöissä. Jos tulosi ylittävät opintotukeen vaikuttavan vuositulon rajat, joudut maksamaan saamaasi opintotukea takaisin.

Yrittäjän YEL-työtulo otetaan huomioon asumistukea myönnettäessä. Kelan sivuilta saat lisää tietoa tulojen vaikutuksesta opintotukeesi.

 

Vanhempainpäiväraha määräytyy vuositulon mukaan. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Yrittäjän vuositulossa huomioidaan edellämainitun tarkastelujakson YEL-työtulo. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.

Jos olet sivutoiminen yrittäjä ja olet samaan aikaan työsuhteessa, vuositulossa otetaan huomioon sekä YEL-vakuutuksen työtulo että työsuhteen palkkatulo.

Lisää tietoa vanhempainpäivärahoista ja työskentelystä vanhempainvapaalla saat Kelasta

Vaikka olisit jo eläkeiässä, voit jatkaa työntekoa omien aikataulujesi, voimiesi ja tarpeidesi mukaan. Pitkän työuran jälkeen osaamistaan voi hyödyntää osa-aikaisena yrittäjänä.

Jos olet perustamassa yritystä, myös tässä elämänvaiheessa monet yritysmuodot ja yrittämisen tavat ovat mahdollisia. Vaihtoehtona ovat esimerkiksi kevytyrittäjyys tai toiminimiyrittäminen. Jos taas yritystoimintasi tarvitsee useamman kumppanin ja rahoitusta, osakeyhtiö voi olla paras vaihtoehto.

Ennen vanhuuseläkkeen alaikärajan saavuttamista maksat YEL-maksua kuten muutkin yrittäjät. Kun alat nostaa täyttä vanhuuseläkettä, YEL-maksuvelvollisuus loppuu. Vakuuttaminen on toki edelleen mahdollista. Yritystoimintaa ei kuitenkaan tarvitse lopettaa eläkkeen saamiseksi, eikä yritystoiminnasta saatavalla tulolla ole vaikutusta vanhuuseläkkeen määrään.

Jos jäät varhennetulle osittaiselle vanhuuseläkkeelle, voit toimia edelleen vapaasti yrittäjänä ilman tulorajoja. Varhennetulle osittaiselle vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 61-vuotiaana. Vuonna 1964 syntyneillä osittaisen vanhuuseläkkeen ikäraja nousee 62 vuoteen. Tätä nuoremmilla on mahdollisuus ottaa osittainen vanhuuseläke aikaisintaan kolme vuotta ennen omaa alinta vanhuuseläkeikää. Osittainen varhennettu vanhuuseläke pienentää vanhuuseläkettä pysyvästi.

Lue lisää yrittäjän eläkkeestä

Yritystä ei tarvitse perustaa yksin. Menestyksen salaisuus on usein loistava tiimi, joka yhdistää voimansa ja osaamisensa yhteisen päämäärän hyväksi.

Yhtiökumppanit voivat löytyä saman alan osaajista tai sitten aivan eri aloilta. On tärkeää miettiä tarkasti, kenen kanssa perustaa yrityksen: jaatteko samat päämäärät ja arvot? Sujuuko yhteistyö? Täydennättekö toisianne sopivasti niin luonteiden kuin osaamisen osalta?

Kun sovitte yrityksen perustamisesta, kannattaa tehdä jo alussa tarkat sopimukset, olipa yritysmuoto mikä tahansa: osakeyhtiö tai henkilöyhtiö (avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö).

Lue lisää avoimesta yhtiöstä

Lue lisää kommandiittiyhtiöstä

Samanhenkisten tekijöiden kanssa voi perustaa myös osuuskunnan tai liittyä jonkun toisen jo perustamaan. Osuuskunnan kautta voit myydä omaa tuotettasi tai palveluasi. Tämä yritysmuoto on vanha, mutta edelleen käypä tapa harjoittaa yritystoimintaa.

Osuuskunta perustetaan, jotta jäsenistö voisi omassa liiketoiminnassaan käyttää hyödyksi koko osuuskunnan tarjoamia palveluita, esimerkiksi hoitaa laskutuksen osuuskunnan kautta. Tyypillisiä osuuskuntia ovat esimerkiksi käsityöläisammattien harjoittajien perustamat yhteenliittymät.

