Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.11.2022 klo 19:16
Uutinen

Vuoden 2022 maakunnalliset Yrittäjäpalkinnot Toholammille

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät palkitsi tänä vuonna maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla Pramia Plastic Oy:n, Toholammilta. Vuoden 2022 yksinyrittäjäpalkinto luovutettiin Puutavaraliike Seppo Kulju Tmi, kotipaikkanaan myöskin Toholampi.

Yrittäjäpalkinnon palkintoraati halusi nostaa maakunnan menestyvistä yrityksistä esille menestyjiä, jotka erikoistumisellaan, innovatiivisuudellaan ja kasvullaan erottuvat esimerkillisinä esikuvina alueemme elinkeinoelämälle.

Yrittäjäpalkinnot jaettiin lauantai-iltana Kalajoen Loistossa järjestetyssä Yrittäjägaalassa, jossa osallistujia oli yli 280 henkilöä. Tilaisuudessa palkinnon luovuttivat Keski-Pohjanmaan Yrittäjien, Fennian ja Elisa Oyj:n edustajat.

Yrittäjägaalassa myös Kalajoen kaupunki palkitsi Vuoden yrityksenä Vähäsarja Oy:n, Vuoden maaseutuyrityksenä Virpi ja Juha Mannisen sekä Matkailumajakka-palkinnolla Kuntosali- ja liikuntapalvelut GoFit Oy:n. Lisäksi Kalajoen Yrittäjät ry palkitsi yrittäjäpalkinnolla Tekoa Oy:n ja Himangan Yrittäjät ry Veljekset Kuusisto Oy:n.

Maakunnallisen Yrittäjäpalkinnon perusteluissaan palkintoraati painotti seuraavia seikkoja: Pramia Plastic Oy, Toholampi

Palkintoraati totesi yksimielisesti, että yritys panostaa jatkuvaan kehitykseen ja yrityksellä on hyvät kasvunäkymät. Pramia Plasticin muovitehdas on myös kiertotalouden edelläkävijä sekä hyvä työllistäjä alueella. Yritystoiminta on lisäksi kannattavaa ja yrityksen tulevaisuuden näkymät ovat hyvät.

Pramia Plastic Oy käsittelee vuorokaudessa miljoona Suomesta kerättyä pantillista kierrätyspulloa, Pohjoismaiden moderneimmalla linjastolla. Tuotannosta syntyy elintarvikekelpoista muovia, joka pystytään hyödyntämään sataprosenttisesti jatkojalostuksessa eikä siitä jää kaatopaikkajätettä. Osa tuotetusta muovista menee Pramia Oy:n viinapullojen valmistukseen, osa taas muun muoviteollisuuden käyttöön ja myös ulkomaille.

Yrityksen päätuotteina ovat kirkas elintarvikekontaktikelpoinen kierrätysmuovirae, värillinen pakkausvannenauha sekä korkkimurska. Yritys valmistaa kaikki tuotteet sataprosenttisesti kotimaisesta raaka-aineesta ja sataprosenttisesti kotimaisella työllä. Tehdastuotanto pyörii ympäri vuorokauden täysin kotimaisella tuulivoimalla. Yritys onkin onnistunut eri toimin, vähentämään energiankulutusta jopa 60% neljän viimeisen vuoden aikana.

Yrittäjä Marko Mäkinen osti Toholammilla vuoden konkurssissa olleen tehtaan laitteet vuonna 2012 ja toiminta jatkui samoissa tiloissa kuin aiempikin yritys oli.
Nykyään yrityksessä työskentelee 17 henkilöä ja yrityksen liikevaihdon arvioidaan olevan vuoden 2022 lopulla 7M€. Jopa 80% liikevaihdosta menee vientiin. Pramia Plastic Oy on osa Pramia Oy:tä. Yrityksessä on meneillään ja viimeistelyä vaille valmis sukupolvenvaihdos.

Maakunnallinen yrittäjäpalkinnon video. Tekijä: AR Tuotanto

Vuoden 2022 Yksinyrittäjäpalkinnon perusteluissa palkintoraati painotti seuraavia seikkoja: Puutavaraliike Seppo Kulju Tmi, Toholampi  

Maakunnallinen Yksinyrittäjä 2022; Puutavaraliike Seppo Kulju Tmi. Kuva: Lenne Eeronketo

Raati totesi yksimielisesti, että yrittäjä Seppo Kulju on menestynyt pitkäjänteisellä kehittämisellä, innovatiivisuudellaan ja hän on toiminut yksinyrittäjänä koko yrittäjäuran ajan.

