Kommandiittiyhtiö
Kommandiittiyhtiö sopii yritykselle, jonka toiminta on pitkälti perustajan osaamisen varassa, mutta joka kuitenkin kaipaa toiminnalle rahoittajaa.
Plussat
+ Mahdollistaa rahoittajan yhtiökumppanina.
+ Sopii toimintaan, jossa halutaan hyödyntää äänettömän ja vastuunalaisten yhtiömiesten erilaisia rooleja.
+ Äänetön yhtiömies voi olla mukana toiminnassa pelkällä omaisuuspanoksella.
Miinukset
– Vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön sitoumuksista ja veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan.
– Vastuunalaiset yhtiömiehet tekevät päätökset, äänetön yhtiömies ei osallistu päätöksentekoon, ellei siitä ole sovittu.
Kommandiittiyhtiö pähkinänkuoressa
Kommandiittiyhtiö on monessa mielessä samanlainen henkilöyhtiö kuin avoin yhtiö. Kommandiittiyhtiössä on vähintään yksi vastuunalainen yhtiömies ja yksi äänetön yhtiömies, molempia voi kuitenkin olla myös useampia.
Ky voi olla luonteva yhtiömuoto, jos yritys on pienehkö ja äänetön yhtiömies löytyy esimerkiksi perheenjäsenistä. Vastuunalainen yhtiömies on vastuussa yhtiön veloista koko omaisuudellaan, mutta äänetön yhtiömies vain sijoittamallaan panoksella.
Avoimen yhtiön ohella myös kommandiittiyhtiö on usein luonteva vaihtoehto perheyrityksille. Kommandiittiyhtiöitä oli vuoden 2022 alussa Suomessa rekisteröity 22 888.
Kommandiittiyhtiön perustaminen ja vastuut
Kaikki yhtiömiehet allekirjoittavat yhtiön perustamissopimuksen, ja yhtiömiehenä voi olla niin luonnollisia henkilöitä kuin oikeushenkilöitäkin eli esimerkiksi yrityksiä. Kommandiittiyhtiö täytyy rekisteröidä, ja perustamisilmoituksen hinta on 240 euroa. Yhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta, tai perustaminen raukeaa (eli yhtiötä ei synny). Jos ilmoitus myöhästyy, myös perustaminen raukeaa.
Kommandiittiyhtiön yhtiösopimuksessa täytyy määritellä, ketkä yhtiömiehistä ovat vastuunalaisia ja ketkä äänettömiä yhtiömiehiä.
Kommandiittiyhtiön yhtiömiehet sijoittavat yhtiöön pääomapanoksen. Vastuunalainen yhtiömies voi sijoittaa panoksenaan rahaa, tavaraa tai esimerkiksi työpanoksen. Äänetön yhtiömies sijoittaa yhtiöön rahanarvoista omaisuutta. Yhtiösopimuksessa yleensä määrätään, mitä kukin sijoittaa yhtiöön panoksenaan.
Äänetön yhtiömies toimii kommandiittiyhtiössä tavallaan ulkopuolisena rahoittajana tai sijoittajana. Hän sijoittaa yhtiön rahanarvoisen panoksen ja saa sille tuottoa. Hän ei kuitenkaan toimi yhtiössä, ellei siitä erikseen sovita, eikä ole vastuussa sen veloista. Vastuunalainen yhtiömies toimii yrityksessä aktiivisesti, tekee päätökset ja on myös vastuussa veloista ja sitoumuksista koko omaisuudellaan.
Kommandiittiyhtiössä vastuunalainen yhtiömies, tai yhtiömiehet, voi tehdä yksin yhtiötä koskevia päätöksiä. Äänetön yhtiömies tai -miehet ovat pääoman sijoittajia, mutta eivät osallistu päätöksentekoon. Heillä ei ole päätösvaltaa, mikäli siitä ei erikseen sovita yhtiösopimuksessa.
Kommandiittiyhtiön verotus
Kommandiittiyhtiö on avoimen yhtiön tapaan henkilöyhtiö (elinkeinoyhtymä verotuksessa), jonka tulos jaetaan yhtiömiehillä verotettavaksi.
Kommandiittiyhtiön tulos jaetaan verotettavaksi yhtiömiesten tulona niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on yhtiön tuloon. Yhtiömiesten tulo-osuudet määräytyvät yhtiösopimuksessa voiton jakamisesta sovitulla tavalla. Yleensä äänettömälle yhtiömiehelle suoritetaan tiettyä korkoa vastaava osuus hänen maksamalleen yhtiöpanokselle, minkä jälkeen loppuosa jaetaan vastuunalaisille yhtiömiehille.
Tulosta voidaan verottaa sekä ansio- että pääomatulona, ja yhtiömiehet maksavat veronsa ennakkoveroina.
Neuvontaa puhelimitse jäsenille oikeudellisissa asioissa

Laaja valikoima maksuttomia asiakirja- ja sopimusmalleja

Hyödynnä jäsenedut



