28.6.2022 10:58
Nyhet

”Kan det faktiskt vara så här roligt att jobba?” – Noora Oiva lämnade arbetet som närvårdare bakom sig och grundade en skönhetssalong i Vemo.

I maj utökades serviceutbudet i Vemo med ett nytt företag då skönhetssalongen Kauneudella Doris slog upp dörren för sina kunder. Noora Oiva som tidigare arbetat i vårdbranschen tröttnade på den ständiga resursbristen och beslutade sig för att pröva sina vingar som företagare i skönhetsbranschen.

Beslutet att söka in för att studera till kosmetolog fattade Noora Oiva utan desto mera eftertanke. Det konstaterar Oiva som svar på frågan om hur det kom sig att hon började studera inom den branschen.

– En kväll när jag nattade barnen bläddrade jag på telefonen och märkte att jag under dagen hade lämnat en reklamflik öppen. Det handlade om möjligheten att ansöka till vuxenutbildning inom kosmetologi vid Åbo yrkesinstitut, berättar Oiva.

Ett intresse för skönhetsbranschen hade länge grott hos Oiva, men det blev inte fråga om någon lång process att överväga om hon skulle söka in eller inte, för ansökningstiden var på väg att gå ut samma kväll vid midnatt. Oiva bekänner att hon är en person som kan göra tvära kast, och hon beslutade sig för att lämna in sin ansökan och pröva sin lycka.

– Det verkar råda en uppfattning om att den som redan har en andra stadiets examen snarare borde söka sig till en högskola än till mera studier på samma nivå. Kanske det var därför som jag inte tidigare sökt in till kosmetologistudierna, även om skönhetsbranschen länge hade intresserat mig, funderar Oiva.

När Oiva blev föräldraledig med sitt fjärde barn hade hon bestämt sig för att inte längre återvända till närvårdararbetet.

– Med den resursbrist som råder i branschen kunde jag inte längre utföra mitt arbete så bra som jag hade velat. Jag hade mest jobbat som inhoppare och ofta under veckosluten. Arbetet började också bli svårt att kombinera med familjelivet.

När ansökningstiden till kosmetologistudierna löpt ut fick Oiva snart veta att hon kommit vidare till inträdesförhörsskedet.

– Under intervjun ställdes många frågor om hur jag skulle kunna förena studierna med familjelivet. För mig var det ändå helt klart att om jag började studera så skulle jag förbinda mig till studierna och slutföra dem ordentligt.

Oiva som till slut började studera till kosmetolog klarade studierna bättre än väntat. Hon utexaminerades ett halvt år tidigare än det var tänkt enligt den ursprungliga tidtabellen och dessutom med utmärkta betyg.

Dröm om företagarbana

Redan i ett tidigt skede av studierna började Oiva drömma om att bli företagare. I samband med praktiken som ingick i studierna fick hon också ”kliva i företagarstövlarna” när hon fungerade som avtalsföretagare vid en skönhetssalong i Virmo.

I oktober 2021 när Oiva bara hade några månader kvar av studietiden grep hon modigt tag i en möjlighet som dök upp.

– Jag bekantade mig med lediga affärsutrymmen i Vemo när möjligheten att hyra utrymmen i en gammal banklokal dök upp. Då pågick renoveringsarbeten i lokalen. Först hade ägaren tänkt göra om lokalen till en bostad, men efter lite förhandlingar fick jag ändå hyra den för min skönhetssalongsverksamhet.

Redan vid första ögonkastet fick Oiva en klar vision av hur affärsutrymmet skulle se ut. Den hyggliga hyresvärden gav Oiva möjlighet att påverka hur elen och vattenledningarna drogs i lokalen, och till slut kom de också överens om att Oiva fick välja köksinredning och vilket material hon ville ha på ytorna.

– Vi använde så mycket lokala företag som möjligt under renoveringen. Dessutom hade jag t.ex. möjlighet att själv rita och planera köksinredningen som det lokala företaget Rautilan Puusepät Oy tillverkade.

Efter att hon hade skaffat ett affärsutrymme kände Oiva emellanåt blandade känslor och också rädsla inför framtiden.

– Det är klart att jag också var nervös. Men när jag senare fick besked om att jag skulle få startpeng kändes det bättre, för då visste jag att jag hade någon sorts trygghet inför den första tiden som företagare.

En del av Noora Oivas bekanta har förhållit sig skeptiska till hur Oivas företag ska klara sig på en liten ort som Vemo. Än så länge har Oiva inte lagt märke till någon orsak att oroa sig, för tidsbokningskalendern är helt full fram till midsommar och ända fram till augusti är redan många tider bokade.

– När jag öppnade min skönhetssalong Kauneudella Doris på Kristi himmelsfärdsdagen kom närmare 200 personer för att bekanta sig med företaget. Jag hade inte alls kunnat förbereda mig på en sådan folkmassa, skrattar Oiva.

Viktigt med pauser i arbetsschemat

Innan hon öppnade salongen fattade Oiva ett principbeslut om att hon alltid skulle lägga in tillräckligt många pauser i sitt arbetsschema. Den explosionsartade rusningen under öppningsdagen förblindade ändå den nyblivna företagaren.

– När jag senare tittade i kalendern konstaterade jag att jag hade glömt att lägga in pauser i schemat. Men jag lär mig av detta också.

Trots den här tabben med schemat kommer Oiva att i framtiden hålla fast vid sina lediga dagar.

– Arbetsdagarna går väldigt fort. Ibland funderar jag på om det faktiskt kan vara så här roligt att jobba. Ändå strävar jag efter att alltid hålla söndagar och måndagar lediga.

Oiva beskriver sitt företag som ett av sina barn. Hon hade nio månader tid att fundera vad företaget skulle heta innan hon öppnade salongen. Några kunder har varit lite förundrade över namnet ”Kauneudella Doris”. Namnet Doris har sina rötter i Nooras tonårstider då en kille i förbifarten kallade henne Doris. Sedan hängde namnet kvar som ett smeknamn och Nooras gamla vänner kallar henne fortfarande Doris.

”Kauneudella” (på svenska ung.: ”med skönhet”), har att göra med Oivas livsfilosofi.

– Jag har alltid varit intresserad av och fäst stor vikt vid estetik. Som person blir jag lätt inspirerad och kastar mig gärna in i nya saker. Å andra sidan gör jag saker med kärlek och fokus till 110 % när jag sätter igång.

För Oiva är estetik och skönhet inte bara något som hör ihop med det fysiska yttre, utan hit hör också en inre själslighet.

– Jag vill att mina kunder mår bra i både sinne och kropp.