Lue lisää osuuskunnasta

Yhtiömuodoissa on mistä valita, joten yrittäjyys ei kaadu ainakaan vaihtoehtojen puutteeseen. Jos haluat kokeilla yksinyrittämistä helpoimman kaavan mukaan, voit harkita kevytyrittäjyyttä tai toiminimiyrittäjyyttä.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa, että myyt omaa osaamistasi kuten yrittäjä, mutta laskutuspalvelu hoitaa puolestasi muun muassa laskutuksen, kirjanpidon ja palkanmaksun. Kevytyrittäjyys tunnetaan myös nimellä laskutusyrittäjyys.

Kevytyrittäjänäkin olet yleensä yrittäjä, vaikka sinulla ei välttämättä ole omaa yrityksen yksilöivää Y-tunnusta. Yrittäjänä olet velvollinen maksamaan yrittäjän eläkemaksua (YEL), jos vuosittaisen työpanoksesi arvo ylittää säädetyn alarajan (8575,45 euroa vuonna 2023). Työ- ja sosiaalivakuutuksen silmissä olet pääsääntöisesti yrittäjä. Toisaalta verotuksessa voit olla palkansaaja etkä voi tehdä vähennyksiä esimerkiksi arvonlisäveroista, koska et voi olla arvonlisävelvollisten rekisterissä.

Kevytyrittäjyys toimii usein matalan kynnyksen väylänä yrittäjyyteen. Voit vaikkapa kokeilla yritysideasi toimivuutta ja sen perusteella päättää, perustatko oman yrityksen.

Kevytyrittäjiä on arviolta useita kymmeniä tuhansia. Laskutuspalveluita tarjoavia yrityksiä on useita.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Yksityistä elinkeinonharjoittajaa tai ammatinharjoittajaa kutsutaan usein myös toiminimiyrittäjäksi. Toiminimiyrittäjyys on usein yksinyrittäjän valinta, sillä se on helppo perustaa ja kevyempi byrokratialtaan kuin vaikkapa osakeyhtiö. Yritystoiminta voi olla pää- tai sivutoimista.

Jos olet oman alasi osaaja ja haluat tehdä töitä oman yrityksesi laskuun, toiminimiyrittäjäksi on helppoa ryhtyä. Parhaiten tämä yritysmuoto sopii, jos aiot myydä omaa osaamistasi ja aiot työllistää vain itsesi.

Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Aina ei tarvitse aloittaa yritystoimintaa tyhjästä tai omasta ideasta. Voit ostaa valmiin, toimivan yrityksen tai ryhtyä yrittäjäksi tunnetun ketjun jäsenenä ja valmiin toimintaidean turvin. Tällaisia ketjuyrityksiä kutsutaan franchising-yrityksiksi. Niissä yksittäinen yrittäjä hoitaa yhtä yksikköä kuten liikettä ketjun toimintakonseptin mukaisesti.

Tyypillisiä franchising-yrittäjiä on monella liiketoiminnan alalla, esimerkiksi kahvila- ja ravintolatoiminnan sekä kiinteistömyynnin ketjuissa.

Lue lisää franchising-yrittäjyydestä

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on yhä kasvava yrittäjyyden muoto. Sen toinen nimi – laskutusyrittäjyys – kuvaa hyvin sen ominaisluonnetta: olennaisessa roolissa on laskutusyritys, joka laskuttaa yrittäjän asiakkaita tämän myymistä palveluista. Kumpikaan termeistä ei ole virallinen, vaan ne ovat markkinoinnissa ja arkikielessä käytettyjä nimityksiä.

Usein kevytyrittäjyys on alku yrittäjän uralle. Se on helppo keino kokeilla, miten siivet kantavat yrittäjänä tai kuinka myydä omaa osaamista pienimuotoisesti. Kevytyrittäjyydellä välttää esimerkiksi suuret aloituskustannukset.

Laskuttavia kevytyrittäjiä on Suomessa muutamia kymmeniä tuhansia.