Seppo Kulju on aina työskennellyt puurakentamisen kanssa, oli kyseessä sitten huonekalut, piharakennukset tai talonrakentaminen. Kun valtakunnan tasolla alettiin puhua pienten lukioiden lakkauttamisesta, perusti lukion lehtorina toiminut Kulju, oman toiminimen vuonna 2009. Hän toimi alussa sivutoimisena yrittäjänä vuokratontilla, jalostaen oman metsän puut polttopuiksi ja sahatavaraksi. Myöhemmin Kulju siityi päätoimiseksi yrittäjäksi.

Yrittäjä on investoinut omaan asfalttikenttään, jossa on nykyään 1400m2 katettua hallitilaa, joten kaikki puut ovat katon alla, tämä takaa myös laadukkaat tuotteet.

Yrityksen menestyvän kasvun mahdollistamiseksi yritys on panostanut palveluun, laatuun ja hintaan. Yrittäjä on kasvattanut vuosien aikana laajat verkostot puutavaran valmistajien ja kuljetusyrittäjien kanssa. Vain suorat ostot tehtailta, riittävän isolla volyymilla ja ilman välikäsiä, mahdollistavat hintakilpailussa pärjäämisen. Rakentamisesta ymmärtävälle asiakkaalle pitää olla tarjolla optimipituudet runkolankuista ja ruodelaudoista ja ne pitää löytyä varastosta heti. Hukkapätkä on aina hukkaan heitettyä rahaa.

Yritys myy ja välittää sahatavaraa, mitallistettua lautaa ja lankkua, ulkovuoripaneelia, polttopuita ja uniikkeja kotalaavuja. Työsuorituksina tarjotaan mm. pihapuiden kaatoa ja polttopuiden pilkontaa.

Yrityksen puutavaran päätoimittajana toimii Veljekset Vaara Tervolasta. Seppo Kulju toimii myös heidän virallisena jälleenmyyjänä K-Raudan ja Rautian kanssa. Lisäksi Kulju on tukkuliike Puumerkin jälleenmyyjä. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2021, 428 000€.

Maakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon video. Tekijä: AR Tuotanto

Kalajoen Vuoden yritys 2022 on Vähäsarja Oy

Vähäsarja Oy:n perheyritys täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Yrittäjäpariskunta Raimo ja Päivi Vähäsarja perustivat yrityksen vuonna 1992. Yrityksen historian aikana on tuotettu erilaisia Kala-Kallen herkkuja alkaen sillin maahantuonnista kylmäsavustettuihin ja graavattuihin tuotteisiin ja täyssäilykkeisiin. Vuodesta 2016 alkaen yrityksessä on keskitytty pelkästään täyssäilykkeiden valmistamiseen. Yrittäjäpariskunnan mukaan yritystoimintaan on sisältynyt hyviä ja myös erittäin haastavia ajanjaksoja, joista kaikista on selvitty hyvän tiimityön avulla. 

Muutamia vuosia sitten perheyritykseen tuli mukaan toisen sukupolven edustaja ja yrittäjäpariskunnan tytär Mari Palin. ”Perheyrityksen perimästä on kaivettu kasvun geenit esille”, toteaa Raimo, johon Mari jatkaa, että ”muutama vuosi sitten päätettiin tuoda säilykeala tälle vuosituhannelle”. Yrityksessä aloitettiin strategian kirkastaminen vuonna 2020, jonka jälkeen yrittäjät ovat jatkuvasti kehittäneet toimintaa, tuotantoa, uusia tuotteita ja markkinointia sekä tavoitelleet voimakasta kasvua. Uusia mielenkiintoisia projekteja on käynnissä.    

Kalajoen kaupunki halusi luovuttaa Vuoden Yritys -palkinnon huomionosoituksena sekä pitkään yrityksessä toimineelle yrittäjäpariskunnalle että uuden sukupolven edustajalle, joka on tullut mukaan yrityksen toimintaan. Vähäsarja Oy on erinomainen esimerkki toimintaansa kovasti kehittävästä ja kasvavasta elintarvikeyrityksestä. Vähäsarja Oy on myös esimerkillisellä tavalla tuonut hyvää näkyvyyttä yritykselle, tuotteille ja koko Kalajoelle oman markkinointinsa myötä. Tuotteet ovat näyttävästi esillä päivittäistavarakaupoissa, lentoasemilla, tapahtumissa ja monissa muissa paikoissa.

Vuoden maaseutuyritys 2022 on Virpi ja Juha Mannisen maatila

Yrittäjät ovat lähteneet rohkeasti investoimaan tulevaisuuteen. Tilalle on valmistunut Robora pihattonavetta vuonna 2019. Investoinnin myötä tuotannossa hyödynnetään todella nykyaikaisia ratkaisuja, jotka helpottavat ruokinnan, tuotannon ja talouden seurantaa sekä optimointia. Samalla investointi on ollut panostus myös työhyvinvointiin.

