K-P:n Yrittäjäpalkitut 2022
26.11.2022 19:50
Nyhet

Regionala företagarpriser till företag i Toholampi

Mellersta Österbottens Företagare uppmärksammade Pramia Plastic Oy från Toholampi med det regionala företagarpriset 2022. Den regionala egenföretagarpriset för 2022 fick Puutavaraliike Seppo Kulju Tmi, likaså från Toholampi.

Företagarprisets jury, som består av representanter från Mellersta Österbottens Företgare, Fennia och Elisa, vill lyfta fram regionens framgångsrika företag, som genomspecialisering, innovativhet och tillväxt varit förebilder för näringslivet i regionen

Pramia Plastic satsar på ständig utveckling av verksamheten

Enligt juryn satsar Pramia Plastic på ständig utveckling och företaget har goda tillväxtsutsikter. Plastfabriken är också en föregångare inom kretsloppsekonomi och en stor arbetsgivare på området. Företagsverksamheten är lönsam och företaget har goda framtidsutsikter.

Företagaren Marko Mäkinen köpte ett konkursbolag och dess anordningar i Toholampi år 2012 och fortsatte verksamheten i samma utrymmen. I dag sysselsätter företaget 17 personer och omsättningen uppskattas vara 7 miljoner euro vid årets slut 2022.

Pramia Plastic Oy hanterar under ett dygn en miljon återvunna pantsatta flaskor, som samlats in i Finland. Hanteringen sker på den modernaste produktionslinjen, i Norden. Pramia Plastic producerar livsmedelsgodkänd plast som kan användas till 100 % i vidareförädling. En del av den producerade plasten används i tillverkningen av Pramia Oy:s spritflaskor.

Företagets huvudprodukter är återvinningsgranulat, packband i färg och korkkross. Alla produkter är tillverkade av inhemska råmaterial och med 100% inhemsk arbetskraft. Fabriken är igång dygnet runt med inhemsk vindkraft. Företaget har lyckats minska på energiförbrukningen cirka 60% underde fyra senaste åren.

Exporten utgör 80% av omsättningen. Ett generationsskifte är på gång i företaget.

Företagarprisen delades ut på lördag kväll vid Kohtaamispaikka Loisto i Kalajoki under Företagargalan som samlade över 280 personer.

Lokalföreningearna i Kalajoki och Himango delade också ut pris. Årets företagare i Kalajoki är Tekoa Oy och Veljekset Kuusisto Oy är årets företag i Himango.

Staden Kalajoki delade också ut utmärkelser. GoFit Oy tog emot Vuoden matkailumajakka priset, Juha och Virpi Manninen uppmärksammades som årets lantbruksföretag och Vähäsarja Oy fick priset Årets företag.

Årets egenföretagare Seppo Kulju uppmärksammades för innovativitet

Seppo Kulju har alltid arbetar med träkonstruktioner såsom möbler, trädgårdsbyggnader eller husbyggnad. När man för femtön år sedan på riksnivå började stänga små gymnasier beslöt Kulju, som då arbetade som gymnasielektor, att starta eget. Till en början var företagandet som en bisyssla på hyrestomt. Kulju förädlade träd från egen skog till ved och timmer. Några år senare började han som företagare på heltid.

I dag säljer och förmedlar Kuljus företag timmer, bräder, plankor, yttre foderpaneler, ved och unika hyddor. Dessutom erbjuder man bland annat avverkning av gårdsträd och vedklyvning.

Företagaren har investerat i ett eget asfaltfält, där det i dagsläget finns ett 1400m2 täckt lager. Alla träd är under tak, vilket garanterar högkvalitativa produkter.

Kulju har under åren fått ett omfattande nätverk med olika trädtillverkare och transportföretag. Endast direkta köp från fabrikerna, med tillräckligt stor volym och utan mellanhänder, möjliggör enligt honom att man lyckas i konkurrensen. De optimala längderna på ramplankor och klaffar finnas tillgängliga och i lager. Förlustbitar är alltid bortkastade pengar.

Veljekset Vaara från Tervola fungerar som huvudleverantör av Kuljus virke. Årets egenföregare fungerar också som officiell återförsäljare tillsammans med K-Rauta och Rautia. Kulju är även återförsäljare för Puumerkki.

Puutavaraliike Seppo Kuljus omsättning var förra året 428 000 euro.

Tilläggsuppgifter:         

Mellersta Österbottens Företagare

vd Mervi Järkkälä, tel. 0500 561 145

Pramia Plastic Oy
vd Marko Mäkinen, tel. 0400 187 826

Puutavaraliike Seppo Kulju Tmi
vd Seppo Kulju, tel. 050 3074 325