Millaiseen toimintaan kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjyys sopii esimerkiksi palveluiden myyntiin, kun haluat hyödyntää omaa osaamistasi ja myydä palveluksiasi toisille. Tyypillisiä kevytyrittäjiä ovat esimerkiksi kulttuurialan ammattilaiset.

Kevytyrittäjyys ei sovi aloille, joiden toiminta on luvanvaraista, kuten esimerkiksi terveydenhuolto, sähköasennustyöt tai kiinteistönvälitys. Luvat tällaiseen toimintaan hankkii yrittäjä, eikä niitä voi ulkoistaa laskutusyritykselle.

Olenko kevytyrittäjänä työntekijä vai yrittäjä?

Joskus joutuu pohtimaan, mistä erottaa yrittäjänä ja työntekijänä tehdyn työn. Olennaista on esimerkiksi se, kenelle kuuluu työn johto ja valvonta: palkansaajan työtä valvoo työnantaja, kun taas yrittäjä toimittaa työn tilaajalle valmiin lopputuloksen. Työnantaja huolehtii pääsääntöisesti ja suurelta osin työntekijänsä sosiaaliturvasta, vastuista ja vakuutuksista sekä työvälineistä, kun taas yrittäjä huolehtii näistä itse.

Miten kevytyrittäjä eroaa muista yrittäjistä? Mitä yhteistä hänellä on muiden yrittäjien kanssa?

Kevytyrittäjä on yrittäjä, jolla ei välttämättä ole omaa yritystä eikä yrityksen yksilöivää Y-tunnusta. Hän laskuttaa palveluistaan toisen yrityksen eli laskutuspalveluita tarjoavan yrityksen kautta ja usein myös tämän Y-tunnuksella. Jotkut laskutuspalvelut kuitenkin hankkivat asiakkailleen myös Y-tunnuksen, jolloin kevytyrittäjä on käytännössä toiminimiyrittäjä. Ilman yritystunnustakin kevytyrittäjä toimii kuten yrittäjä eli myy omaan osaamistaan ja työtään palveluina ja laskuttaa niistä. Kevytyrittäjyys on vielä aika uusi termi, ja sen merkitystä tulkitaankin vähän eri tavoin eri tilanteissa.

Kuten muidenkin yrittäjien, kevytyrittäjän tulee maksaa itselleen yrittäjäeläkettä (YEL), jos työpanoksen arvoylittää vahvistetun rajan ja yritystoiminta jatkuu yli neljä kuukautta. Tähän ei vaikuta se, onko yrittäjällä Y-tunnus vai ei.

Jos kevytyrittäjänä työskentely katsotaan yrittäjyydeksi työoikeudellisesti on se sitä myös kaikessa sosiaali-turvassa. Tällöin esimerkiksi työttömyysturvan saaminen määräytyy yrittäjiä koskevien sääntöjen mukaan.

Laskutuspalveluyrityksen kanssa tehty sopimus vaikuttaa verotukseesi ja esimerkiksi matkakuluihin tai muihin vähennyksiin, joita voit tehdä.

Miten kevytyrittäjä hoitaa laskutuksen ja kirjanpidon? Millaisen sopimuksen teen?

Laskutuspalveluyritys hoitaa kevytyrittäjän vero-ja muita lakisääteisiä velvoitteita ja välittää asiakkaan työstä maksaman korvauksen kevytyrittäjälle joko palkkana tai työkorvauksena. Laskutuspalveluita tarjoava laskuttaa kevytyrittäjän puolesta ja voi sopimuksesta riippuen hoitaa myös pakollisia työnantajamaksuja ja veroja.

Kun ryhdyt kevytyrittäjäksi, voit tehdä laskutuspalveluyrityksen kanssa joko

  • muodollisen työsopimuksen – jolloin olet verotuksessa palkansaaja ja sinulle maksetaan palkkaa

tai

  • laskutussopimuksen – jolloin olet tulonhankkimistoimintaa harjoittava henkilö (ei Y-tunnusta) tai yrittäjä (Y-tunnus) ja sinulle tai yrityksellesi maksetaan työkorvausta.

