Siva Parlar | Vöner Oy

Siva Parlar | Vöner Oy

“Det kommer dagar när du skulle vilja sluta, men du ger ändå inte upp.”

Siva Parlar hann pröva sina gränser under sina tio år som restaurangföretagare. Det tog honom länge att lära sig att man inte kan göra allt ensam. Företagarna i Finland har varit ett viktigt ställe för Parlar där han träffat likasinnade människor och fått hjälp i svårigheter.

Siva Parlar från Helsingfors drömde först om att bli flygare, men blev företagare i sina föräldrars fotspår, med huvudet fullt av önskningar. Men han märkte snabbt att företagarens vardag var helt annorlunda än hans drömmar.

– Inget går ju som man tänkt i företagande. Det har funnits stunder när det varit väldigt tufft ekonomiskt och jag inte sett mina vänner på månader, minns Parlar.

Det är vanligt att nya företagare utsätts för många prövningar. Ekonomisk osäkerhet och psykisk ork går hand i hand. Så gick det också för Siva Parlar. Innan han gjorde sin växtproteinuppfinning Vöner hade han länge restaurang. Han arbetade nästan dygnet runt men kassan var tom. I början kunde han inte ens betala lön åt sig. Bottennoteringen nåddes när hans restaurang besöktes av bara två kunder under en lunch.

– Jag fick jobba mycket för att få igång kunderna igen. Jag spenderade många nätter i restaurangen och hittade på recept. Men under press är kreativiteten som bäst och under småtimmarna kom jag på allt möjligt. Så föddes också Vöner, berättar Siva Parlar.

Framåt med ihärdighet

Parlar hade nytta av sin ihärdighet och sega natur och han gav inte upp.

– Jag tror att vi alla som är företagare har samma natur. Vi kämpar framåt med blicken stadigt på vårt mål. Det kommer dagar när du skulle vilja sluta, men du ger ändå inte upp.

Parlar trodde att han på ett eller annat sätt skulle slå igenom. Och så blev det. Vöner var en stor uppfinning inom vegetarisk mat och en del av den veganska revolutionen i Finland.

– Jag är fortfarande förundrad över att vi lyckades skapa en produkt som hör till Finlands mest ätna växtproteiner.

Det tog Siva Parlar länge att lära sig att man inte kan göra allt ensam. Företagarorganisationen har för honom varit ett ställe där han kunnat träffa likasinnade människor och få hjälp i företagarvardagens svårigheter.

– Jag har stött på människor vars tjänster egentligen skulle ha kostat hundratals euro i timmen, men som ändå hjälpte gratis. Sådana händelser och personer glömmer man inte och jag kommer aldrig att kunna tacka dem tillräckligt, summerar han.

Parlar rekommenderar medlemskap i Företagarna i Finland och organisationens mentortjänster åt precis alla.

Inte medlem än? Kom med i Företagarna.

Som medlem i Företagarna får du gratis juridisk rådgivning och värdefulla medlemsförmåner!

Bli medlem