Siva Parlar | Vöner Oy

”Tulee päiviä, jolloin haluaisit lopettaa, mutta et vain luovuta.”

Siva Parlar ehti käydä henkisillä äärirajoillaan kymmenen vuoden ravintolayrittäjyytensä aikana. Hänellä kesti pitkään oppia, ettei kaikkea pysty tekemään yksin. Yrittäjät on ollut Parlarille tärkeä taho tavata samanhenkisiä ihmisiä ja saada opastusta vaikeuksia kohdatessa.
Aluksi lentäjän urasta haaveillut helsinkiläinen Siva Parlar päätyi yrittäjäksi vanhempiensa jalanjäljissä pää täynnä toiveita. Nopeasti hän sai kuitenkin huomata, että yrittäjän arki oli kaukana unelmista.

– Eihän yrittämisessä mikään mene, niin kuin ajattelee. On ollut hetkiä, jolloin on ollut taloudellisesti todella hankalaa, enkä ole nähnyt ystäviäni kuukausiin, Parlar muistelee.

Aloitteleva yrittäjä onkin usein kovalla koetuksella. Taloudellinen epävarmuus ja henkinen jaksaminen kulkevat käsikädessä. Näin kävi myös Siva Parlarille. Ennen kasviproteiini-innovaatiotaan Vöneriä hän toimi pitkään ravintoloitsijana. Työtunnit venyivät vuorokauden ympäri, mutta kassa oli tyhjä. Alkuvaiheessa hän ei pystynyt maksamaan itselleen edes palkkaa. Pohjakosketus tuli, kun hänen ravintolassaan kävi lounaan aikana tasan kaksi ihmistä.

– Oli tehtävä paljon töitä, että sain taas asiakkaat liikkeelle. Vietin monta yötä ravintolassa luomassa reseptejä. Mutta paineen alla luovuus on parhaimmillaan, ja yön pikkutunneilla tuli keksittyä vaikka mitä. Näin syntyi myös Vöner, Siva Parlar kertoo.

Sisulla eteenpäin

Parlaria auttoi sisu ja sitkeä luonne, eikä hän antanut periksi.

– Uskon, että meillä kaikilla yrittäjillä on se sama luonne. Pusketaan eteenpäin, katse tiukasti yhdessä tavoitteessa. Tulee päiviä, jolloin haluaisit lopettaa, mutta et vain luovuta.

Parlar uskoi, että tavalla tai toisella hän löisi vielä läpi. Ja niin kävikin. Vöner oli aikansa iso kasvisruokakeksintö ja osa Suomen vegaanisen ruoan vallankumousta.

– Kyllä se edelleen ihmetyttää, miten me olemme voineet luoda tuotteen, joka on Suomen syödyimpiä kasviproteiineja.

Siva Parlarilla kesti pitkään oppia, että kaikkea ei pysty tekemään yksin. Yrittäjäjärjestö on ollut hänelle taho, jossa on voinut tavata samanhenkisiä ihmisiä ja saada apua yrittäjyyden arjen vaikeuksissa.

– Matkani varrella on ollut henkilöitä, joiden palveluhinnat olivat satasia tunnilta, mutta he silti auttoivat ilmaiseksi. Ei näitä asioita ja henkilöitä unohda, eikä mikään kiitosten määrä tule koskaan riittämään, hän summaa.

Parlar suositteleekin Yrittäjien jäsenyyttä ja mentorointipalveluita ihan jokaiselle.

Etkö ole jäsen? Liity Yrittäjiin.

Yrittäjien jäsenenä saat maksutonta lakineuvontaa ja nautit rahanarvoisista jäseneduista!

Liity jäseneksi