Ero on tärkeä ja olennainen, sillä kevytyrittäjyytesi muoto liittyy suoraan esimerkiksi verotukseen ja kulujen vähentämiseen. Sinulle sopiva tapa toimia riippuu omasta tilanteestasi, toiveestasi ja yritystoiminnastasi.

Laskutusyritys voi hoitaa myös vakuutukset ja YEL-maksut eli tehtävät, jotka yleensä kuuluvat yrittäjälle. Tästä yritys luonnollisesti laskuttaa kevytyrittäjää, joka näin ollen ulkoistaa taloushallintonsa toiselle yritykselle.

Y-tunnuksettomalla yrittäjällä ei ole omaa kirjanpitoa vaan hänen toimintansa huomioidaan laskutuspalvelun kirjanpidossa.

Miten kevytyrittäjyys vaikuttaa työttömyysturvaan?

Kevytyrittäjä voidaan luokitella yrittäjäksi työttömyysturvan kannalta. Ratkaisevaa ei ole, onko yrittäjällä esimerkiksi Y-tunnus, vaan työn tekemisen luonne: yrittäjyyteen kuuluu, että työ tehdään itsenäisesti.

Jos harjoitat yritystoimintaa saadessasi työttömyysetuutta, TE-toimisto arvioi työsi pää-tai sivutoimisuuden. Ansaitsemiesi tulojen määrä vaikuttaa työttömyysetuudenmäärään.Osa-aikainen yrittäjä voi saada soviteltua työttömyysturvaa.

Yrittäjyyden pää-tai sivutoimisuuden arvioimista helpottaa se, että laskutuksen kautta syntynyt tulo ja laskutetut työtunnit ovat yleensä selvästi nähtävissä laskutusyrityksen kirjanpidosta; muiden yrittäjien ei ole aina yhtä helppo esittää todisteita työteon määrästä.

Kannattaa tarkistaa työvoimaviranomaisen säädökset väärinkäsitysten välttämiseksi. Lisää perustietoa asiasta saat esimerkiksi TE-palveluiden sivulta.

Voiko kevytyrittäjä saada starttirahaa?

Starttiraha on tukea, joka on tarkoitettu aloittavalle, päätoimiselle yrittäjälle. Myös kevytyrittäjä voi hakea starttirahaa, mutta sen edellytyksenä on Y-tunnus. Starttirahaa on haettavaennen kuin aloittaa yritystoiminnan. Jos yrittäminen on ensin sivutoimista, starttirahan voi saada myöhemmin päätoimiseksi yrittäjäksi siirtyessä. Starttirahaa tulee kuitenkin hakea ennen kuin ottaa tämän askeleen, ja sen saadakseen täytyy myös hankkia Y-tunnus.

Kevytyrittäjän plussat ja miinukset

Plussat

  • Helppo ja joustava tapa oman osaamisen myymiseen ja liikeidean testaamiseen.
  • Sopii myös sivutoimiseen yrittäjyyteen.
  • Ei aloituskustannuksia, maksat vain palvelun käytöstä.
  • Y-tunnukseton kevytyrittäjä selviää ilman kirjanpitoa.
  • Vähäiset riskit silloin, kun laskutuspalvelu hoitaa kirjanpidon ja verotuksen kiemurat.

Miinukset

  • Laskutuspalvelu ottaa siivunsa palkkioistasi.
  • Ei sovi liiketoimintaan toimialoilla, joiden toiminta on luvanvaraista.
  • Ilman Y-tunnusta toimiva kevytyrittäjä ei voi saada starttirahaa.
  • Sopimussuhteesi laskutuspalveluyritykseen vaikuttaa esimerkiksi verotukseesi ja matkakuluihin tai muihin vähennyksiin, joita voit tehdä. Myöskään työttömyysturvaan liittyvät kysymykset eivät ole yksiselitteisiä. Näihin on syytä perehtyä tarkkaan aina oman tilanteesi pohjalta.
Mies käärii hihat

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lue kaikki yrityksen perustamisesta! Oppaasta saat myös neuvoja, miten vältät pahimmat karikot.

Yrittäjä, älä jää ongelmasi kanssa yksin! Neuvontapalvelumme auttaa jäseniä maksutta esim. laki- ja veroasioissa!

Liity jäseneksi