Toiminimi

Jos olet oman alasi osaaja ja haluat tehdä töitä oman yrityksesi laskuun, elinkeinonharjoittajaksi on verraten helppoa ryhtyä. Parhaiten toiminimi sopii yritysmuodoksi, jos aiot myydä omaa osaamistasi ja aiot työllistää vain itsesi.

Plussat

+ Sopii pienen tai kohtalaisen liikevaihdon yritystoimintaan.
+ Vähäinen byrokratia.
+ Nopea ja helppo perustaa.
+ Yksinkertainen kirjanpito.

Miinukset

– Vastaat veloista omalla omaisuudellasi.

Toiminimiyrittäjyys eli yksityinen elinkeinon harjoittaminen soveltuu yleensä yritystoimintaan, jonka liikevaihto on maltillista. Jos tarvetta ei ole isoille lainoille, suurille varastoille eikä kalliille koneille, toiminimi on helppo, edullinen ja nopeasti perustettava yritysmuoto. On kuitenkin hyvä huomata, että olet henkilökohtaisesti vastuussa kaikista tekemistäsi sitoumuksista.

Toiminimi on toiseksi suosituin yritysmuoto Suomessa. Vuoden 2022 alussa toiminimiä oli kaupparekisterissä 237 564 kappaletta. Yritystoiminta voi olla pää- tai sivutoimista.

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustamiseksi riittää, että tekee ilmoituksen kaupparekisteriin, joten se on yksinkertainen ja halpa tapa aloittaa yritystoiminta.

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin tehdään sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilla tai lomakkeella. llmoitus maksaa verkossa tehtynä 60 euroa ja paperisella lomakkeella 115 euroa.

Kun liityt perustamisen yhteydessä kaupparekisteriin, voit samalla rekisteröidä itsellesi toiminimen, jota käytät liiketoiminnassasi. Ilmoituksen tekeminen kaupparekisteriin ei ole kaikissa tapauksissa pakollista.

Usein esimerkiksi sivutoiminen yrittäminen on kätevää aloittaa elinkeinonharjoittajana. Toisaalta mikään ei estä tekemästä kokoaikaista, pitkää työuraa tällä yritysmuodolla.

Jos toiminta laajenee, toiminimi saattaa kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi. Se tehdään ilmoittamalla muutos kaupparekisteriin, jolloin yrittäjä käytännössä perustaa uuden yrityksen ja saa uuden Y-tunnuksen. Liiketoiminnan varat ja velat siirtyvät osakeyhtiölle.

Vastuut ja hallinto

Toiminimiyrittäjä on yritystoimintaa harjoittava luonnollinen henkilö. Siksi yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti yrityksen sopimuksista ja vastuista, eli hän vastaa myös veloista ja sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellaan. Jos yritystoiminta vaatii suuria investointeja esimerkiksi koneisiin tai toimitiloihin, tämä yritysmuoto ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Tyypillisiä elinkeinon- eli ammatinharjoittajia ovat esimerkiksi kampaajat, lääkärit, terapeutit ja tilintarkastajat, mutta toimintamuoto sopii periaatteessa mille alalle tahansa.

Hyvä puoli tässä yritysmuodossa on, että byrokratia on vähäistä, sillä toiminimiyrittäjälle riittää useimmiten yhdenkertainen kirjanpito toisin kuin esimerkiksi osakeyhtiölle. Toiminimen tulos lasketaan vähentämällä veronalaisesta tulosta ensin sen hankkimisesta aiheutuneet menot, ja tulos verotetaan yrittäjän ansio- tai pääomatulona.

Toiminimiyrittäjä ei maksa itselleen palkkaa, joka voitaisiin vähentää toiminnan tuloksesta. Sen sijaan hän voi nostaa itselleen yritystoiminnasta syntynyttä rahaa – tätä kutsutaan yksityisotoksi.

Neuvontaa puhelimitse jäsenille oikeudellisissa asioissa

Ikoni kahdesta henkilöstä

Neuvontapalvelu

Jäsenpalveluna maksuton lakineuvonta ja asiantuntija-apu
Arkisin klo 8–18

Valtakunnallinen yksinyrittäjäjäsenien neuvontapalvelu

Avasimme Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäjäsenille oman neuvontapalvelun, joka on yksinyrittäjäjäseniemme apuna arjen haasteissa. Olemme valmiina auttamaan matalalla kynnyksellä ja odotamme soittoasi!

Yksinyrittäjien neuvontapalvelu

Jäsenpalveluna maksuton yksinyrittäjien neuvontapuhelin
Arkisin klo 8-18
Mies käärii hihat

Yrityksen perustaminen -opas

Miten valita oikea yhtiömuoto yritykselle? Entä minkälaisia velvollisuuksia yrittäjällä on? Näihin ja muihin perustamiseen liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen Yrityksen perustaminen -oppaasta.

Hyödynnä jäsenedut

Fennia
Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Vakuutukset

Elisa
Liittymät, verkko- ja IT-palvelut

Liittymät ja IT-palvelut

Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Työeläkevakuuttamisen palvelut

Liittymät, verkko- ja IT-palvelut

Hostingpalvelu

Aiheeseen liittyvät uutiset

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi