10.5.2022 klo 11:22
Uutinen

”Kun kouluttautuu, ottaa askeleen eteenpäin.”

Yrittäjäpariskunta Minna & Tage Österlundin kevät on alkanut vilkkaasti. Österlundien omistama Hjalmar’s Restaurant & Hotel on ravintola ja pieni saaristolaishotelli, jonka huoneet ovat ehtineet täyttyä täysin arkiöidenkin osalta, ja ravintolassa voi kuulla puhuttavan monia eri kieliä.

Myös verkkokauppa käy vilkkaana, kun marokkolaiset sisustustarvikkeet käyvät kaupaksi. Tästä hetkestä Tage on unelmoinut jo pitkään, eikä tie tällaiseen tilanteeseen ole ollut aivan suoraviivainen. Usein yrittäjäjärjestön järjestämät koulutukset ovat auttaneet eteenpäin kohti Österlundin tavoitteita.

Tällä hetkellä Tage Österlund osallistuu koulutukseen nimeltä ”Tillsammans mot det nya normala -digitalt”, jota Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestää yhdessä Ammattikorkeakoulu Novian kanssa.

– Koulutus on hyvä, toteaa Österlund. Kun kouluttautuu, ottaa askeleen eteenpäin, ja tarttuu kiinni hoidettaviin asioihin. Vaikka sisältö joskus olisikin ennestään tuttua, kertaus on aina hyvästä. Koulutus antaa myös uudenlaista innostusta tarttua myös sellaisiin asioihin, jotka ova aikaisemmin jääneet jostakin syystä tekemättä.

Österlund aloitti ravintola-alalla yli 30 vuotta sitten. Hyvin pian hän huomasi, miten pystyi omalla työpanoksellaan tekemään hyvää tulosta ravintolalle. Kokemuksien kartuttua, alkoivat ravintoloitsijat ja muut alan ihmiset olla häneen yhteydessä kysyäkseen neuvoja. Jonkun ajan päästä Österlund huomasikin toimivansa konsulttina, ja hän päätti koota myös oman muutaman tunnin pituisen koulutussetin, jonka aiheena oli, miten tehdä lisämyyntiä asiakkaille.

Ensiaskeleet yrittäjänä Österlund otti, kun hän vuokrasi grillikioskin Nauvosta yhdeksi kesäksi. Kesän aikana kypsyi myös ajatus ostaa oma ravintola – Hjalmar’s. Vuosien myötä Österlundilla on ollut muitakin yrityksiä saaristossa.

Vaikka pääosin asiat ovat menneet yritystoiminnan osalta hyvin, on Österlund joutunut kokemaan myös konkurssin. Nykyään Österlund katsoo kokemusta erilaisin silmin ja näkee myös positiivisia asioita tapahtuneessa.

– Näin jälkikäteen olen sitä mieltä, että konkurssi oli erittäin opettavainen kokemus. Kun pääsin siitä yli henkisesti, hain aktiivisemmin mukaan koulutuksiin sekä kysyin nopeammin neuvoja, jotta välttyisin vastaavilta ongelmilta tulevaisuudessa.

Vuosien aikana Österlund on osallistunut erilaisiin yrittäjäjärjestön lyhytkursseihin, jotka ovat liittyneet niin yrityksen kehittämiseen kuin verotusasioihinkin.

– Ajankohtainen sisältö koulutuksissa on tärkeää. Kun jotakin uutta tapahtuu yritysrintamalla, yrittäjäjärjestö ottaa tämän huomioon myös koulutuksissaan. Lisäksi koulutukset ovat usein ytimekkäitä. Olen aina oppinut koulutuksissa jotakin uutta.

Kesä koittaa, ja Österlundin yrityksessä on täysi vauhti päällä. Suunnitelmissa on mm. hotellin laajentaminen. Tällä hetkellä hotellissa on 11 petipaikkaa, joita vuoden 2021 aikana käytti yhteensä yli 1600 henkilöä. Ravintola on kuitenkin yrityksen ydintoimintaa. Tarjolla on sekä noutopöytälounasta, että annoksia listalta. Lisäksi ravintolassa järjestetään teemaviikkoja ja muuta ohjelmaa. Österlund tekee mielellään yhteistyötä kilpailijoiden kanssa. Jos oma talo on täynnä, hän ei mieti kahta kertaa ennen kuin auttaa asiakkaat löytämään kollegan palveluiden pariin. Koulutuksien myötä Österlund on myös huomannut, miten arvokasta on olla tukemassa ja innostamassa ympärillä olevia muita ihmisiä:

– On hienoa huomata, ettei ole yksin haasteidensa kanssa. Aina on myös joku muu osallistuja koulutuksessa, joka käy läpi samanlaisia asioita. Koulutuksien aikana sekä opettajat että muut osallistujat kannustavat, ja siten on helpompaa tarttua toimeen.

Tove Hagström