Tila on mukana Modernit maitotilat -avointen ovien päivien esittelyissä ja haluaa siten kertoa kokemuksistaan ja ratkaisuistaan myös muille alkutuotannon toimijoille. Näiden esittelyiden myötä tila on valmis avoimesti jakamaan kokemusperäistä tietoa ja osaamista auttaakseen muita alkutuottajia tulevaisuuden ratkaisujen pohdinnassa ja tekemisessä.

Matkailumajakka 2022 Kuntosali- ja liikuntapalvelut GoFit Oy

Yritys on jo pitkään toiminut Kalajoen matkailukeskuksen ydinalueella ja kehittämistyöllään monipuolistanut Kalajoen matkailukeskuksen palveluita ja edistänyt ympärivuotisuutta. Yritys luo osaltaan myönteistä mainetta Kalajoen matkailualueesta vetovoimaisena liikunnan ja hyvinvoinnin kohteena. Yritys tekee aktiivista yhteistyötä yli toimialojen ja on luonut innostavan palvelutarjonnan madaltaen liikunnan aloittamiskynnystä ja inspiroiden niin matkailijoita kuin paikkakuntalaisia mukaansatempaavaan liikunnalliseen elämäntapaan.

Kalajoen Yrittäjät ry:n vuoden yritys 2022 on Tekoa Oy

Tekoa Oy on kalajokinen erikoiskonepaja, joka valmistaa laadukkaita kotimaisia koneita ja metallituotteita eri asiakasryhmille. Yritys suunnittelee ja toteuttaa toimivia ratkaisuja yksittäisistä laitteista kokonaisiin tuotantolaitoksiin alusta loppuun asti.

Suunnittelun ja valmistuksen lisäksi yritys tarjoaa asennuspalveluja, automaatiota ja perinteistä konepajaosaamista. Reilussa 15 vuodessa Tekoa Oy:stä on tullut arvostettu osaaja viljelijöiden ja pakkaamoiden keskuudessa. Pitkäaikaiset asiakassuhteet kertovat tuotteiden laadusta ja asiakastyytyväisyydestä.

Heikki Jyrinki kertoo, että ”Kaikki alkoi 2000-luvun alkupuolella, kun olin yhdessä Suomen suurimmassa perunanpakkaamossa töissä ja iltaisin tein metallihommia. Siinä syntyi ajatus paremmista koneista ja 2002 perustettiin toiminimi, 2006 perustettiin osakeyhtiö.”

Himangan Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinto Veljekset Kuusisto Oy:lle

Veljekset Kuusisto on Himangan Hillilässä sijaitseva perheyritys, joka on erikoistunut ruokaperunan viljelyyn ja pakkaamiseen. Yritystä viedään eteenpäin neljännessä polvessa ja viimeisin sukupolvenvaihdos tapahtui 2017, jolloin serkukset Ville, Sami, Timo-Jaakko ja Antti Kuusisto ottivat vetovastuun yrityksen toiminnasta.

Yritys viljelee ruokaperunaa 175 hehtaarin alalla, ja heillä on sopimustuottajia Himangalla, Kalajoella ja Kannuksessa noin 70 hehtaarin verran. Kokonaisuudessa yritys varastoi noin 10 miljoonaa kiloa ruokaperunaa syksyllä. Perunat pakataan, kauppakunnostetaan ja lähetetään kaupan keskusliikkeille, lähimarkkinaan ja vientiin. Vienti on yritykselle tärkeä osa kokonaisuutta, yritys tekee kauppaa Pohjoismaihin, Baltiaan ja Keski-Euroopan maihin. Yritys on panostanut uuteen teknologiaan ja automaatioon.

Himangan Yrittäjien valintaperusteluissa mainitaan yrityksen työllistävä rooli paikkakunnalla, panostus kansainväliseen toimintaan sekä jatkuva kehitystyö alan toimijana. Yritys saa kiitosta myös paikallisesta yhteistyöstä sekä investoinneista alueelle. Viimeisen vuoden aikana on tehty yli miljoonalla eurolla investointeja pakkausteknologiaan ja automaatioon. Himangan Yrittäjät ry kiittää yritystä siitä, että se tuottaa hyvää, laadukasta ja maukasta perunaa suomalaisten ruokapöytään.

Lisätietoja:

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry

toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, p. 0500 561 145

Pramia Plastic Oy
toimitusjohtaja Marko Mäkinen, p. 0400 187 826

Puutavaraliike Seppo Kulju Tmi
toimitusjohtaja Seppo Kulju, p. 050 3074 325

Kalajoen kaupungin palkitsemiset
kaupunginjohtaja Jukka Puoskari, p. 044 469 1200
elinkeinojohtaja Miia Himanka, p. 044 469 1246

Kuvat: Lenne Eeronketo