10.5.2022 11:27
Nyhet

”Utbildning gör att man går ett steg vidare med sig själv, och tar tag i något som behöver göras”

Ute i Korpo har maj börjat livligt för företagarparet Minna och Tage Österlund vid Hjalmar’s Restaurant & Hotel. Rummen på det lilla skärgårdshotellet har redan varit slutsålda under vardagsnätterna. Marockanska mattor och inredningsartiklar går åt via nätbutiken och i restaurangen talas flera olika språk. Det här är en dröm som går i uppfyllelse för Tage Österlund, men vägen hit var inte spikrak. Flera gånger är det utbildningar som företagarorganisationen arrangerat som hjälpt Österlund att ta sig vidare mot målet.

För tillfället deltar Österlund i utbildningen Tillsammans mot det nya normala -digitalt, som Egentliga Finlands Företagare och Yrkeshögskolan Novia arrangerar genom ett nytt samarbetsprojekt.

– Utbildningen är bra, säger Österlund. Att delta i utbildning gör att man går ett steg vidare med sig själv och tar tag i något som behöver göras. Även om innehållet skulle vara sådant jag hört om förut är det bra med repetition, och genom utbildningen får jag inspiration att göra sådant som blivit liggande.

Österlund började sin bana inom restaurangbranschen för drygt 30 år sedan. Först jobbade han som anställd, och märkte att han var bra på jobbet och kunde bidra till att restaurangen var lönsam. Han samlade på sig erfarenheter och är dessutom till sin läggning en hjälpsam person, och snart började restaurangägare och folk i branschen ta kontakt för att de ville ha tips. Så småningom satte Österlund ihop ett utbildningspaket och började verka som konsult. Österlunds utbildningspaket är några timmar långt och handlar om att öka försäljningen till kunder som redan hittat in till restaurangen. Ungefär vid den här tiden började tanken på ett eget företag gro. Det första steget i den riktningen för Österlund blev att hyra en grillkiosk i Nagu under en sommar. Under den sommaren fattade Österlund sedan beslutet att börja driva Hjalmar’s i Korpo. Under årens lopp har Österlund också hunnit med att driva några andra företag i skärgården.

Trots att mycket gick bra stod Österlund i ett skede inför en konkurs. Något som nu i efterhand inte enbart känns som en dålig sak:

– Så här i efterhand tycker jag att det var lärorikt. När jag väl kommit över konkursen mentalt var jag mer aktiv än tidigare när det gäller att delta i utbildningar och be om hjälp för att undvika ytterligare problem inom företaget.

Österlund har under årens lopp deltagit i olika kortare kurser som företagarorganisationen ordnat, t.ex. om teman som företagsutveckling och skattefrågor.

– Det fina med utbildningarna är att det är aktuella frågor som behandlas. När något nytt är på gång är organisationen påpasslig och erbjuder utbildning. Dessutom brukar utbildningarna ge mycket info på kort tid. Jag har alltid känt att jag lärt mig något nytt.

Sommaren står för dörren och nu är det fullt upp i företaget. I planerna ingår att utvidga hotellet. Just nu finns det 11 bäddar och under år 2021 övernattade sammanlagt över 1600 personer på hotellet. Restaurangen är ändå företagets huvudsakliga verksamhet. Där serveras både lunch och à la carte, och dessutom ordnar företagarparet och de anställda temaveckor och annat program. Österlund tycker om samarbete, och när det är fullbokat i eget hus är han inte sen att hjälpa kunderna hitta till konkurrenterna på orten. Också de utbildningar Österlund deltagit i har bekräftat för honom att det är värdefullt att ha andra människor omkring sig som stöd och inspiration:

– Det är roligt att se att man inte är ensam med sina utmaningar. Det finns alltid någon annan deltagare som tampas med samma frågor. Under utbildningen blir man uppmuntrad både av lärarna och av de andra deltagarna, och då blir det lättare att ta itu med saker och ting.